Şefii Parchetului General, CSJ, Centrului Anticorupţie, Curţii de Apel – pe lista neagră a SUA

Un şir de demnitari şi funcţionari din Republica Moldova, în frunte cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, bănuiţi pentru implicare în „jaful secolului” şi spălările de bani, urmează să fie incluşi în lista SUA cu sancţiuni internaţionale, blocarea fondurilor, îngheţarea activelor, precum şi interdicţia de a călători în SUA, scrie Jurnal.md.

Lista se conţine în rezoluţia cu privire la situaţia din Republica Moldova care a fost publicată astăzi pe pagina oficială a Congresului Statelor Unite. Documentul a fost introdus, la solicitarea prezidenţiabilului Andrei Năstase (lider al Partidului Demnitate şi Adevăr), în Camera Reprezentanţilor de către congresmanul Randy Weber (Republican din Texas) şi congresmanul Trent Franks (Republican din Arizona). Oficialii americani propun crearea unui document similar cu lista Magniţchi şi pentru Vladimir Plahotniuc.

Din lista demnitarilor şi funcţionarilor din RM în privinţa cărora urmează să fie aplicate sancţiuni internaţionale cu blocarea fondurilor şi îngheţarea activelor, precum şi cu interdicţia de a călători în SUA, dacă se va dovedi că aceştia au fost implicaţi în fraudele bancare şi spălările de bani, fac parte: Vladimir Plahotniuc, preşedintele Parlamentului Andrian Candu, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie din Moldova, Mihai Poalelungi; procurorul general interimar Eduard Harunjen, directorul general al Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, ministrul de Interne Alexandru Jizdan, preşedintele Curţii de Apel Chişinăum Ion Pleşca, şi oamenii din anturajul lui Plahotniuc, Serghei Iaralov şi Dorin Damir.

Rezoluţia încurajează de asemenea suportul american şi cooperarea cu Moldova pentru lansarea de reforme sociale, economice şi politice şi cere să se organizeze alegeri prezidenţiale libere, echitabile şi democratice în Moldova la sfârşitul lunii octombrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.