Şefa ÎCCJ: Unii politicieni își doresc revenirea la o Justiție controlată

Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Livia Stanciu, susține că unii politicieni își doresc revenirea la o Justiție controlată și există riscul ca unele instituții din sistemul judiciar să nu mai reziste la „forme de presiune” din exterior.

„Faptul că unii politicieni își doresc revenirea la o Justiție controlată cred că trebuie să ne dea un semnal de alarmă pentru noi toți care activăm în acest sistem. Trebuie să acționăm în comun împotriva acestor fenomene. Instituțiile statului, oricât ar fi de puternice la presiuni continue și mai ales îndelungate, există riscul să nu mai reziste. Și mă refer chiar la Direcția Națională Anticorupție (…) Se tot vorbește de ireversibilitatea reformelor în Justiție, dar oare cineva ne garantează nouă această ireversibilitate? Forme de presiune asupra Justiției sunt multiple și trebuie să fim extrem de atenți, pentru că o formă de presiune poate fi și aceea de modificare a legii de funcționare a Justiției și este modalitatea cea mai ascunsă de a încerca, de a pune sub control, anumite instituții puternice ale statului”, a spus Livia Stanciu, potrivit Agerpres.

Ea a făcut un apel către procurori și judecători să ia atitudine față de atacurile publice ale unor politicieni la adresa Justiției, subliniind că „prin jocuri mediatice” cetățenii sunt informați greșit despre realitățile sistemului judiciar.

„Este momentul să dăm și noi, nu numai societatea civilă, un semnal puternic către populație, pentru a deveni ceva mai exigenți față de ieșirile publice ale unor oameni politici, față de comportamentul unor oameni politici, care în diverse ocazii vorbesc despre statul de drept, și vorbesc doar la nivel lozincard, pentru că faptele dovedesc contrariul. Trebuie să ne implicăm și noi în a-i face pe cetățeni să înțeleagă semnificația reală a unor evenimente foarte dure care se petrec în această țară, pentru că de multe ori am asistat la prezentarea deformată a activității noastre, a judecătorilor, procurorilor, polițiștilor, iar de cele mai multe ori, prin diverse jocuri mediatice, oamenii sunt ținuți departe de înțelegerea corectă a realităților”, a explicat Livia Stanciu.

Președintele instanței supreme a mai spus că, în ultima perioadă, au existat atacuri extrem de dure la adresa Justiției, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă.

„În ultimii ani, Justiția cred că a arătat și a dovedit că dorește să impună respectarea legii la nivel național, dorește ca acest stat, România, să fie privit ca un stat cu onorabilitate. Din păcate, de multe ori, activitățile Justiției, și aici mă refer la activitățile procurorilor, judecătorilor, polițiștilor, structurilor de informații, multe dintre activitățile bune desfășurate în ultima perioadă au primit drept recompensă, cu ghilimele de rigoare, atacuri dure, uneori extrem de dure, mai mult decât nejustificate, fie la adresa colegilor procurori, fie la adresa colegilor judecători care au instrumentat dosare extrem de importante prin calitățile persoanelor care erau cercetate și aceste atacuri la adresa Justiției nu au făcut altceva decât să ne decredibilizeze ca țară”, a explicat Livia Stanciu.

În opinia sa, fenomenul corupției se manifestă până la cele mai înalte niveluri ale societății românești și a căpătat o amploare deosebită în ultima perioadă.

„Corupția reprezintă o foarte mare provocare, nu numai pentru statul român, ci pentru lumea contemporană. Asistăm la o extindere a acestui fenomen, care a devenit pentru unii un stil de viață, a devenit o mentalitate, un labirint, din care cu greu se poate ieși”, a adăugat Livia Stanciu, subliniind că DNA este o instituție extrem de necesară în România de astăzi, deoarece „asistăm la adevărate dezlănțuiri inovative” ale corupției.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.