Senator PSD licitează în cazul Liviei Stanciu: „Să plece și din magistratură”

Senatorul PSD Șerban Nicolae, autorul unui proiect legislativ care propune eliminarea cătușelor pentru persoanele acuzate de corupție, o cere afară din magistratură pe „numita Stanciu Livia Doina”, în urma scandalului provocat de achitarea Marianei Rarinca, femeia care a stat în arest preventiv câteva luni după ce a fost acuzată că a șantajat-o pe șefa instanței supreme.

În opinia parlamentarului PSD, nu este suficientă plecarea Liviei Stanciu din fruntea ÎCCJ. Nicolae vrea demiterea sau demisia judecătoarei din magistratură. Șerban Nicolae se arată deranjată nu atât de cazul Rarinca, cât de faptul că șefa Înaltei Curți a spus că „magistrații acestei instanțe vor fi întotdeauna parteneri ai DNA”.

„Încă de săptămâna trecută, am solicitat public demiterea (sau demisia, dacă ar exista o minimă decență!) numitei Stanciu Livia Doina, din magistratură. Nu de la șefia Înaltei Curți de Casație și Justiție, nu din funcția de judecător la această instanță. Din magistratură! Cazul Mariana Rarinca este foarte grav, nu doar pentru doamna în cauză, ci pentru societatea românească.
Și am să explic. Numita Stanciu Livia Doina a declarat, în calitate de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, că magistrații acestei instanțe vor fi întotdeauna parteneri ai DNA. Asta este o minciună. Cunosc suficient de mulți judecători ai ICCJ ca să susțin că afirmația penibilă a numitei Stanciu Livia Doina e o minciună de toată jena. Dar nu asta este relevant. Ci faptul că așa gândește președintele ICCJ! Și așa și acționează! Potrivit Constituției României, art. 126 alin. (1) „Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege”. Dacă judecătorii ICCJ sunt parteneri ai procurorilor, înseamnă că în România nu mai există justiție! Judecătorii care compun instanțele, la toate nivelurile, cenzurează, potrivit legii și propriilor convingeri, cererile deduse judecății și probele pe care se susțin, inclusiv cele întocmite de procurori, judecând legal și imparțial. Pervertirea ideii de justiție, deturnarea și denaturarea gravă a rolului justiției în societatea românească constituie un ansamblu abuziv, inacceptabil și condamnabil. Aceasta este fapta comisă, în opinia mea, de numita Stanciu Livia Doina, prin care s-a adus atingere gravă unor valori sociale fundamentale, respectiv domnia legii și existența justiției și a statului de drept.
Cazul „Mariana Rarinca” este dovada care confirmă gândirea toxică a celor care și-au subordonat justiția, pe care o folosesc în interes personal. Nu mai reiau lista abuzurilor”, a scris senatorul într-un articol publicat de portaluldestiri.net.

Parlamentarul PSD nu se mulțumește însă nici cu plecarea Liviei Stanciu din magistratură.

„Consider că demiterea din magistratură a numitei Stanciu Livia Doina este doar prima măsură ce se impune. O anchetă a Consiliului Superior al Magistraturii, o investigație a Ministerului Public (la cererea ministrului justiției!) trebuie să detalieze toate aspectele acestui caz grav pentru credibilitatea justiției din România și să identifice vulnerabilitățile și responsabilitățile fiecărei autorități și persoane, în parte.
Până atunci, îmi mențin opinia și cer public îndepărtarea urgentă, din magistratură, a numitei Stanciu Livia Doina!”, a mai scris Șerban Nicolae în articolul citat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.