Șefia SIE, în culisele partidelor

Serviciul de Informații Externe (SIE) a rămas de un an fără director, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu. De atunci, s-au vehiculat pentru postul de director al SIE mai multe nume, printre ele numărându-se cele ale lui Mircea Geoană, Cristian Diaconescu sau Mihnea Motoc. Dacă Diaconescu a ieșit din cărți destul de rapid din cauza apropierii sale politice de fostul președinte Traian Băsescu, nu același lucru se poate spune despre fostul ministru al Apărării în guvernul Cioloș, Mihnea Motoc, și despre fostul lider al PSD și ministru de Externe Mircea Geoană.

Se pare că negocierile dintre PSD și președintele României, Klaus Iohannis, pe acest subiect au scos PNL definitiv din discuții, rămânând doar ca unul dintre cele două nume vehiculate pentru șefia Serviciului de Informații Externe să fie agreat. În timp ce Geoană are susținere totală de la PSD și nici Iohannis nu a zis „pas“ la această propunere, fostul ministru al Apărării este sprijinit, puternic, de consilierul prezidențial Bogdan Aurescu. În ciuda excluderii PNL de la masa negocierilor, liberalii încă îl mai văd pe deputatul Ben-Oni Ardelean viitorul șef al spionajului românesc.

Până acum, tratative eșuate

Conducerea Serviciului de Informații Externe (SIE) este asigurată, interimar, de generalul Silviu Predoiu, din septembrie anul trecut, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu. Apoi, s-au purtat tot felul de tratative între PNL și PSD pentru acapararea acestei funcții. Deși sunt în opoziție și au, indirect, controlul în SRI prin intermediul fostului liberal Eduard Hellvig, cei de la PNL își doreau cot la cot cu șeful statului și conducerea SIE. Deputatul Ben-Oni Ardelean, cunoscut atât pentru afacerile sale, cât și pentru legăturile pe care le are cu neoprotestanții de peste Ocean este propunerea PNL pentru acest Serviciu. „Beni își dorește în continuare funcția, la fel ca și noi toți, însă una e dorința și alta e putința… Noi am cerut, însă PSD nu ne-a mai dat și nu cred că președintele Iohannis îl va convinge pe Liviu Dragnea să ofere tot PNL această funcție deosebit de importantă. Vom vedea, deși nu prea mai avem mult timp la dispoziție, pentru că se fac presiuni de peste tot să se rezolve situația. Problema este destul de spinoasă. Cu siguranță vom avea parte de un nume surprinză. Poate chiar generalul Predoiu, cine știe?!“, a declarat, pentru Cotidianul, un senator PNL.

Motoc, simpatia lui Adrian Năstase

Mihnea Motoc, unul dintre numele cele mai girate să preia conducerea SIE, a lăsat procuratura pentru diplomație. La începutul carierei sale, posibilul nou șef al spionajului românesc a fost, pentru o scurtă perioadă, procuror în Bolintin Vale și București, la sectorul 1. Apoi, a ajuns în Ministerul Afacerilor Externe, iar cariera sa a evoluat rapid. Instantaneu, a devenit unul dintre protejații lui Adrian Năstase și ai lui Teodor Meleșcanu. La doar 31 de ani, Motoc este numit șeful Departamentului pentru Afaceri Europene și Euro-Atlantice, având ca atribuții monitorizarea relațiilor României cu UE, NATO și OSCE. A urmat să dețină funcția de ambasador în Olanda și ambasador extraordinar și plenipotențiar și reprezentant permanent al României în Consiliul de Securitate al ONU, iar în 2008 a fost transferat ca șef al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană. Fost ministru al Apărării în timpul guvernării Cioloș (2015-2017), Mihnea Motoc este, din mai 2017, în conducerea Centrului European pentru Politici Strategice. Cariera sa nu este însă lipsită de episoade controversate. Acesta a fost acuzat că a fost avansat în grad în mod ilegal în diplomație, „arzând etapele“ prevăzute în statutul diplomaților. Mai mult, lui Motoc i se reproșează că ar fi protejat modul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea ar fi ajuns general.

Nepotismele și beneficiile lor

Actuala opoziție pune și pe seama legăturilor de rudenie ascensiunea spectaculoasă a lui Mihnea Motoc în carieră. Se spune despre Motoc că ar fi nepotul lui Gheorghe Diaconescu, fost procuror general adjunct al Republicii Socialiste România. Diaconescu este cel care, în decembrie 1989, a fost trimis de Nicolae Ceaușescu la Timișoara pentru a găsi o „soluție“ privind victimele din 16 – 20 decembrie 1989. După Revoluție, Gheorghe Diaconescu i-a reprezentat în instanță pe Mihai Chițac, Adrian Năstase, Gheorghe Copos sau Cristian Borcea. Pe lângă această relație de rudenie, Mihnea Motoc mai are un atu de partea sa. Acesta este căsătorit cu Iulia Motoc, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Înainte să ajungă la CEDO, Iulia Motoc a fost judecător la Curtea Constituțională (CCR).

Geoană, susținut de Dragnea

Mircea Geoană, unul dintre personajele importante ale scenei politice de la debutul anilor 2000, a dispărut într-un con de umbră în ultimul timp. A tras o carte necâștigătoare cu partidul pe care l-a format după cea de-a doua sa excludere din PSD, la cererea lui Victor Ponta. PSRO, formațiunea pe care a lansat-o, a reușit să strângă doar câțiva consilieri, primari de comune și pe fostul șeful al administrației Devei la alegerile locale de anul trecut. Fost ambasador al României în SUA, ministru de Externe în guvernul Năstase, președinte al Senatului din decembrie 2008 și până în noiembrie 2011, lider al PSD din aprilie 2005 până în februarie 2010, parlamentar cu mai multe mandate, Geoană este, în prezent, președintele unei asociații non-profit, apolitică, Institutul Aspen România, dar care antrenează prin programele sale vectori politici regionali. Mai nou, se creionează o apropiere a lui Geoană de șeful PSD, Liviu Dragnea. Surse politice susțin că fostul șef al socialiștilor este girat pentru șefia SIE și că numele acestuia nu este dezavuat de președintele Klaus Iohannis. Numirea noului șef SIE urmează să fie aprobată în Parlament de către majoritatea PSD-ALDE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.