Şeful mafiei kurde a pieței de legume și fructe a fost arestat

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpatul Yuksek Șahin, cetăţean turc, asociat unic al S.C. YUKSEK INTERNATIONAL FRUCT S.R.L, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită şi instigare la dare de mită, se arata intr-un comunicat emis luni de DNA.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

La data de 19 aprilie 2013, inculpatul Yuksek Şahin a oferit prin intermediar, unui înalt funcţionar din cadrul Agenţiei naţionale de Administrare Fiscală – ANAF (denunţător în cauză), suma de 40.000 euro în schimbul denaturării rezultatului unui control efectuat de organele fiscale la SC YUKSEK INTERNATIONAL FRUCT SRL, societate reprezentată legal de către inculpat. Având în vedere că funcţionarul a refuzat oferta, inculpatul Yuksek Şahin a revenit, în aceeaşi zi, cu o altă ofertă, de 30.000 de euro, pe care a făcut-o în mod direct aceluiaşi înalt funcţionar din cadrul ANAF, în schimbul favorizării societăţii SC YUKSEK INTERNATIONAL FRUCT SRL.

Inculpatului Yuksek Şahin i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 20 aprilie 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore.

La data de 20 aprilie 2013, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatului Yuksek Şahin.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Fraţii kurzi Şahin, Abbas şi Ayhan Yuksek, originari din Turcia, au creat, incepand de la mijlocul anilor ’90 un adevarat imperiu in Romania, unde investigatiile jurnalistilor s-au lovit de un zid al tacerii si al fricii.

In 2010, Cotidianul.ro scria despre cum toată piaţa de legume şi fructe din România a fost cucerită de importuri controlate de grupul Yuksek. Ţăranii români nu mai pot vinde nimic. În schimb, un grup de kurzi, aflat în strânsă relaţie cu puterea politica escamotează taxele, izbutind o evaziune anuală de peste 100 de milioane de euro. Grupul kurd, uspectat si de finantarea PKK prin suveica constituita in Romania, din care fac parte kurzi din Kurdistanul irakian, dar si sirieni si macedoneni, are relatii politice atat in tarile de origine, cat si in Romaniam, unde au sponsorizat partide de pe intreg esicherul politic.

Cotidianul.ro a aflat că, în 2010, evaziunea fiscală din comerţul cu legume şi fructe a depăşit cu mult evaziunea fiscală din panificaţie.

Creierul şi regele afacerii, Yuksek Sahin, cetăţean turc, născut la 15 iunie 1973 în localitatea Samandag, Turcia, fiul lui Sami şi Nesibe, cu domiciliul actual în Bucureşti, Aleea Lunca Cernei nr. 5, bl. A 52, ap. 36, sectorul 6, şi cetăţean român din 16.08.2001 în baza unui decret semnat de Adrian Năstase, Rodica Stănoiu şi Mircea Geoană, eludează legile statului român cu multă graţie nu prin cine ştie ce inginerie financiară sofisticată, ci printr-un armonios sistem relaţional construit de el şi de asociaţii lui, în principal, cu oameni din Vamă, Fisc şi Poliţie. De la funcţionarii simpli până la cei mai înalţi demnitari din respectivele structuri ale statului, toţi aceştia lucrează cu spor pentru a păzi legumele importate să nu se strice şi pentru ca operaţiunile financiare ale lui Sahin să se deruleze fără zgomot şi surprize.

Pentru a eluda plata TVA la momentul importului, Sahin Yuksek a înfiinţat câteva societăţi comerciale în Bulgaria, care importau mărfuri din Turcia fără a plăti taxele care urmează a fi achitate în România la vânzarea fructelor şi legumelor. Firmele problema din lantul comercial erau infiintate pe numele unor cetateni straini turci, sirieni, irakieni, macedonieni etc. si controlate de turci pe baza unor procuri secrete.

RISE Project a investigat, in toamna trecuta, gruparea Yuksek pana la ea acasa, in regiunea Hatay, situata la granita cu Siria. De aici sute de cetateni turci au venit in Romania ca sa faca afaceri cu alimente sau sa fie interpusi ai clanurilor turce in afacerile lor frauduloase. Sahin Yuksek este cunoscut in regiunea Hatay drept „Vamesul” pentru aparatul de influenta pe care l-a dezvoltat in vamile romanesti. Prin acest mecanism, cantitati uriase de legume si fructe au fost introduse la pret subevaluat in tara, ocolind taxele, scrie RISE Project.

Dosarul șefului Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea,trimis în instanta de DNA in 2011, se leagă de aceeași grupare kurdă care umplut pieţele şi magazinele de legume şi fructe de contrabandă. Frații Yuksek prezentau vameșilor documente falsificate, unele chiar de către funcționarii statului român. Tot anchetatorii susţineau că în Portul Agigea sau la birourile vamale Băneasa şi Ploieşti, fraţii Yuksek foloseau comisionari vamali cărora le cereau să intervină la vameşi sau la Direcţia Sanitar-Veterinară ca să nu le fie controlate mărfurile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.