Semnale că Exxon și OMV Petrom au mari probleme în Marea Neagră

Gigantul petrolier american ExxonMobil l-a trimis la București marți, 4 aprilie, pe vicepreședintele de dezvoltare, David Cochrane, pentru a rezolva la Palatul Victoria problemele cu care compania și partenerul său OMV Petrom le au în explorarea și exploatarea resurselor de hidrocarburi de pe platoul continental românesc al Mării Negre. Este oficialul Exxon cu cea mai înaltă funcție care vine la București, semn că situația nu e foarte roză. Într-un comunicat sec transmis de Guvern se spune ministrul Economiei, Mihai Tudose, și secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, au arătat că echipele tehnice din cadrul Comitetului interministerial vor continua să lucreze pentru a asigura suportul tehnic necesar astfel încât aceste proiecte de pionierat să poată fi implementate. Ce înseamnă asta? De curând, Parlamentul a votat o lege, care transpune o directivă europeană, ce prevede înființarea unei autorități care să se ocupe de securitatea operațiunilor offshore, adică din Marea Neagră. Însă o autoritate de genul acesta nu poate să fie înființată în câteva zile, așa cum prevede legea, și ca atare instituțiile statului român își declină competența în ceea ce privește acordarea de autorizații pentru diversele operațiuni pe care companiile petroliere le fac în Marea Neagră. În plus, mai există problema cu infrastructura pentru evacuarea gazului scos de pe platoul maritim. O ultimă problemă cu care se confruntă ExxonMobil și OMV Petrom o reprezintă redevențele pentru exploatările de hidrocarburi care urmează să crească în acest an, conform programului de guvernare.

Întâlnirea de la Palatul Victoria cu delegația ExxonMobil și OMV Petrom este a doua într-o lună. Pe 27 februarie. Atunci, ca și azi, premierul Grindeanu le-a promis sprijin celor doua multinaționale.

Recent, compania națională de transport gaze naturale Transgaz a anunțat că se apucă de conducta Ţărmul Mării Negre – Podişor, prin care gazele pe care OMV Petrom şi ExxonMobil le vor extrage din Marea Neagră vor intra în reţeaua continentală de transport BRUA şi, mai departe, către Ungaria, Austria şi Vestul Europei. „Societatea Naţională de Transport Gaze Transgaz Mediaş, titular al proiectului «Conductă de transport gaze naturale zona Ţărmul Mării Negre – Podişor» anunţă publicul interesat asupra luării deciziei privind etapa de încadrare de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului şi de evaluare adecvată, pentru proiectul «Conductă de transport gaze naturale zona Ţărmul Mării Negre – Podişor», propus a fi amplasat în judeţele Constanţa, Giurgiu şi Călăraşi“, se spune pe pagina de internet a Transgaz.

Această conductă va prelua gazele pe care consorţiul Petrom – Exxon le va extrage din platforma continentală a Mării Negre, din perimetrele concesionate pe zeci de ani, şi le vor aduce la ţărm. Studiul de fezabilitate pentru conducta care aduce gazele din larg la ţărm este în lucru (va fi finanţată în totalitate de Petrom şi Exxon), însă nici consorţiul, nici Transgaz nu menţionează în ce localitate de pe litoral va ieşi. Ce este însă clar este că, de acolo, cade în sarcina Transgaz să le transporte mai departe, către Podişor, în Giurgiu, şi, de acolo, către Nădlac şi Vestul Europei. „Proiectul constă în construirea unei conducte de transport de la țărmul Mării Negre până la Nodul Tehnologic Podişor (jud. Giurgiu), care să facă legătura între gazele naturale disponibile la țărmul Mării Negre şi coridorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria. Finalizarea acestui proiect este estimată pentru anul 2020, iar investițiile aferente se ridică la aproximativ 278,3 mil. euro“, este descrierea oficială a acestui proiect, de pe site-ul Transgaz.

În 2012, OMV Petrom și partenerii lor din America, ExxonMobil, au anunțat că au făcut o descoperire interesantă în urma forării puțului Domino-1 la o adâncime de peste 3.000 de metri în apele teritoriale românești ale Mării Negre, în perimetrul Neptun. S-a vorbit de o rezervă de gaze naturale de până la 84 miliarde de metri cubi, adică în jur de 60-70% din rezervele României dovedite la acea oră. S-a creat atunci o mare așteptare, iar declarațiile diverșilor politicieni sau oficiali de la instituții guvernamentale au fost pline de speranță. Reprezentanții OMV Petrom au păstrat însă tonul rezervat și au spus că această descoperire mai are până să fie dovedită viabilă din punct de vedere comercial. Prețul gazului natural era favorabil la vremea respectivă. Trei ani mai târziu, după forarea mai multor puțuri, vine o nouă descoperire, care saltă estimarea la 130 de miliarde de metri cubi. Enorm pentru România. Deja se vorbește de planuri pentru construcția de conducte de la malul Mării Negre spre interior, pentru a le lega de proiecte regionale, sau de independența totală a României față de gazul din import, în special de cel rusesc. Ba mai mult, țara noastră va urma să devină un exportator net de gaze și pentru asta, s-a ridicat recent interdicția legislativă cu privire la vânzarea de gaz peste hotare. Iarăși reprezentanții OMV Petrom au fost rezervați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.