Senatorii au alungat umbra lui Pogea din Codul Fiscal

Senatorii au modificat un paragraf din Codul Fiscal ce putea să conducă la scoaterea din economie a zeci de mii de firme. Este vorba despre reglementarea regimului microîntreprinderilor fără salariaţi. Acestea vor trebui să plătească un impozit trimestrial de 5% din cifra de afaceri, conform versiunii modificate a Codului Fiscal. Proiectul venit de la Guvern prevedea un impozit de 3% şi o plată trimestrială a 1.530 lei. Forfetarul aprobat de Guvern semăna foarte mult cu o măsură impusă de Gheorghe Pogea în 2010, atunci când a lovit în 100.000 de firme. Amendamentul va rămâne în vigoare doar dacă va trece şi de votul plenului Camerei Deputaţilor. Microîntreprinderile cu un salariat sunt impozitate cu 3%, iar cele care au peste doi salariaţi, inclusiv cu 1%, se arată în proiectul modificat de Senat.

O altă modificare votată de Senat stabileşte cheltuielile deductibile în cazul stabilirii venitului net din activităţi independente. Astfel, contribuţiile de asigurări sociale de sănătate vor reprezenta cheltuieli deductibile. De asemenea, senatorii au decis impozitarea dividendelor plătite de o firmă locală către o altă firmă. Varianta Guvernului stipula impozit zero pe dividende de la 1 ianuarie 2016. În cazul persoanelor fizice, impozitul pe dividende rămâne zero şi, de asemenea, pentru persoanele fizice care realizează venituri din dividende, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă venitul în bani sau în natură, distribuit de persoana juridică, raportată la cele 12 luni ale anului, şi nu poate fi mai mare decât valoarea de 5 ori câştigul salarial mediu brut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.