Semnele care arată că scade încrederea în programul de guvernare

Ministerul Finanțelor s-a împrumutat joi la o dobândă medie anuală de 4,07%, cu aproape un punct procentual peste septembrie 2016, când a acceptat să plătească o dobândă de 3,13%. În urmă cu o lună, Finanțele s-au împrumutat la o dobândă de 3,96%. Conform datelor publicate de Banca Națională a României, ministerul a plasat, în a doua licitaţie din acest an de titluri de stat cu scadenţă de peste zece ani, obligaţiuni de stat în valoare de 300 de milioane de lei (66,4 milioane euro) scadente în 26 iulie 2027, pentru care a acceptat să ofere băncilor un randament mediu anual de 4,07%. Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 5,8%. Astfel, costul împrumututui pe zece ani al statului român a crescut cu 30%, ceea ce înseamnă o povară semnificativ mai mare a datoriei publice într-un moment în care guvernul a decis să mărească deficitul bugetar la limita maximă permisă de tratatele europene, de 3% din PIB.

La licitația care a avut loc la mijlocul lunii trecute, pentru obligațiunile de stat, cu scadența în 19 decembrie 2022, Finanțele au
reușit să adune de la bănci 775,4 milioane de lei, la un randament mediu de 3,13% pe an, apropiat de costul din decembrie. Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru februarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga câteva sute de milioane de lei prin licitaţii suplimentare. Sumele vor fi destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat.

Creșterea dobânzii dă mari bătăi de cap guvernanților pentru că bugetul de stat pentru 2017 este făcut pe o ipoteză de dobândă/total datorie 3,3 – 3,4%. Deficitul bugetar programat pentru acest an este de 2,9%, foarte aproape de limita maximă de 3% acceptată de Uniunea Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4555 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.