×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 07:43
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
În atenția Comisiei de anchetă
Șefii de la STS, SIE și DNA, implicați în alegerile 2009
Două mandate: de la Băsescu pentru România la Băsescu contra România
Două mandate: de la Băsescu pentru România la Băsescu contra România

Prezența și conduita foștilor șefi ai SRI George Maior și Florian Coldea și a procurorului general al României din perioada respectivă, Laura Codruța Kovesi, la cina de taină din casa generalului Gabriel Oprea în seara turului doi al alegerilor prezidențiale din 2009 au generat ideea constituirii unei comisii parlamentare de anchetă privind implicarea acestor reprezentanți ai instituțiilor de forță din România în câștigarea celui de-al doilea mandat de către Traian Băsescu.

Maior, Coldea și Kovesi și-au manifestat atunci recunoștința față de președintele care-i numise în funcții cu trei, respectiv patru ani înainte, la vârste cuprinse între 33 şi 35 ani, având toți trei interesul să-și păstreze posturile-cheie dobândite în ipostaza unor tineri cu origini și complexe provinciale.

Foștii șefi ai SRI și slujnica lor din Parchetul General n-au fost însă singurii conducători de instituții de forță implicați în câștigarea alegerilor prezidențiale de către Traian Băsescu. Un rol important în acest sens l-au avut și directorul STS, generalul Marcel Opriș, prim-adjunctul directorului SIE, generalul Silviu Predoiu, și chiar procurorul-șef al DNA din perioada respectivă, Daniel Morar. Și aceștia aveau aceleași motive să-i fie loiali și obedienți lui Băsescu, toți trei fiind numiți în aceste funcții de către fostul locatar de la Palatul Cotroceni în cursul anului 2005.

În plus, Opriș și Predoiu primiseră de la fostul președinte câte două stele de general până la alegerile din 2009 și au fost răsplătiți cu încă o stea ulterior. Morar a fost numit de Băsescu în fruntea DNA pentru două mandate, după care fostul președinte a vrut să-l promoveze procuror general al României, dar nu a reușit din cauza opoziției fostului premier Victor Ponta, astfel că l-a răsplătit cu o funcție de judecător la Curtea Constituțională.

Mister: ştie Maior ce făcea SRI sau nu?

Instrumentul Morar și slujitorul Predoiu

Procurorul-șef Daniel Morar a fost principalul instrument cu care Traian Băsescu și foștii șefi ai SRI au blocat tentativa PSD de invalidare a rezultatului alegerilor prezidențiale din decembrie 2009. Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost blocat și reținut în apropierea casei sale în dimineața zilei de 11 decembrie 2009 de către două echipaje ale DNA înarmate până-n dinți (cu pistoale-mitralieră și pistolete Carpați), după ce plecase pentru a depune o contestație în acest sens la Curtea de Apel București. A fost prima și singura dată când DNA a recurs la un modus operandi manu militari împotriva unui politician român, recte împotriva unui membru al Parlamentului, încălcând grav prevederile Constituției. Pentru a fi timorat și dezangajat, fostul senator social-democrat a fost dus la sediul DNA, unde a fost pus sub acuzare pentru pretinse infracțiuni de corupție (trafic de influență) și i s-a interzis să ia legătura cu anumiți politicieni (Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie ș.a.) și cu anumiți magistrați de la Curtea de Apel București și de la Înalta Curte de Casație și Justiție. SRI și DNA au profitat de faptul că Voicu era interceptat pe mandat de siguranță națională din vara anului 2009. Motivul real al interceptării îl constituia faptul că ex-senatorul Voicu, fost general SPP, s-a exprimat într-o întâlnire privată, într-un mod retoric, că Traian Băsescu ar merita împușcat pentru răul făcut României. Pentru această afirmație a fost considerat suspect de terorism și a fost instituit asupra sa control tehnic operativ total (CTOT), ceea ce implica monitorizarea permanentă a tuturor deplasărilor, întâlnirilor și discuțiilor sale telefonice și ambientale.

