Semne că boala Parkinson poate fi stopată

Este foarte posibil ca evoluția bolii Parkinson să poată fi stopată cu ajutorul unui medicament folosit în mod normal pentru diabet de tip 2, sugerează un test clinic efectuat recent, potrivit BBC. Tratamentul administrat în cazul bolii Parkinson ajută la ținerea sub control a simptomelor, dar nu previne moartea celulelor creierului.

Testul efectuat pe 62 de pacienți, publicat în The Lancet, sugerează că medicina a făcut un mare progres privind această boală. Echipa de la University College of London (UCL) este „entuziasmată“, dar îndeamnă la prudență, având în vedere faptul că beneficiile pe termen lung sunt nesigure, iar medicamentul mai are nevoie de testări. „Nu există nicio îndoială: cea mai mare nevoie, atunci când vine vorba despre Parkinson, este de un medicament care să încetinească evoluția bolii“, spune, pentru BBC, profesorul Tom Foltynie, unul dintre cercetători. În boala Parkinson, creierul este afectat în mod progresiv, iar celulele care produc dopamină mor. Apar tremurul, dificultatea în mișcare și, eventual, probleme de memorie. Tratamentele ajută la controlul asupra acestor simptome prin creșterea nivelului de dopamină, dar celulele continuă să moară, iar boala se agravează. Niciun medicament nu poate stopa asta.

Rezultate surprinzătoare

În studiu, jumătate din pacienți au primit exenatidă, un medicament pentru diabet, iar ceilalți – un tratament placebo. Toți pacienții și-au luat și celelalte medicamente, obișnuite, care le fuseseră prescrise de medici. Așa cum era de așteptat, cei care aveau tratamentul placebo au avut nevoie de 48 de săptămâni de tratament. Dar ceilalți care au primit exenatidă au fost stabili. Chiar și după trei luni de la încetarea tratamentului experimental, aceștia erau într-o stare foarte bună. „Este primul test clinic la pacienți cu boala Parkinson, unde s-a obținut un efect de o asemenea amploare. Avem încredere că exenatida nu doar maschează simptomele, ci acționează asupra bolii. Trebuie să fim încrezători, dar și precauți, pentru că trebuie să aprofundăm aceste descoperiri“, explică Tom Foltynie. Un medicament eficient trebuie să țină în loc boala timp de mai mulți ani pentru o diferență semnificativă la pacienți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.