Şeful Pentagonului vine la București, iar mii de tone de ”diplomație” – la Constanța

Ambasada SUA la Bucureşti a anunţat pe contul său de Facebook că „în perioada 8-11 martie, nava USS Truxtun se va afla în portul Constanţa pentru o vizită de rutină şi exerciţii comune cu România şi Bulgaria”. Oficialii americani arată că sosirea în Marea Neagră a distrugătorului american a fost stabilită cu mult timp înaintea izbucnirii crizei din Ucraina şi, prin urmare, nu are nimic de-a face cu escaladarea tensiunilor dintre Rusia şi NATO.

Totodată, șeful Pentagonului, Chuck Hagel, va efectua o vizită în România, luna viitoare, când se va fi primit de Victor Ponta și Traian Băsescu, anunţă jurnalistul Radu Tudor pe blogul său. Chuck Hagel se va întâlni cu omologul său român, Mircea Dușa. Pe agenda discuțiilor se află: situația din UCraina, consultări cu privire la poziția Rusiei, evoluția cu privire la amplasarea scutului american antirachetă la Deveselu, utilizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu pentru retragerea trupelor americane din Afganistan, dar și valoarea strategică a României în contextul regional din ce în ce mai complicat.

Distrugătorul USS Truxton este înarmat cu mai multe tipuri de rachete printre care cele de tip sol-aer, anti-balistice (de tip SM-3), antisubmarin şi rachete de croazieră Tomawahk. De asemenea, distrugătorul poate găzdui şi două elicoptere de lupta de tip SH-60 Seahawk.

„Cât timp va fi în Marea Neagră, vasul va face o vizită de port şi exerciţii de rutină cu aliaţii şi partenerii SUA în regiune. Operaţiunile USS Truxtun în Marea Neagră au fost programate cu mult timp înainte de a părăsi Statele Unite”, anunţă Flota a 6-a americană, flota care operează în zona Europeano-Africană.

Potrivit acesteia, USS Truxtun are un echipaj de 300 de marinari şi face parte din grupul de nave care însoţeşte portavionul USS George H.W. Bush ce a ancorat recent în portul Pireu din Marea Egee.

Informaţia a fost lansată imediat după ce presa rusă a început să speculeze că în Marea Neagră ar urma să intre portavionul american George H.W. Bush. Speculaţiile au pornit de la informaţia oficială că autorităţile turce au permis unei mari nave americane să tranziteze strâmtorile către Marea Neagra, totul pe fondul temerilor tot mai mari că disputa dintre Moscova şi Occident privind situaţia din Ucraina şi mai ales din regiunea Crimeii ar putea să degenereze.

Autorităţile turce au refuzat să ofere numele sau tipul navei americane ce va trece prin Bosfor, însă au precizat că nu se vor încălca prevederile tratatului de la Montreux din 1936, care reglementează statutul strâmtorilor turceşti şi care nu permit pătrunderea în Marea Neagră a unor nave cu un deplasament de peste 45.000 de tone. În aceste condiţii, nu poate fi vorba despre portavionul amintit.

Cu toatre acestea se observă o intensificare a prezenţei SUA în Marea Neagră. Cu scopul oficial de a asigura sprijin în cazul unui atentat terorist la Olimpiada de la Soci, în Marea Neagra s-au aflat navele Mount Whitney (nava de comanda) şi fregata lansatoare de rachete USS Taylor. USS Mount Whitney a respectat Convenţia de la Montreux şi după 21 de zile de prezenţă în Marea Neagră a plecat spre Mediterana (acesta este termenul impus navelor statelor neriverane, insa aliatii SUA la Marea Neagra pot oferi solutia de a acorda pavilionul lor navelor americane). USS Taylor se afla insa in portul turcesc Samsun, fiind avariată din cauza unei manevre greşite, pentru care comandantul american a fost eliberat din funcţie.

Chiar daca informaţiile despre intrarea colosului USS George W. Bush în Marea Neagră nu s-au adeverit, este oficial faptul că portavionul s-a alăturat Flotei a 6-a americane din Mediterana, unde s-a activat astfel aşa-numita Task-Force 60, compusă întotdeauna din unul sau mai multe portavioane. USS George W. H. Bush (CVN-77) este un portavion nuclear din clasa Nimitz, o bază militară plutitoare cu peste 90 de avioane de luptă şi un echipaj de 5000 de militari.

Marţi dimineaţă a intrat in Marea Neagră şi nava ucraineană de război Hatman Sahaidacinîi. Nava s-a îndreptat spre portul Odessa (o regiune rusofonă instabilă în acest moment) unde a ancorat, însă în afara portului.

Pe de altă parte, Federaţia Rusă a suplimentat forta Flotei din Marea Neagră: prin Bosfor au intrat, venind din Mediterana, nava de desant Saratov şi nava de asalt Yamal. Cele două nave au intrat in Marea Neagra marţi, la ora 5.30. Navele au luat direcţia Sevastopol, baza Flotei ruse din Marea Neagra. În portul Sevastopol se afla acum cinci unităţi navale, anunţă Russia Today.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.