Şefii procurorilor şi ai serviciilor secrete au devenit reprezentanţii României

Recepţia de 4 iulie, Ziua naţională a SUA, are uneori o încărcătură aparte pentru România, mai ales înainte de un scrutin electoral, căci este ocazia trasmiterii unor semnale către „preferaţi”. Anul acesta aşteptam să vedem şi semnalul libertăţii americane din Cazul „Rarinca vs. Stanciu&Kovesi”. Şi l-am văzut!


În astfel de momente, ştiam că invitaţii principali sînt oameni de cultură, personalităţi ale vieţii publice care s-au remarcat prin acţiuni spectaculoase în domeniul luptei pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor, pentru pace etc. Imaginile difuzate de televiziunile româneşti şi de agenţiile de presă ne-au arătat cît se poate de limpede care sînt preferinţele americane în această perioadă. Ţara care are ca simbol „Statuia libertăţii” ne-a arătat şi în acest an o simpatie exagerată faţă de şefii unor instituţii care, prin natura lor, îngrădesc libertăţile oamenilor.

Astfel, deşi este foarte cunoscut Cazul „Rarinca vs. Stanciu&Kovesi” s-au aflat în curtea Ambasadei americane toţi şefii Parchetelor, îmbrăcaţi în haine de gală, în frunte cu Laura Codruţa Kovesi, decorata din anii trecuţi! Ne aşteptam ca, măcar simbolic, să fie invitată şi Mariana Rarinca, devenită în acest an un adevărat „simbol al bătăliei pentru libertate” în România, care a fost achitată după ce a stat în puşcărie 191 de zile, însă Ambasada americană i-a preferat pe Livia Stanciu, preşedinta ÎCCJ, cea care a generat acest caz dramatic, şi pe Marius Iacob, adjunctul şefei DNA, cel care a dispus începerea urmării penale în acest caz chiar în ziua depunerii plîngerii la DNA!

Şi în spaţiul politic, Ambasada americană a surprins, căci pe lista invitaţilor n-a avut loc Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului României şi al unuia dintre partidele din arcul guvernamental, însă a fost prezent excentricul deputat independent Remus Cernea:

Şi serviciile secrete au fost foarte bine reprezentate la recepţie, fiind prezenţi atît şeful SRI Eduard Hellwigşi adjunctul său generalul Florian Coldea, dar şi proaspătul numit şef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu:

La capitolul „surprize” poate fi trecută şi prezenţa judecătoarei Dana Garbovan, membră a UNJR (Uniunea Naţională a Judecătorilor din România), din moment ce a lipsit de pe listă judecătoarea Gabriela Baltag, preşedinta AMR (Asociaţia Magistraţilor din România), asociaţie mult mai reprezentativă şi mai independentă în rîndul magistraţilor:

De la recepţia ambasadei americane nu a lipsit Ministrul justiţiei Robert Cazanciuc, cel care, însă, lipseşte din spaţiul public atunci cînd se dezbat marile probleme ale Justiţiei, cum ar fi cele 23 de articole din Codurile penal şi de procedură penală, declarate neconstituţionale de către CCR:

De pe lista invitaţilor a lipsit şi Prim ministrul Victor Ponta, aflat într-un prea-prelungit concediu medical în Turcia, care a ratat întîlnirea cu şefii DNA într-o atmosferă mult mai plăcută decît cea care se anunţă la revenirea în ţară! A fost înlocuit la recepţie de premierul interimar Gabriel Oprea, tocmai cel care ar putea să-i tragă de sub fund scaunul de la Palatul Victoria, pe care Opoziţia îl curtează din ce în ce mai intens în vederea unei noi moţiuni de cenzură pentru toamna acestui an! Iată fotografia care ar putea prelungi convalescenţa lui Victor Ponta, căci naşul său, Gabriel Oprea, apare alături de Vasile Blaga:

Această cronică în imagini a recepţiei de la Ambasada SUA la Bucureşti a transmis, se pare, destule semnale pentru viaţa noastră publică. Rămîne doar să vedem în lunile viitoare dacă ele se vor transforma în realitate sau rămîn doar simple coincidenţe. Oricum, unii dintre protagonişti, fie ei prezenţi sau absenţi, au la ce medita.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.