Senatorul PSD Cosmin Nicula, prădător la banii publici pentru hrana orfanilor

Alimente luate la suprapreţ, licitaţii mătrăşite şi cel puţin zece contracte de achiziţii dubioase, nedatate sau neînregistrate, dar plătite – acestea sunt „realizările” viitorului vicepreşedinte al Curţii de Conturi, senatorul PSD Cosmin Nicula, din perioada în care (timp de un an) a avut pe mână bugetul public al Direcţiei pentru Protecţia Copilului din judeţul Hunedoara.

Senatorul PSD Cosmin Nicula a primit votul parlamentului în luna iunie pentru a ocupa postul de vicepreşedinte al Curţii de Conturi. Nicula a fost aproape toată viaţa lefegiu la stat, ocupând diferite demnităţi publice (subprefect, deputat şi senator), însă o singură dată a avut pe mână bugetul unei instituţii publice. Senatorul PSD de Valea Jiului a condus timp de un an, între 2002 şi 2003, Direcţia pentru Protecţia Copilului Hunedoara. Viitorul „gardian” al banilor publici a spart câteva miliarde de lei vechi (cum erau leii pe atunci) în achiziţii incorecte de hrană pentru orfani. Mare parte din fărădelegile comise în acea vreme nu au fost descoperite pentru că – din informaţiile noastre – contractele nedatate şi neînregistrate au fost bine dosite de pesediştii care au condus instituţia, iar mai apoi peste ele s-au aşezat praful şi uitarea.

Scheletele” din dulapul lui Nicula

În martie 2003, directorul Cosmin Nicula a organizat o licitaţie deschisă pentru achiziţia de carne şi produse de carne la Direcţia pentru Protecţia Copilului Hunedoara. Procedurile au fost reluate în 19 mai 2003, când este declarată câştigătoare oferta producătorului SC Lorialba Prest SRL Brad, care se angajează să livreze produse contra sumei de 1.060.719.000 lei. Licitaţia nu a fost anunţată public şi singura ofertă este a firmei din Brad, în condiţiile în care la acea vreme legea impunea minim cinci oferte. Mai mult, contractul de achiziţie este nedatat şi neînregistrat, dar plăţile au fost făcute până la ultimul leuţ.

Pâine cu fircăleli din pix

Nici produsele de panificaţie n-au ajuns legal pe masa orfanilor „protejaţi” de viitorul vicepreşedinte al Curţii de Conturi. Directorul Cosmin Nicula achiziţionează pâine în valoare de 227.193.000 lei de la SC Filadelfia Pan SRL Haţeg pentru orfelinatele din Valea Jiului. De această dată licitaţia este organizată de altă persoană, există cele cinci oferte cerute de lege, dar hotărârea de desemnare a câştigătorului prezintă completări cu pixul la valoarea ofertei câştigătoare. Din acest motiv preşedintele comisiei de licitaţie nu semnează actul în cauză. Contractul nu este datat şi nu are număr de înregistrare.

Două licitaţii măsluite

O altă firmă, SC Teocris SRL Deva, câştigă licitaţia pentru aprovizionarea cu pâine a caselor de copii din municipiile Deva şi Hunedoara, valoarea contractului fiind de 333.713.599 lei. Nici acest contract nu are dată şi număr de înregistrare. Licitaţia deschisă are loc în data de 26 martie şi este reluată la data de 19.05.03 (ca şi la produsele din carne), fără să fi fost publicat anunţul în Monitorul Oficial şi în presa locală. Şi această licitaţie este incorectă pentru că nu există cele cinci oferte obligatorii. Mai mult, singura ofertă era de 97.367.400 lei la prima strigare, după care valoarea contractului s-a triplat la a doua licitaţie.

La orfanii din zona municipiului Brad, produsele de panificaţie au ajuns prin SC Nereida Turimex SRL Baia de Criş. Valoarea contractului a fost de 50.003.800 lei, însă şi de această dată contractul nu are număr de înregistrare. Mai mult, din documente reiese că brutarul în cauză nici măcar nu a participat la licitaţie. Oferta câştigătorului nu este înregistrată la sediul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Hunedoara, iar ofertantul nu se regăseşte printre participanţii la licitaţie.

Hrană pentru orfani la suprapreţ

Cu firma SC Ariarom SRL directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului încheie două contracte, ambele păguboase pentru banul public. Cel dintâi are ca obiect produse alimentare şi de curăţenie în valoare de 840.766.573 lei. Evident, şi acest contract este nedatat şi neînregistrat. Mai grav, la cel puţin două produse (margarină şi ulei) preţul este mult peste cel practicat cu amănuntul în magazinele de cartier.

Cel de al doilea contract cu SC Ariarom SRL se referă la produse de larg consum în valoare de 2.276.131.650 lei. Şi de această dată preţurile sunt mult peste preţul pieţei. Despre această afacere au apărut câteva rânduri în presa vremii. Atunci, Cosmin Nicula a încropit un act adiţional care prevedea că „produsele vor fi facturate la preţul pieţei din ziua livrării sub valoarea preţului din contract pentru acelaşi produs”. „Peticeala” pare mai mult de ochii lumii pentru că furnizorul a refuzat să semneze un astfel de document şi, cu toate acestea, viitorul vicepreşedinte al Curţii de Conturi nu a reziliat contractul.

Ori deloc, ori peste măsură

În aceeaşi perioadă, Direcţia pentru Protecţia şi Drepturile Copilului (cum se numea pe atunci instituţia condusă de pesedistul Cosmin Nicula) a cumpărat de la SC Mallam Impex SRL Deva produse alimentare şi de curăţenie în valoare de 1.142.512.007 lei, tot printr-un contract nedatat şi neînregistrat, la fel ca şi în cazul negustorilor de la SC Point Plus SRL Petroşani, care au livrat materiale de curăţenie şi rechizite de 1.015.725.074 lei.

Firma Karres SRL Mediaş a „încălţat” Protecţia Copilului Hunedoara cu 322.624.150 lei – încălţăminte. De această dată contractul este înregistrat în exces, acelaşi contract figurând de două ori cu date diferite, al doilea întocmit fără avizul consilierului juridic.

Laptele la (incorect de) mare preţ

Înainte de a părăsi Protecţia Copilului pentru postul de subprefect al judeţului Hunedoara, Cosmin Nicula lasă moştenire succesorului său un contract cu SC Sorilact SRL Brad pentru produse lactate. Contractul este nedatat şi (după cum reiese din documente) încheiat retroactiv. Perioada de livrare este 15 mai 2003 – 31 ian 2004, la preţul de 0,357 euro pentru fiecare litru de lapte. Acest contract se suprapune cu un altul prin care se furnizau aceleaşi produse de la SC Friesland România SA (contract ce expira în iulie 2003) şi avea preţul ferm de 0,273 euro pentru fiecare litru de lapte.

Achiziţiile dubioase au fost comise într-un singur an, atunci când banii publici destinaţi copiilor orfani din Hunedoara au încăput pe mâna senatorului PSD Cosmin Nicula, cel care va ocupa din luna octombrie funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.