Șeful ANAF, demis. Cine i-a luat locul

UPDATE Premierul Dacian Cioloș l-a demis joi pe șeful ANAF, Gelu Diaconu, la o zi după ce acesta a fost pus sub acuzare în dosarul deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun. Cioloș a semnat, joi, decizia de eliberare din funcție a lui Diaconu. De asemenea, premierul l-a demis şi pe vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, urmărit penal în același dosar.

Daniel Diaconescu va prelua atribuțiile de președinte interimar al ANAF, în urma demiterii lui Gelu Diaconu.

Diaconescu a ocupat până în acest moment funcția de director general al Direcției Informații Fiscale din cadrul ANAF.

Potrivit ultimei declarații de avere, Diaconescu deţine împreună cu soţia două terenuri intravilane în judeţul Argeş, unul de 4.400 metri pătraţi, iar celălalt de 2.648 metri pătraţi. Totodată, cei doi au un apartament în Bucureşti de 81 metri pătraţi, iar soţia mai are o casă de locuit în Valea Mare, cu o suprafaţă de 88 metri pătraţi.

Noul şef al ANAF are două autoturisme, un BMW şi un Peugeot. În 2014 a primit o indemnizaţie de 17.837 lei de la Compania Naţională Loteria Română pentru poziţia de membru în Consiliul de Administraţie.

Daniel Diaconescu are un credit contractat în 2007, în valoare de 38.000 euro, cu scadenţă în 2032.

Cioloș anunțase anterior joi că îl va demite pe Diaconu, precizând că așteaptă din partea ministrului de Finanțe propunerile de schimbare.

Întrebat dacă șeful ANAF va fi demis, premierul a spus: „Da, sigur, am spus de dimineață că în cursul zilei de astăzi. Aștept… doamna ministru de Finanțe a spus deja de ieri că îi cere demisia și, în sensul acesta, că va veni cu o schimbare. Aștept să vină doamna ministru cu variantele pe care vrea să mi le propună și vom lua o decizie”.

Premierul a precizat că Gelu Diaconu a fost numit în postul de secretar de stat și nu a obținut prin concurs postul.

„Dânsul a fost numit, nu a obținut postul prin concurs. E secretar de stat și a fost numit. Eu am avut o discuție cu dânsul dimineață, mi-a explicat motivele pentru care consideră că nu este vinovat. Mi-a explicat că ANAF este într-un proces (de restructurare — n.r.), continuă procesul de restructurare, de întărire a capacității administrative și eu i-am spus că, tocmai de aceea, problema pe care vicepreședintele și dânsul o au în raport cu DNA nu trebuie să fie transferată la nivelul ANAF. ANAF trebuie să își continue activitatea pe care o are și trebuie să continue să rămână o structură credibilă din toate punctele de vedere și de asta eu i-am spus că, în condițiile acestea, cel mai bine este ca dânsul să plece. Și dânsul mi-a spus că a înțeles asta. Nu i-am cerut demisia, nu mi-a spus că își dă demisia, pentru că nu asta e chestiunea esențială”, a precizat premierul.

Dacian Cioloș a mai menționat avut o discuție la telefon cu Gelu Diaconu și în urmă cu trei zile.

„În urmă cu trei zile, am avut ultima discuție legat de ceea ce trebuie făcut la ANAF. Dânsul deja acum trei zile mi-a spus că, dacă e nevoie, e gata să plece, dacă eu am altă abordare la conducerea ANAF. Eu i-am spus să continue, am vrut să văd care e viziunea dânsului și ce trebuie făcut acolo, dar în condițiile în care au apărut aceste elemente noi, pentru mine cel mai important este ca ANAF să rămână o structură credibilă”, a subliniat Cioloș, menționând că acest lucru nu înseamnă că îl consideră pe Diaconu sau pe vicepreședintele ANAF vinovați.

Gelu Ștefan Diaconu este acuzat de DNA de favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altulîn dosarul în care sunt anchetați deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun. În același dosar a fost pus sub învinuire și vicepreședintele ANAF Mihai Gogancea-Vătășoiu, alături de mai multe persoane.

Ministrul Finanțelor le-a cerut miercuri demisia miercuri seara, dar Diaconu a anunțat joi că nu demisionează, ci așteaptă să fie demis.

„În ce privește solicitarea doamnei ministru Dragu de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs întrucât doresc să fiu demis din funcție, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să-și asume consecințele acestei măsuri, afirma Diaconu, într-un comunicat transmis joi dimineață, în care a catalogat dosarul DNA drept un „dosar kafkian”. (Detalii aici)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.