Binomul, bâtă pentru răfuieli politice

În cursul monitorizării pe mandat de siguranță națională, SRI a înregistrat o discuție telefonică dintre fostul parlamentar Cătălin Voicu și omul de afaceri Costel Cășuneanu, în care aceștia au vorbit despre un împrumut de 200.000 de euro, care a oferit Binomului SRI – DNA pretextul instrumentării unui dosar de corupție. Trecând peste vinovăția sau nevinovăția sa, învinuirea în condițiile date, urmată după câteva luni de arestarea și trimiterea în judecată de către DNA, printr-o demonizare mediatică excesivă, precum și condamnarea fostului senator PSD de către completele de execuție de la Înalta Curte de Casație și Justiție la o pedeapsă de 7 ani închisoare, din care a executat mai mult de jumătate, reprezintă un caz evident de folosire a Binomului SRI – DNA în scopuri politice sau, mai bine zis, pentru răfuieli politice. În cursul procesului, un expert criminalist american de origine română, profesor universitar în materie și colaborator al FBI, a concluzionat că toate înregistrările efectuate sunt trucate în parte, iar avocații apărării au constatat și au invocat că nicio înregistrare nu a fost certificată de procurori. Înalții magistrați clamați independenți și bine (răs)plătiți nu au ținut însă cont. Pe lângă miza realegerii sale, Băsescu mai avea un ghimpe împotriva fostului senator PSD, fiindu-i teamă că acesta l-ar fi putut exploata contrainformativ pe omul de afaceri Costel Cășuneanu referitor la combinațiile economico-financiare pe care le-ar fi avut cu acesta în perioada în care era ministru al Transporturilor. Nu este singurul caz în care fostul procuror-șef al DNA Daniel Morar i-a făcut astfel pe plac ex-președintelui Traian Băsescu, un caz oarecum similar fiind cel al fostului șef al serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne, comisarul-șef Cornel Șerban, care a fost percheziționat și reținut de DNA, apoi demis din funcție, pentru că deținea anumite înregistrări compromițătoare referitoare la fiicele fostului locatar de la Cotroceni.

Acuze privind implicarea pro Băsescu la alegerile prezidențiale din 2009 au fost aduse și generalului Silviu Predoiu, prim-adjunct al directorului SIE, care este actualmente director interimar al acestui serviciu. Generalul Predoiu a fost acuzat că ar fi coordonat ofițerii SIE implicați în măsluirea voturilor în favoarea lui Traian Băsescu în străinătate, imputându-i-se că ar fi cooperat foarte bine în acest sens cu ambasadorul Teodor Baconschi de la Paris. Ulterior, Predoiu a fost acuzat că ar fi coordonat operațiunea ofițerilor deplin conspirați ai SIE care au compromis guvernarea USL în străinătate după referendumul pentru demiterea președintelui Băsescu din iulie 2012.

Marcel Opriş, Silviu Predoiu, Daniel Morar

Generalul Opriș, implicat pe furiș

Suspiciunile cele mai grave privind implicarea în favoarea lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din 2009 planează asupra generalului Marcel Opriș, directorul STS. După alegeri, generalul Opriș a fost acuzat că și-ar fi pus subalternii să ajute PDL să numere voturile, precum și că, în ziua votului, STS ar fi transmis SMS-uri, prin rețelele de telefonie mobilă, prin care Traian Băsescu era dat câștigător. În săptămâna care a urmat turului doi din 2009, am primit de la angajați ai STS Satu Mare informații conform cărora, în data de 6 decembrie 2009, începând cu ora 13.40, moment în care candidatul PSD, Mircea Geoană, îl depășea cu mai mult de 5 procente pe președintele în funcție, Traian Băsescu, ar fi fost pus în aplicare un plan de rezervă, la ordinul generalului Marcel Opriș, directorul STS, și sub coordonarea vicepreședintelui PDL Adriean Videanu.

