Șeful OLAF riscă doi ani de închisoare în Belgia

Viitorul politic al șefului OLAF de la Bruxelles este la mila Comisiei Junker și a jocurilor dintre familiile politice europene. În această situație a ajuns seful unui organism european care investighează cazurile de corupție și fraudă și care ar trebui să fie ferit de presiuni și imixtiuni politice.

Poliția belgiană dorește ridicarea imunității șefului OLAF, italianul Giovanni Kessler, magistrat și fost europarlamentar de stânga. Iar Comisia Europeană amână de aproape un an luarea unei decizii, încercând, la influența popularilor europeni, să-l constrângă pe Kessler sa demisioneze de bună voie, pentru a nu târî executivul european într-o dispută cu autoritățile unui stat membru – Belgia. Experții Comisiei, scrie Politico, au recomandat să nu se ridice imunitatea șefului OLAF (care are rang de director general in Comisie), pentru că asta ar crea un precedent (ar putea urma un val de solicitări similare din partea altor state nemulțumite de activitatea Comsiei). Deși puțin probabil având in vedere nivelul la care se poartă bătălia, șeful OLAF riscă doi ani de închisoare și amendă, dacă este găsit vinovat.

Totul pleacă de la ceea ce a fost denumit ”Dalligate”, scandalul de trafic de influență în care a fost implicat fostul comisar maltez pentru Sănătate din Comisia Barroso II, legat lobby-ul industriei tutunului. A fost un caz care a scos la iveala puternica influență pe care o are această industrie la Bruxelles și a dus la demisia comisarului John Dalli, în 2012.

Atunci Kessler (șef al OLAF din 2011) era personajul pozitiv al afacerii, însă ulterior poliția belgiană l-a acuzat că a ascultat fără mandat discuții telefonice dintre martorii din acest caz – o infracțiune potrivit legilor belgiene. Politico.eu scrie că în mai 2015, poliția belgiană a cerut ridicarea imunității lui Kessler, pentru a fi investigat. Era vorba de un proces pentru defăimare intentat în Belgia chiar de fostul comisar Dalli. Acesta a pierdut procesul în prima instanță și a făcut apel. Din dosar s-a disjuns însă cazul lui Kessler.

Ca toți oficialii UE, cei care lucrează la OLAF au imunitate și, în plus, dată fiind activitatea sensibilă a OLAF, imunitatea acestora din urmă nu poate fi ridicată decât printr-un vot al comisarilor. Un asemenea lucru ar fi fără precedent la Bruxelles. De aceea Comisia tergiversează luarea unei măsuri și, în primă fază, a transmis poliției belgiene că probele pe care le are sunt puține și vagi. Ei bine, poliția belgiană a mai trimis încă două cereri, dintre care ultima, trimisă în iulie 2015, este foarte bine formulată și foarte concretă – este vorba despre o convorbire telefonică între doi martori ai ”Dalligate” pe care Kessler a ascultat-o în mod ilegal, scrie Politico.

Lațul se strânge în jurul Comisiei Juncker. OLAF este un organizm independent, însă în scripte el este un directorat al Comisiei care acum se află sub supervizarea comisarului pentru Buget și Resurse Umane, bulgăroaica Kristalina Gheorghieva. Este ultimul lucru de care aceasta avea nevoie într-un moment în care numele ei este vehiculat, cel puțin în Bulgaria, pentru o candidatură la postul de secretar general ONU ( a venit și rândul unei femei la șefia ONU). În plus, miza o depășește cu mult. În teorie, comisarii își pierd coloratura națională, însă în fapt rămân niște reprezentanți ai interselor propriilor state. Or, cu cea mai proastă reputație la capitolul anticorupție și cu un MCV impus de UE, Bulgaria și Gheorghieva nu au niciun cuvânt de spus în acest joc politic. ”Nu am absolut nimic de comentat pe aceasta temă”, a fost, prin urmare, tot ce le-a declarat Gheorghieva celor de la Politico.

OLAF a transmis jurnaliștilor de la Politico că nu au primit nicio solicitare de ridicare a imunității lui Kessler din partea politiei și că cei de la OLAF au aflat despre aceasta abia în mai 2015, dintr-un articol publicat de Sunday Times.

Pe lângă poliția belgiană, Kessler este atacat și de popularii din Parlamentul European, nemulțumiți se pare că la conducerea unui ”cerber” al UE se află un om de stânga. Îl atacă și ecologiștii din parlament, revoltați că italianul a putut comite o asemenea ilegalitate. Președinta comisiei pentru control bugetar din PE, nemțoaica Ingeborg Graessl (Uniunea Creștin Democrată), spune că Kessler nu are de ales și trebuie să demisioneze.

Poliția belgiană a discutat cu cel putinun europarlamentar care a fost foarte critic la adresa lui Kessler, scrie Politico. Nu este limpede de ce a fost chemat acest eurodeputat la poliție, iar autoritățile belgiene au refuzat să dea detalii. Există însă dubii că Ingeborg Graessle ar fi încurajat acțiunea politei împotriva lui Kessler. ”Nu am contactat niciodată eu însămi autoritățile belgiene – nu în cazul Dalli și nici în cazul domnului Kessler”, spune ea.

Jurnaliștii de la Politico spun însă că au văzut o factură plătită de Graessler pentru o fostă consilieră de la PE, o factură din care reiese că la biroul ei de la PE se lucra din greu pentru colectarea de informații împotriva lui Kessler. Factura datează din mai 2015 și din ea reiese că s-a lucrat zile bune prin ”schimburi de mailuri, analize și comentarii pentru un proces în Belgia”, totul impotriva lui Kessler.

Graessle spune că factura cu pricina nu demonstrează așa ceva și că ”există infracțiuni grave care trebuie investigate, dincolo de orice minciuni se spun acum pentru a influența colegiul comisarilor astfel încât să nu-i ridice imunitatea domnului Kessler”.

Cei de la Politico mai sugerează și că între Kessler și poliția belgiană exista o relație tensionată cu altă origine decat ”Dalligate”. Kessler l-a acuzat pe un comisar-șef din poliția federală belgiană că ar fi solicitat în mod nejustificat să fie plătit cu 58.000 de euro de către OLAF. Comisarul cu pricina face parte din comitetul care supervizeaza activitatea OLAF, un organism independent din care fac parte experți din statele UE. Aceștia nu primesc un salariu pentru supravegherea OLAF, însă pot solicita circa 1.000 de euro brut pentru fiecare întâlnire de la Bruxelles. Într-un mod cel puțin ciudat, sumele sunt plătite chiar de OLAF. Kessler a rămas descumpănit când a observat că în 2014 s-au depășit pentru prima dată fondurile alocate pentru acest comitet (plafonate la 200.000 de euro), a verificat mai atent și a observat că acel comisar-șef belgian a solicitat 58.000 de euro pentru 56 de întâlniri, în timp ce colegii săi solicitaseră în medie 25.000 de euro, pentru 26 de întâlniri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.