Senatorul Valer Marian: Abuzurile președintelui ANI ies la iveală

Republicăm o declarație a senatorului Valer Marian cu privire la ceea ce el consideră a fi abuzuri ale președintelui ANI Horia Georgescu.

Declarația senatorului, integral:

„Printr-un comunicat de presă din data de 09.08.2013, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că subsemnatul Valer Marian m-aş fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19.12.2008 – 12.07.2013, întrucât aş fi deţinut concomitent atât calitatea de senator în Parlamentul României cât şi pe cea de administrator la S.C. Nord Vest Press S.R.L. Satu Mare şi S.C. Bonda Impex S.R.L. Cluj Napoca. Totodată, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţia şi Justiţie pentru cercetarea subsemnatului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii, întrucât nu aş fi menţionat în declaraţiile de interese calitatea de administrator la societăţile comerciale respective.

Prin ordonanţa emisă în data de 30.06.2014, în dosarul nr. 599/P/2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus clasarea cauzei, cu motivarea ca fapta imputată subsemnatului nu există, întrucât societăţile comerciale susmenţionate erau dizolvate de drept din anul 2005 şi nu au mai avut activitate comercială, infirmând astfel sesizarea Agenției Naționale de Integritate.
Drept consecinţă, am formulat plângere penală împotriva preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, şi a inspectorului de integritate, Alina Loredana Țărnă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi de inducere în eroare a organelor judiciare, prevăzute de art. 297 şi de art. 268 alin. 1 din Codul penal, cu aplic. art. 38 alin. 1 din Codul penal, întrucât susnumiţii au acţionat la comandă politică în cazul subsemnatului.
Reaua credinţă a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate este evidenţiată de cel puţin două aspecte. În primul rând, cu circa o lună şi jumătate înaintea emiterii raportului prin care mi s-a imputat starea de incompatibilitate (având nr. 35899/G/II/09.08.2013), Agenţia Naţională de Integritate mi-a comunicat raportul nr. 27968/G/II/25.06.2013, prin care a fost emisă soluţie de clasare în lucrarea nr. 1033/A/II/11.01.2011, reţinându-se că subsemnatul nu figurează deţinând calitatea de asociat/administrator la nici o societate comercială înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului. În al doilea rând, Horia Georgescu s-a aflat în aceeaşi situaţie faptică şi juridică, respectiv figurează în Oficiul Registrului Comerţului ca administrator a unei societăţi comerciale, S.C. Outlook SRL Braşov, dizolvată de drept în anul 2005.
Cu toate aceste, Horia Georgescu a dat dispoziţia să mi se întocmească o nouă lucrare de integritate , înregistrată la data de 01.07.2013 , sub nr. 28785/A/II , şi să mi se reţină starea de incompatibilitate în condiţiile date. La început i-a dispus să soluţioneze lucrarea în acest sens inspectorului de integritate Alis Avramescu, dar aceasta a solicitat după 11 zile redistribuirea lucrării privind pe subsemnatul. Lucrarea a fost preluată de inspectorul de integritate Alina Loredana Țărna , şef de serviciu, care a soluţionat-o în sensul dorit şi dispus de Horia Georgescu, fără să ţină cont de apărările invocate în punctul de vedere depus în termen legal.
Este de notorietate publică că Horia Georgescu s-a aflat sub tutela politică a preşedintelui Traian Băsescu, după 2008, în funcţiile de secretar general şi de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate. În ultimi doi ani, după ce Victor Ponta a devenit premier, Horia Georgescu s-a apropiat şi de acesta, îndeosebi prin intermediul rectorului Universităţii Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu, soţia vicepreşedintelui PSD al Senatului României, Cristian Dumitrescu. Tatăl lui Horia Georgescu, Marian Georgescu (fost gardian şi comandant al Penitenciarului Codlea, precum și colaborator al Securității în timpul regimului comunist), este subaltern al Corinei Dumitrescu, deţinând funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie a Filialei Braşov a universităţii Dimitrie Cantemir.
Reamintesc că Horia Georgescu este cercetat în prezent în două dosare penale, unul instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru dare de mită, şi unul instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, conform răspunsului primit de la ministrul Justiţiei la o interpelare având ca obiect dosarele penale ale preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate.
Astfel, în dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti nr. 388/P/2013, Horia Georgescu este cercetat împreună cu Cătălin Alexandru Macovei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru că, în calitate de ordonatori principali de credite, au cauzat Agenţiei Naţionale de Integritate, prin încălcarea unor dispoziţii legale, un prejudiciu în sumă de 508.713 lei, constatat printr-un raport al Curţii de Conturi a României transmis Senatului în anul 2011. În acest dosar, numitul Horia Georgescu este cercetat și pentru complicitate la fals intelectual și înșelăciune, întrucât, în anul 2008, cu ocazia numirii sale în funcția de secretar general al Agenției Naționale de Integritate a obținut și s-a folosit de o adeverință, semnată de președintele de atunci al Agenției Naționale de Integritate, Cătălin Alexandru Macovei, din care rezulta că are 5 ani vechimea în domeniul studiilor necesare (juridice), deși în realitate avea doar un an vechime, dobândind licența în astfel de studii în anul 2006. Totodată, Horia Georgescu este cercetat de Direcţiei Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, în dosarul nr. 229/P/2013, referitor la afirmaţiile fratelui său Sorin Georgescu că ar fi oferit unei persoane cu funcţie importantă suma de 18.000 de euro pentru a fi angajat specialist la Direcţia Naţională Anticorupţie în 2004, publicate de cotidianul Jurnalul Naţional din 18.11.2012, într-un articol intitulat „Horia Georgescu a dat mită 18.000 de euro pentru a fi angajat la DNA”.
