Șeful Consiliul Fiscal: Avem colectări de bugete foarte mici

România are încasările cele mai mici în comparație cu media europeană pe partea de venituri bugetare, cu un nivel de colectare cuprins între 27% și 29% din PIB, a afirmat, joi, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, la Conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiar – Bancari din România, găzduită de BNR.

„Pe partea de venituri avem colectări de bugete foarte mici, în comparație cu media europeană. Nu am colectat mai mult de nivelul de 27 — 29% din PIB, indiferent de conjunctura economică. Pe cotele de impozite vedem un sistem de impozitare foarte dezechilibrat, din motive demografice, din cauza disproporției dintre forța de muncă și numărul mare al celor cuprinși în sistemul de asistență socială. România are un deficit la sistemul de pensii care în momentul de față se apropie la 3% din PIB. Ca să putem echilibra situația, pensiile ar trebui să fie cam la 60% din cât sunt ele acum”, a spus Ionuț Dumitru, citat de Agerpres.

În opinia acestuia, și cota de TVA rămâne o problemă pentru mediul economic, iar reducerea TVA la pâine nu a avut rezultatele așteptate.

„Nivelul TVA este unul foarte înalt. Reducerile parțiale de TVA nu au avut efect. Dau exemplul TVA la pâine, de 9%, la care rezultatul a fost zero. Cei care au plătit înainte de reducere sunt tot cei care plătesc și acum. În ceea ce privește investițiile, anul acesta vom marca un minim istoric. Vedem în continuare investiții care nu au niciun sens”, a spus Dumitru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.