Senatorul care „lucrează pentru Putin”

Muntenegru a primit invitația de a deveni al 29-lea stat membru NATO în decembrie 2015. În decembrie anul trecut, Comisia de politică externă a Senatului SUA a ratificat acest protocol și mai era nevoie de votul plenului pentru ca fosta Republică Iugoslavă să aibă cale liberă spre Alianță. Nu puține au fost vocile care susțineau că, odată devenit președinte, Donald Trump va tergiversa acest proces, pentru a nu tulbura relația cu Rusia.

Scenele ce au avut loc în Senatul SUA pe 15 martie adeveresc acest lucru. Senatorul republican John McCain, dușmanul declarat al lui Vladimir Putin, a propus votarea protocolului amintit în unanimitate, fără o dezbatere în plen. A fost momentul în care tânărul senator republican Rand Paul a intrat în sală, a votat împotrivă, distrugând planul lui McCain, și a ieșit. „Senatorul Paul lucrează pentru Putin. Nu are nicio justificare să se opună aderării unei mici națiuni ca Muntenegru, aflată sub asaltul rușilor“, a spus McCain. Rand Paul a spus doar că SUA au atins o datorie externă de 2.000 de miliarde de dolari și nu își pot permite să-și asume noi obligații militare și financiare.

Ceea ce se întâmplă acum în Muntenegru poate justifica ieșirea nervoasă a senatorului McCain. În februarie, surse din guvernul britanic vorbeau despre dejucarea unei lovituri de stat puse la cale de agenții ruși la Podgorița, chiar în ziua alegerilor, 16 octombrie 2016. Complotul prevedea și asasinarea premierului Djukanovici. Ulterior, au început să vorbească și procurorii muntenegreni: capii complotului, spun ei, erau doi ofițeri ruși din GRU, iar executanții urmau să fie naționaliști sârbi.

În aceeași perioadă s-ar fi pus la cale și asasinarea premierului Serbiei, Alexandar Vucic. Unul dintre complotiștii din Muntenegru a divulgat însă aceste planuri autorităților. Imediat, șeful Consiliului de Securitate de la Moscova, Nikolai Patrușev, face o vizită la Belgrad, cel mai probabil pentru exfiltrarea complotiștilor din GRU, iar Serbia primește în schimb un contract militar avantajos.

O vacă pentru aderarea la NATO

Un reportaj difuzat de Al Jazeera la începutul lunii martie pune lucrurile într-o altă lumină – dincolo de veridicitatea complotului rus, Muntenegru este o țară în care Djukanovici (55 de ani) conduce începând din 1991, ca președinte sau premier, o țară în care corupția generalizată este patronată chiar de premier. Prin satele pierdute prin munți, țăranii își așteaptă și acum vacile promise în campanie de premier, în schimbul voturilor pentru NATO. „Djukanovici vorbește de lucruri mari, NATO și Rusia; a reușit pentru că, privind de la Washington sau Londra, veți spune că asta e mai important decât ce se întâmplă de fapt în țară“, spune Vanja Calovic, un militant anticorupție.

Indiferent de posibilul complot rus și de presupusele acte de corupție ale lui Djukanovici, aderarea la NATO este aproape sigură. Este nevoie doar de o dezbatere în Senatul SUA și un vot de două treimi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.