Şeful Pentagonului demisionează

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, va demisiona în cursul zilei de luni, pe fondul încercărilor administraţiei Obama de a-şi retrasa strategia în lupta împotriva grupării teroriste Statul Islamic, anunţă surse citate de USA Today. Publicaţia subliniază că nu este limpede dacă decizia îi aparţine lui Hagel sau a fost luată la cererea preşedintelui Barack Obama.

The New York Times scrie, citând surse anonime, că Obama i-a cerut lui Hagel să demisioneze în cursul zilei de vineri, la două săptămâni de la o discuţie despre strategia SUA împotriva grupării Statul Islamic.

Se pare că preşedintele a fost nemulţumit de o scrisoare pe care Hagel, fost senator republican de Nebraska, i-a trimis-o consilierei prezidenţiale pentru securitate naţională, Susan Rice, în care şeful Pentagonului cerea Casei Albe să fie mai coerentă în ce priveşte poziţia SUA faţă de regimul al-Assad din Siria.

Hagel a provocat în august furia Casei Albe, după ce l-a contrazis pe preşedinte pe tema luptei împotriva SI. El afirma că gruparea este „o ameninţare iminentă faţă de toate interesele” americane, afirmând că „depăşeşte tot ceea ce am văzut”.

Presa americană arată că potenţialii succesori ai lui Hagel sunt senatorul Jack Reed, fostul subsecretar de Stat la Apărare Michele Flournoy (ar fi prima femeie şefă a Pentagonului) şi fostul secretar adjunct al Apărării Ashton B. Carter.

Hagel şi-a depus demisia luni dimineaţă, spune un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului, sub protecţia anonimatului.

Un oficial al Casei Albe arată că Hagel a început să discute cu preşedintele Obama despre o posibilă demisie încă din luna octombrie. El consideră că alegerile intermediare pentru Congres constituie un moment oportun pentru aceasta decizie. Mai mult, Obama a discutat cu mai mulţi membri ai administraţiei sale despre posibila lor înlocuire, acum când încep ultimii doi ani de mandat.

Chuck Hagel a preluat şefia Pentagonului în 2013, într-o perioadă marcată de reduceri bugetare mari pentru sectorul apărării, implicând în special reduceri de personal şi treceri în rezervă care au nemulţumit mii de ofiţeri. Se pare însă că ameninţarea Statului Islamic şi conflictul intzern din Siria l-au făcut pe Hagel să renunţe la poziţia sa.

Demisia lui Hagel ar veni la scurt timp după ce Obama a anunţat că SUA planifică o nouă strategie împotriva grupării Statul Islamic şi după ce presedintele a oferit un rol mai important ofiţerilor americani din Afganistan, în vederea combaterii insurgenţei talibane, alături de forţele afgane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.