Concret, conform surselor, STS Satu Mare a avut o derivație secretă prin schema STS conectată la un server din sediul central al PDL din Aleea Modrogan, având numele de cod Taurul. Toate județele ar fi avut derivație din rețeaua principală, mai puțin municipiul București. În noaptea de 6 spre 7 decembrie, la ora 3.15, toate derivațiile au fost dezafectate sub directa supraveghere a generalului Opriș, fiecare județ decuplându-se pe rând după ce s-au închis și cheile pe datele finale. Despre acest fapt ar fi știut doar șefii județeni ai STS și cadrele tehnice folosite, res­pectiv doi subofițeri care au realizat conexiunile. Toate conexiunile ar fi fost operaționale începând cu data de 6 decembrie 2009, ora 1.30. Toate datele ar fi fost transmise electronic simultan cu cele oficiale, STS având inclusiv „spioni“ de alarmă, care au semnalat vizual și acustic depășirea în procente a unuia sau altuia dintre candidați.

Se temea de pierdera postului sau de victoria lui Geoană?

Pe Justiție nu se poate conta

În baza acestor informații, în ședința Senatului din 22 aprilie 2010, i-am adresat directorului STS, generalul Marcel Opriș, o interpelare pe tema implicării serviciului pe care-l conduce în alegerile prezidențiale din decembrie 2009, dar nu mi-a răspuns niciodată. Am reiterat toate aceste acuzații într-o declarație politică pe care am prezentat-o în data de 25 ianuarie 2012. Deși interpelarea și declarația au devenit publice, în urma prezentării lor în presa locală și națională, nu s-a sesizat nicio unitate de Parchet (DNA, DIICOT sau PICCJ). În această situație, în cursul lunii mai 2012, am adresat DNA un denunț penal prin care am sesizat anumite acuzații de corupție la adresa generalului Opriș, precum și acuzațiile privind implicarea sa nelegală în derularea alegerilor prezidențiale din 2009. După trei ani de tergiversare, perioadă în care nici măcar nu am fost citat și audiat ca denunțător, pentru a oferi eventuale detalii privind starea de fapt și pentru a indica probe suplimentare, DNA a mușamalizat dosarul cu o soluție supervizată de cunoscutul procuror pro-băsist Lucian Papici, prin care s-a dispus clasarea pentru faptele de corupție, respectiv disjungerea și declinarea cauzei la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București, sub aspectul implicării șefului STS în alegerile prezidențiale din 2009. Am formulat plângere împotriva soluției către procurorul-șef al DNA, care mi-a fost respinsă, iar ulterior am înaintat o plângere la Înalta Curte de Casație și Justiție, care mi-a fost respinsă cu motivarea ilară că nu eram îndrituit să atac soluția în calitate de denunțător, întrucât nu mi-au fost afectate interese personale. Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București a declanșat cercetări în primăvara anului 2016, când am fost audiat, dar după circa un an a emis soluție de clasare din lipsă de probe cu privire la o posibilă implicare nelegală a directorului STS în procesul electoral din 2009. După șapte ani de tergiversare era dificil să administrezi probe concludente în acest sens.

Din cele prezentate rezultă că justiția română nu a fost în stare sau n-a avut interes să clarifice situația gravă semnalată timp de șapte ani de la prima sesizare. De aceea, cred că doar o comisie parlamentară de anchetă mai poate aduce clarificări asupra implicării șefilor unor instituții de forță (SRI, STS, SIE, PÎCCJ, DNA) în realegerea fostului președinte Traian Băsescu în decembrie 2009. Chiar dacă șansele unei finalizări judiciare sunt reduse, un raport parlamentar documentat și obiectiv pe această temă ar putea avea un rol preventiv pentru evitarea repetării unei astfel de situații în viitor. Și ar aduce clarificări necesare cu privire la un episod disputat și contestat din istoria recentă a României.

Referitor la întâlnirea din casa generalului Oprea, este posibil ca fostul director al SRI George Maior și prim‑adjunctul său, generalul Florian Coldea, să fi purtat discuții telefonice cu generalii Marcel Opriș de la STS și Silviu Predoiu de la SIE în legătură cu numărarea voturilor în țară și în străinătate.

