Şefa DNA, luată la întrebări pentru toate eşecurile sale din vremea Parchetului General

INTERPELARE

În perioada 2006-2012, actualul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi, a deținut funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, calitate în care a avut și atribuții de conducere și coordonare a Direcției Naționale Anticorupție și a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism.

În această perioadă a fost înregistrată cea mai mare și păguboasă contrabandă cu carburanță, țigări, legume și fructe, precum și cea mai vizibilă corupție în sistemul vamal din România. În această perioadă au fost înregistrate cele mai multe și mai mari retrocedări frauduloase din activitatea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. În această perioadă s-a produs devalizarea aproape totală a Fondului Proprietatea, la care a devenit președinte al Consiliului de Administrației fostul ambasador american la București, Mark Gitenstein (cunoscut drept un susținător constant și vehement al doamnei Laura Codruța Kovesi). În această perioadă au fost înregistrate cele mai multe retrocedări nelegale de proprietăți imobiliare către urmași ai unor foști grofi maghiari care au fost despăgubiți în perioada interbelică, după procesul optanților, sau ale căror proprietăți au fost confiscate în baza unor sentințe de condamnare pentru crime de război, după a doua conflagrație mondială. În această perioadă a fost instituționalizată corupția la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. În această perioadă Curtea de Conturi a constatat, iar foști angajați ai Agenției Naționale de Integritate au sesizat o serie de abuzuri și fraude săvârșite de șefii acestei instituții, președintele Alexandru Cătălin Macovei și secretarul general Horia Georgescu. În această perioadă au fost înregistrate cele mai mari fraude și au fost plătite cele mai mari comisioane nelegale privind derularea contractelor Microsoft și EADS.

Pentru considerentele expuse, solicit să verificați și să-mi comunicați dacă, în perioada 2006-2012, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism s-au sesizat din oficiu, în urma dezvăluirilor din presă, ori dacă au fost sesizate de servicii de informații (SRI, DGIPI ș.a.), instituții guvernamentale, organizații neguvernamentale sau cetățeni în legătură cu implicarea în fapte de corupție sau de crimă organizată a fostului președinte al Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală, Sorin Blejnar (2009-2012), a fostului președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, Crinuța Dumitrean (2009-2011), a fostului președinte al Agenției Naționale de Integritate, Alexandru Cătălin Macovei și a fostului secretar general Horia Georgescu (2008-2012), a fostului ministru a Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea (2009-2012) ori referitor la devalizarea Fondului Proprietatea, derularea contractului pentru licențe Microsoft și a contractului pentru securizarea frontierelor încheiat cu concernul EADS sau retrocedările către pretinși urmași ai unor foști grofi maghiari din Transilvania, care au fost despăgubiți în perioada interbelică, după procesul optanților, sau ale căror proprietăți au fost confiscate în baza unor sentințe de condamnare pentru crime de război, după a doua conflagrație mondială, urmând să-mi precizați numărul dosarelor instrumentate și soluțiile emise în aceste cazuri. Având în vedere că aveți și calitatea de șef al Ministerului Public, solicit să-i cereți doamnei Laura Codruța Kovesi o notă explicativă în acest sens, din care să-mi remiteți o copie împreună cu răspunsul.

Solicit răspuns scris și verbal.

Senator

Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.