Semnificația cadourilor primite de la Regele Salman

Când Winston Churchill s-a întâlnit în mod oficial cu regele Ibn Saud, în februarie 1945, a realizat că parfumul în valoare de 134 dolari pe care i-l dăruise Alteței Sale nu se ridica la nivelul mantiei, sabiei încrustate cu nestemate, a pumnalului și a inelelor cu diamante pe care le primise în schimb.

În ciuda presiunii de natură fiscală din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prim-ministrul britanic s-a întors în Anglia și a ordonat să fie produsă una dintre primele mașini marca Roll-Royce, pentru a fi trimisă regelui șapte luni mai târziu. Unii lideri mondiali nu pot jongla cu mașini luxoase și avioane private, însă un raport recent al Departamentului de Stat din SUA arată că președintele Trump a primit 83 de obiecte în timpul vizitei din luna mai în Arabia Saudită. Acest fapt evidențiază practica dăruirii cadourilor scumpe din partea regatului din Golf.

Rochii brodate cu fir de aur și pumnale cu nestemate

În timpul vizitei oficiale în calitate de președinte, Donald Trump a participat la o întrunire în cadrul unui summit islamico-arab, în Riyadh. Acolo, regele Salman i-a oferit o sumedenie de cadouri, precum pumnale, suporturi pentru muniții din piele, rochii brodate cu fir de aur, zeci de eșarfe Shemagh și alte articole de îmbrăcăminte tradiționale arabe, însemnând sandale din piele, parfumuri și lucrări de artă. Lista cu obiecte a fost obținută de publicația Daily Beast, printr-o solicitare la Departamentul de Stat. Cu toate acestea, potrivit spuselor lui Ali Shihabi, director executiv la Fundația Arabia, cadourile nu au fost atât de extravagante. „Pe vremuri, guvernele din Golf obișnuiau să ofere cadouri extravagante. Ceasuri scumpe, bijuterii sau alte obiecte de lux. Cadourile sunt embleme ale culturii locale ce evidențiază meseriile și artefactele din regiune“, susține Shihabi.

Ellen Wald, expertă în cultura Orientului Mijlociu și autoare a cărții „Saudi Inc.“, încă nelansată, spune că darurile sunt, de fapt, destul de tradiționale și par să reflecte tipul de excursie și mărimea anturajului celor care l-au însoțit pe Trump în Riyadh. „Membrii delegației americane în Arabia Saudită din 2008 au primit articole similare, cum ar fi haine și pumnale cu bijuterii“, afirmă Ellen Wald.

Păstrează cadourile sau nu?

Donald Trump nu se va afișa prea curând îmbrăcat în haina cu imprimeu de leopard care i-a fost oferită. Legea federală din Statele Unite ale Americii interzice angajaților guvernamentali să accepte orice cadou de la un guvern străin, evaluat la mai mult de 390 dolari. Regula de lungă durată provine dintr-o lege din 1966 care interzicea cadouri ce depășeau „valorile minime“. Decizia a fost luată pentru a opri guvernele care doreau să-i „mituiască“ pe diplomații americani cu premii sau modele unicat de Rolls-Royce. O lege din 1978 a modificat minimul la 100 de dolari, cu o creștere ajustată la inflație la fiecare trei ani. Cadourile acordate în trecut președinților americani și altor diplomați sunt fie depuse în Arhivele Naționale, afișate ca relicve la o bibliotecă prezidențială, fie, uneori, vândute la licitații. De asemenea, oficialilor guvernamentali li se oferă și opțiunea de a cumpăra cadourile pe care le-au primit, în conformitate cu valoarea de piață. Fostul secretar de stat Hillary Clinton și-a exercitat această opțiune în 2012, când a cumpărat colierul negru de perle care i-a fost oferit de liderul opoziției din Myanmar, Aung San Suu Kyi. Colierul era evaluat la 970 de dolari.

Ce reprezintă cadourile primite de Trump?

Vizitele demnitarilor străini au implicat în mod obișnuit un schimb de cadouri. Gerald Feierstein, directorul de afaceri al Institutul Orientului Mijlociu, spune că practica dăruirii de cadouri nu este neobișnuită pentru regatul Golfului. Feierstein își amintește că a primit un ceas Rolex din partea membrilor guvernului din Bahrein, în timpul unei călătorii în Orientul Mijlociu în anii 1990, în timp ce era directorul adjunct al Oficiului pentru Afacerile Peninsulei Arabe la Departamentul de Stat. „A fost o întâmplare atât de impersonală, încât nu mi-au dăruit, ci au livrat ceasurile pentru toți membrii delegației direct în avionul Secretarului de stat“, spune acesta.

În 2015, președintele Barack Obama a primit o mulțime de ciudățenii, printre care o pictură de acuarelă ce afișa un grup de bărbați care jucau baschet, de la cancelarul german Angela Merkel, o pasăre mecanică de 110.000 dolari placată cu aur de la Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, emir din Qatar, și o sculptură cu cai de argint, decorată cu diamante, safire galbene, rubine și obsidian. În 2001, în decursul unei vizite pe teritoriul de nord al Australiei, Obama a primit o asigurare în valoare de 50.000 de dolari, în cazul în care Michelle Obama ar fi fost mușcată de crocodili.

Când vine vorba de reciprocitate, explică Feierstein, reputația Statelor Unite ale Americii este mai puțin generoasă. Obama a ridicat din sprâncene atunci când i-a oferit premierului britanic Gordon Brown un set de DVD-uri cu filme americane, iar mulți au considerat că darul l-a stânjenit pe premierul Angliei.

Deși Donald Trump a mustrat-o pe Hillary Clinton pentru că a primit contribuții din partea saudiților și avea cereri exagerate pentru guvern, darurile pe care le-a primit, probabil, nu reflectă relația sa cu țara. „Cadourile reflectă cultura regiunii mai mult decât orice semn de diplomație sau relație“, explică Ellen Wald. „Este o modalitate prin care guvernul sprijină industria internă, oferind ceva președintelui Statelor Unite. Cadourile sunt cu adevărat doar un gest simbolic“, a declarat Ali Shihabi.

Lista „atențiilor“ primite de Trump în Arabia Saudită

– două rochii din lână, țesute cu fir de argint și căptușite cu blană de tigru.
– o rochie de lână portocalie, cusută cu fir de aur și accesorizată cu blană de ghepard.
– pumnal din argint cu teacă încrustată cu perle.
– o cutie cu un design sofisticat ce conține un pumnal, o sabie, un suport pentru muniție și un toc.
– un tablou pictat pe pânză ce reprezenta o femeie saudită.
– un portret al președintelui Americii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.