Implicarea părtinitoare a șefului STS în procesul electoral din 2009 este plauzibilă, având în vedere că dezafectarea derivațiilor STS cu PDL în noaptea de 6 spre 7 decembrie 2009, în jurul orei 3.15, coincide cu intervalul orar în care vicepreședintele PDL Adriean Videanu l-a sunat pe vicepreședintele PSD Viorel Hrebenciuc, șeful campaniei electorale a lui Mircea Geoană, și i-a comunicat într-un mod persiflant-triumfalist că Traian Băsescu a câștigat, conform numărătorii paralelele efectuate la sediul central al PDL, și că îi poate comunica rezultatele.

Nu întâmplător, STS a beneficiat în anul următor (2010) de o majorare a bugetului cu 40%, cea mai mare din rândul serviciilor secrete, alocându-i-se suma de 466,5 milioane lei (113,8 milioane euro). Iar bravul general Marcel Opriș a fost decorat în același an de ex-președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național „Steaua României“ în grad de ofițer, pentru „rezultatele remarcabile obținute în organizarea și coordonarea STS“.

Valer MarianPublicat Vineri, 21 aprilie 2017
9492
 | 42
 | 44
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Mos Ene
+2
Hai bre, fiti seriosi! S-o credeti voi ca numai in 2009.
Publicat Duminică, 23 aprilie 2017
+Răspunde
Mesterul
+2
DOAMNE IN CE TARA TRAIM, BASESCU SI GASCA LUI DE GENERALI SI SLUGI A DISTRUS ROMANIA. POATE COMISIA DE LA PARLAMENT SA AFLE ADEVARUL ROMANI VOR SI TREBUIE SA STIE ADEVARUL.
Publicat Duminică, 23 aprilie 2017
+Răspunde
BIBICU
+2
EXISTENTA INCRENGATURILOR NEFIRESTI DINTRE MAFIOTI DOVEDESTE STATUL MAFIOT. NU S-A URMARIT NICI UN MODEL EUROPEAN SAU EVOLUAT MODERN PENTRU APARAREA ORDINII SI SIGURANTEI NATIONALE. DUPA 1989 TOTUL A FOST CONCEPUT IN SPIRIT DAMBOVITEAN DUPA POFTE SI AMBITII TICALOASE; – S-A INFIINTAT SPP pentru Dtru ILIESCU fost secretar de partid PCR la MApN EXCLUS DE COGI DIN ARMATA IN VALTOARE ASA ZISEI REVOLUTII. – S-A INFIINTAT UM 0962(215) PENTRU UNCHIUL LUI COLDEA devenita DIPI. – S-A INFIINTAT JANDARMERIA PENTRU URMASII TRUPETILOR FOSTEI SECURITATI . -S-A INFIINTAT STS PENTRU NEAMURILE BOLSEVICILOR NOMENCLATURISTI. – S-A INFIINTAT SRI SI SIE PENTRU NEMURILE CELOR CE AU CAPTURAT RO . – S-A INFIINTAT DIA IN CADRUL MApN PENTRU IZMENARI Astfel nr total de personal a structurilor de ordine, siguranta si aparare publica a cescut de 6 ori fata de 1989 si datorita POLITRICILOR IMPOSTORI avem ca partide politice GRUPARI INFRACTIONALE DE CRIMA ORGANIZATA.Situatia din Ro este mult mai degradata decat in ITALIA anilor 60-70-80.
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
7.4
+5
Ce jaf si frauda au facut astia in 2009. Dar va dati seama ce frauda au facut in 2014 la alegera lui Klaus? Cand erau si mai puternici si mai tupeisti si mai medaliati de ambasadori. Acum va explicati miracolul cum a sarit sase case de la 36% la 53%? Stiti ca daca in Romania sta cineva la coada doua ore mai ales la Paris aaa...toata tara isi face harakiri in semn de solidaritate...ca noi suntem tara unde nu sunt cozi.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+3