Conform unor surse judiciare din Braşov, există indicii temeinice că Horin Georgescu a săvârşit, în formă continuată, infracţiuni de evaziune fiscală şi de spălare de bani, prin asociere într-un grup infracţional organizat (cu tatăl său Marian Georgescu, cu mama sa Victoria Georgescu şi cu fratele său Sorin Georgescu), în perioada 2000-2004, respectiv înainte de a fi angajat specialist în investigaţii financiare la Direcţia Naţională Anticorupţie. Astfel, în calitate de administrator al S.C. Platinum Media S.R.L., Horia Georgescu a încheiat, în data de 01.08.2000, un contract de asociere în participaţiune cu S.C. Rom FuelSaver S.R.L., la care asociat unic şi administrator era fratele său Sorin Georgescu, contract la care a fost încheiat un act adiţional în data de 02.05.2001 şi care a fost refăcut cu data de 07.12.2001. Tot în calitate de administrator al S.C. Platinum Media S.R.L., Horia Georgescu a încheiat în data de 04.04.2002, un contract de asociere în participaţiune cu S.C. HBG Consulting S.R.L., la care era asociat împreună cu mama sa Victoria Georgescu, care avea calitatea de administrator.
În aceeaşi perioadă, Horia Georgescu a încheiat, în calitate de persoană fizică, contracte de împrumut, autentificate la Biroul Notarului Public Socaciu George, cu sediul în municipiul Codlea, str. Lungă, nr. 131, judeţul Braşov, conform cărora ar fi împrumutat firma fratelui său Sorin Georgescu, S.C. Rom FuelSaver S.R.L., cu diferite sume de bani, ca, de exemplu, cu 115 milioane lei vechi în data de 29.05.2002 sau cu 270 milioane lei vechi în data de 01.07.2002, în vederea retragerii sumelor respective fără a se plăti impozit. În realitate, Horia Georgescu nu a împrumutat aceste sume, pentru simplul motiv că nu avea asemenea disponibilităţi, în perioada respectivă fiind angajat consilier la S.C. Imperial S.R.L. şi neînregistrând profituri la firmele la care era asociat. Înaintea angajării sale ca specialist în investigaţii financiare la Direcţia Naţională Anticorupţie, Horia Georgescu a semnat contracte de comision cu două societăţi comerciale la care era asociat iar mama sa era administrator, respectiv cu S.C. Imperium S.R.L., în data de 01.02.2004, în valoare de 90.000 euro fără TVA, pe termen de un an, şi cu S.C. Imperial S.R.L., în data de 31.03.2004, în sumă de 60.000 euro fără TVA, tot pe termen de un an.
Se estimează că, în perioada 2002-2005, Horia Georgescu a beneficiat astfel de o sumă totală de circa 350.000 de euro din contul firmelor la care a fost asociat, majoritatea plăţilor efectuându-se prin băncile Demir Bank, Unicredit şi BRD. În spălarea acestor sume importante de bani, Horia Georgescu şi membrii familiei sale au fost ajutaţi de naşa sa Carmen Petcu, contabilă la S.C. Imperial S.R.L. din 1993, care i-a sprijinit inclusiv în spălarea unor sume de bani de la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir din Braşov, la care tatăl său deţinea funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie. Astfel, la această universitate, când se încasau banii de la studenţi, nu se specifica în chitanţe data încasării şi cursul de schimb, iar banii se depuneau în contul personal al preşedintelui Marian Georgescu, jonglându-se cu valoarea de schimb si cu impozitul mai redus pe persoană fizică până la sfârşitul anului universitar, când banii erau depuşi în contul universităţii.
Pentru veniturile realizate prin aceste modalităţi fraudulose, Horia Georgescu nu a plătit impozite, eludând plata acestora prin atragerea dizolvării de drept a firmelor debitoare, prin nepreschimbarea certificatelor de înmatriculare sau prin nedepunerea bilanţurilor contabile la Registrul Comerţului. Astfel că, atunci când ANAF declanşa procedura urmăririi silite, nu mai avea cum să recupereze debitele întrucât firmele apăreau la Registrul Comerţului ca fiind desfiinţate. Între toate firmele în care au fost asociaţi Horia Georgescu, mama sa Victoria Georgescu, tatăl său Marian Georgescu şi fratele său Sorin Georgescu a existat o strânsă conexiune, astfel că un control încrucişat ar fi putut depista toate actele fictive prin care a fost evazionat statul, îndeosebi prin metoda împrumutării firmelor de către ei înşişi ca persoane fizice. Un astfel de control nu a fost însă efectuat pentru Marian Georgescu a avut şi are o influenţă deosebită în Braşov ca fost comandant al Penitenciarului Codlea şi preşedinte al Consiliului de administraţie al Universităţii Creştine Dimitri Cantemir din Braşov, funcţii care i-au permis obţinerea de informaţii compromiţătoare despre persoane cu funcţii de conducere sau cu atribuţii de control.
A venit vremea ca justiția să-și facă datoria și președintele Agenției Naționale de Integritate Horia Georgescu să plătească pentru toate abuzurile și fărădelegile sale, mai ales că peste trei luni expiră ultimul mandat al principalului său protector, președintele Traian Băsescu. Pe lângă tragerea lui Georgescu la răspundere penală, trebuie să ne punem însă întrebarea cum a fost posibil ca un individ atât de dubios, fără experiență și competență în materie juridică (nu a exercitat niciuna din profesiile juridice de baza: judecator, procuror, avocat, notar public sau consilier juridic), să ajungă în importanta funcție de președinte al Agenției Naționale de Integritate și să luăm măsuri pentru ca astfel de întâmplări sinistre să nu se repete”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.