Șeful Consiliului Fiscal: O creştere foarte mare

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru consideră că o majorare cu 30% a indemnizaţiei aleşilor locali e foarte mare. „Când discutăm de o creştere de 30%, indiferent de domeniul la care ne referim, e o creştere foarte mare. Ea vine oricum după creşteri anterioare în sectorul bugetar de 15%-20%, operate recent de la 1 februarie, pentru sănătate, educaţie 15%, 20% pentru administraţia publică, după un 2016 cu creşteri foarte mari”, a spus Dumitru la RFI.

Acesta atrage atenţia că „discutăm de cifre foarte mari de creşteri de salarii, în special în sectorul public, care dacă ne uităm la performanţa economică, par decuplate de aceasta, avem o performanţă economică destul de slabă versus creşterile salariale şi mă refer în primul rând la creşterile de productivitate care nu ţin pasul în nici un caz cu aceste creşteri de salarii”.

Întrebat ce impact va avea creşterea salarială medie de 56% în sectorul bugetar din următorii patru ani, anunţată de ministrul Muncii, Ionuţ Dumitru a spus: „Această creştere de 50 şi ceva la sută probabil că ar însemna un efort bugetar de vreo 30 şi ceva de miliarde de lei în următorii patru ani. Acum să vedem şi cum vor fi etapizate aceste creşteri, dar chiar şi dacă sunt etapizate pe patru ani de zile, când discuţi de o creştere de 50%, este o creştere colosală, o creştere foarte mare pentru orice domeniu, iar efortul bugetar e unul major”.

În opinia preşedintelui Consiliului Fiscal, „trebuie să fim mult mai ponderaţi în ceea ce priveşte creşterile de cheltuieli sociale, ele au crescut oricum foarte mult în ultimii ani. Nu poţi să ai creştere de salarii, de nivel de trai doar prin Hotărâri de Guvern. Dacă s-ar putea un astfel de lucru, nici o ţară din lume n-ar fi săracă. Poţi să ai creşteri de venituri şi de nivel de trai numai dacă economia produce, asta cred că trebuie să ne intre foarte bine în cap, iar în momentul de faţă economia creşte doar pe bază de consum stimulat de reduceri de taxe. Or lucrul ăsta nu poate fi susţinut la nesfârşit. Avem venituri la minime istorice, veniturile bugetare sunt la minime istorice (…). Nu văd cum am putea susţine creşteri majore de salarii şi discutăm de cifre ameţitoare de-a dreptul, de 50%, chiar dublat pentru anumite categorii sociale şi pare-se că nu am învăţat mai nimic din ce ni s-a întâmplat înainte de criză, când am avut creşteri similare de salarii în sectorul bugetar şi în final am constatat că nu le putem susţine”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.