Şeful ANRP demisionează, Ponta dă explicaţii „interesante”

Fostul deputat PSD de Vrancea George Băeşu a demisionat de la şefia ANRP. Premierul Victor Ponta nu este de acord cu practicile instanţelor vizavi de ANRP.

O demisie confirmată de premier…

George Băeşu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), şi doi vicepreşedinţi şi-au dat demisia din funcţie. Demisia a fost transmisă la guvern şi a ajuns pe masa premierului. George Băeşu, fost cu ani în urmă deputat PSD de Vrancea, a fost numit în funcţie în vara anului 2012 de către premierul Victor Ponta. Cotidianul.ro a încercat să îl contacteze pe George Băeşu, dar acesta nu a răspuns. În schimb, demisia a fost confirmată de Victor Ponta în conferinţa de presă susţinută de acesta la sediul central al PSD.

Explicaţii halucinante

Victor Ponta nu doar că a confirmat demisia lui George Băeşu, dar a şi explicat-o. Ponta a precizat că Băeşu i-a înmânat un memoriu din care reiese că ANRP a primit numeroase amenzi din cauză că nu a onorat în datele stabilite de lege titlurile de proprietate. Amenzile provin în urma mai multor procese prin care foştii proprietari au reclamat în justiţie neeliberarea titlurilor de proprietate, achitarea despăgubirilor etc. Victor Ponta s-a declarat de acord cu gestul lui Băeşu, susţinând că nu este normal ca justiţia să sancţioneze ANRP şi să o oblige să efectueze plăţile la timp, din moment ce instituţia se confruntă cu numeroase dosare de retrocedări ilegale. Ponta a arătat că este explicabilă demisia lui Băeşu din moment ce amenzile depăşeau salariul acestuia! (Aici avem mari semne de întrebare în legătură cu afirmaţiile premierului, pentru că amenzile se plătesc din bugetul ANRP şi nu au legătură cu salariul angajaţilor – n.a.) Dar Victor Ponta nu s-a limitat la aceste afirmaţii, ci a precizat că va avea miercuri o discuţie cu ministrul Justiţiei pentru a se reglementa situaţia legată de sentinţele împotriva ANRP, cu care el nu este de acord. O declaraţie care are un iz clar de imixiune în justiţie. Evident, în finalul explicaţiilor, premierul Ponta a afirmat că de la preluarea ANRP de către George Băeşu nu s-au mai făcut retrocedări ilegale. Este posibil ca premierul să aibă dreptate, dar un aspect nu îl spune Victor Ponta. Reclamaţiile în justiţie nu au legătură cu retrocedări ilegale, ci au fost înaintate de către foştii proprietari în urma schimbării bruşte a legislaţiei privind procedurile de retrocedare, care au blocat dosarele de retrocedare deja finalizate.

Memoriul trimis lui Ponta de Băeşu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.