Semnal de alarmă: planuri ”nebunești” pentru centralele nucleare ale Chinei

Planurile Chinei de a-și spori rapid capacitatea de producție a energiei nucleare sunt ”nebunești”, avertizează un important om de știință chinez, scrie The Guardian.

Cele mai riscante sunt proiectele Beijingului de a construi centrale nucleare departe de zona de coastă, pentru că în cazul unui accident acestea ar contamina radioactiv râurile care alimentează cu apă potabila comunități ce numără zeci și zeci de milioane de locuitori. Mai mult, ar fi contaminată și pânza freatică, ceea ce ar provoca un dezastru pentru zonele agricole care folosesc apa din subteran la irigații.

După accidentul nuclear de la Fukushima, din martie 2011, China a decis să nu mai aprobe construirea de noi reactoare, dorind să revizuiască standardele de siguranță, însă recent Beijingul a pus capăt acestui mortaoriu și a aprobat construirea a două reactoare. Dezideratul liderilor comuniști de la Beijing este de a depăși până în 2020 capacitatea nucleară de generare a electricității pe care o are Japonia, iar peste circa un deceniu să transforme China în cel mai mare producător de energie nucleară din lume.

Fizicianul He Zouxiu este însă foarte îngrijorat că ambițiile Beijingului vor face ca ritmul lucrărilor sa fie extrem de alert, în dauna siguranței lucrărilor. ”Sunt două discursuri despre energia nucleară în China. Unul prioritizează siguranța, în timp ce altul prioritizează dezvoltarea”, a declarat He pentru The Guardian. El a vorbit si despre ”corupție și managementul defectuos” ca factori de risc principali.

”Vor să construiască capacitati de 58 GW până în 2020 și chiar de 120 sau 200 de GW. Este o nebunie”. ”China nu are acum suficientă experiență pentru a estima dacă vor fi sau nu accidente. Contează însă atât numărul reactoarelor, cât și perioada în care pot opera in siguranță”, spune He.

Guvernanții consideră însă că tehnologia nucleară a evoluat foarte mult după drama de la Cernobîl și că riscurile sunt reduse, însă He atrage atenția asupra grabei în care vor fi construite centralele nucleare și asupra erorilor umane de contrucție și operare.

”Japonia are o tehnologie mai bună acum și un management mai bun și tot nu a reușit sa evite un accident, în ciuda faptului că au încercat să învețe din accidentele din SUA și URSS. Există discuții despre actualizarea standardelor de siguranță, dar pentru asta e nevoie de mult mai multe investiții, care ar afecta competitivitatea și profitabilitatea energiei nucleare. Energia noastră nucleară este ieftină pentru că avem standarde scăzute”, a avertizat He.

Fizicianul în vârstă de 88 de ani, cunoscut pentru pozițiile sale față de reprimarea sectei Falun Gong, în anii 1990, a atras atenția că în China zonele cu resurse bogate de apă sunt putine, iar o centrală are nevoie de cantități mari de apă pentru răcire. Amplasarea unei centrale intr-o asemenea zonă implică în mod necesar că în preajmă vor exista mari aglomerări urbane. ”Eri spun că pot construi centralele în deșert, dar problema este că acolo nu e apă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.