NU VREAU SA MA AVANT MASA DE LA IZMENAR NU ESTE O COINCIDENTA NU CRED IN COINCIDENTE SI ASTEPT CU NERABDARE REZULTATELE ANCHETEI PARLAMENTARE CHIAR DACA TIMPUL SCURS CU BASE MATRAFOX NU MAI POOATE FI DAT INAPOI !!!!!!APOI A VENIT IN MAI 2010 TAIEREA SALARIILOR SI IMPOZITAREA PENSIILOR SI TARA FIERBEA DAR SINDICATELE INAFARA DEMONSTRATIEI DE 70 DE MI OAMENI DE LA BUC SI DE PRIN ORASE A FOST REDUSA LA TACERE !!!!!!!!GRECIA S A SALVATT LUCRU BINE DE RETINUT DAR NU A AVUT UN BASE SI NICI UN PITIC SLINOS SI LINGUSITOR NUMIT BOC CARE SI EL TREBUIE CHEMAT LA COMISIE !!!!!DUMNEZEU SA DEA SA IESE CEVA ORICUM CUPLAT CU GHITA V A IESII CEVA !!!!!HRISTOS A INVIAT !!!!!!!!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Crocodilul
-1
A reaparut EDITAT Stelu!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Moser
+7
ei asta daaaaa stiren ..ner luati prin surpridere mereu ...cum s ar putea ca nisgte securisti sa faca nefacute..pai nu sunt ei eroii care se lupta pantru fericirea oborului ...si si ar fi dat si camasa de pe ei pantru bunastarea boborului ..atat ca ....camasa i ieftina ..iar fierul vechi comerciaat print intermediul familiei rudcfa prezdentzala ..adiuce promfitu mai intefresant..
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Valahu
+17
Interesant este de aflat intregul MECANISM AL FRAUDARII pentru ca a mai fost folosit si la alegerea lui Iohanis. Totodata este de lamurit implicarea CIA. S-a implicat sau doar i-au lasat pe alde Basescu sa se desfasoare ?
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
CONTESTATARULFilozof Politic
+1
"SEFII" ? ... :) DA ! Desigur, pen'ca, intrucat ... :) IntruCAT va mai dura Narozenia Gu-Gu-STIUCKS Romani ?
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Margelatu
-31
Alta manipulare marca ciuma rosie. Acum se urmareste si mai mult macularea imaginii LCK, vanatoarea de corupti. Au mai facut ei anchete, ca la Nana si a rezultat ca primarii ciumei rosii au incalcat legea. la ei nu conteaza ca isi dau cu stangul in dreptul important sa defaimeze imaginea vanatoarei de corupti. Ce s-a intamplat in 2009? Ciuma rosie a contestat alegerile, iar CCR a hotarat renumararea voturilor in sectiile contestate. Surpriza uriasa, la renumarare s-a constatat ca mii de voturi pentru baselu erau anulate, si multe voturi trecute ca fiind ale lui Geoana erau de fapt anulate, buletine in alb sau ale baselului. Ciuma rosie a cerut sa se renunte la renumarare. A intrat in functiune postul de propaganda al ciumei rosii, haznale si la pus pe plagismen sa declare ca ''de data asta ei au furat mai mult ca noi''. O aiureala, in fapt tot ciuma rosie a furat mai mult. Acum la multi ani dupa ce s-au ars sacii cu voturi, fac o comisie de anchetata sa-si dea iar cu stangul in dreptul, dar ce conteaza victimele colaterale la PSD. Important sa-si atinga scopul, posturile de propaganda si manipulare haznale si guittv sa o ciuruiasca pe vanatoarea de corupti. Ei nu au treaba cu Maior, e de-al lor pesedeu, inrudit pe viata cu oameni de la varful PSD prin venele lui curge sange de ciuma rosie.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
JE SUIS RARINCA @ Margelatu
+13
Cum Draku ai reusit performanta a sari gardul de la stabilimentul Gh. Marinescu nr. 9 Sectia Balaceanca.!!?? Abia ne obisnuisem si noi cu lipsa ta de pe acest forum si a fratilor tai de cruce, Nasty si Crocodilul.!! Daca ati primt invoire din partea autoritatilor , atunci este un lucru grav. Medicatia inca nu si-a facut efectul la Bostanel.!! La voi la aceste primate reptiliene.!! Mai incerca Margelatule cu ceva ..Zeama De Clopot..!! Domane ajuta.!! Stelu
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 11 ore şi 36 minute