Selecția de teatru tânăr

Prima ediție a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori Theater Networking Talents începe azi, la Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova. Manifestarea se adresează regizorilor de teatru absolvenți în anul universitar 2017, studenților regizori din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anul II – Master) ai Facultăților de Teatru din România, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Republica Moldova.

Alături de Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova, organizatori ai acestui festival sunt Departamentul de Arte al Universității din Craiova, UNITER, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale“ (U.N.A.T.C.) și Casa Studenților Craiova.

Naționalul craiovean ca premiu
Festivalul Theater Networking Talents are loc sub formă de competiție, devenind o importantă rampă de lansare pentru absolvenții specializării regie de teatru. Regizorii care își aduc producțiile în fața craiovenilor vin cu producția de licență sau disertație, realizată în cadrul universităților de proveniență ori în parteneriat cu o instituție de spectacol.
Din juriul festivalului fac parte Serge Rangoni (director al Teatrului din Liège, președintele juriului), Erwin Simsensohn (regizor), Dragoș Alexandru Mușoiu (regizor), Lia Dogaru (scenograf), Corina Constantinescu (teatrolog), Alina Epîngeac (critic de teatru). Câștigătorul Marelui Premiu pentru regie va fi invitat să pună în scenă un spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova, urmând să se acorde distincții pentru scenografie, pentru cel mai bun actor, cea mai bună actriță și un Premiu al Juriului.

Noile tehnologii ale spectacolului
Invitatul special al acestei prime ediții a manifestării este reputatul regizor britanic Declan Donnellan. Acesta a pregătit o serie de workshopuri pentru tinerii oameni de teatru care se întâlnesc în Bănie.
Montările programate până duminică sunt selecționate de universitățile din care provin concurenții și vor fi găzduite pe scenele Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova și ale Departamentului de Arte al Universității din Craiova. În același timp, tot la Craiova are loc, începând de ieri, până mâine, o întâlnire în cadrul proiectului „Drama goes Digital“, desfăşurat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ ca membru al ETC, proiect cofinanţat prin programul Comisiei Europene „Europa Creativă“. Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ participă la acest proiect alături de alte teatre, împreună cu oameni de ştiinţă din Olanda, Franţa, Belgia, Germania, Croația şi Norvegia, cu scopul de a introduce noile tehnologii media în arta spectacolului. Pe parcursul celor trei zile, „vor avea loc mai multe conferinţe, workshop-uri şi vizite de lucru, susţinute de speakeri români şi din afara ţării, cu privire la Realitate Virtuală, supratitrări pentru spectacole realizate prin tehnologii avansate şi noile tehnologii folosite în teatru“, anunță craiovenii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.