Senatul SUA blochează numirea noului ambasador american la Moscova

Membrii Comisiei de politică externă din Senatul american au susţinut numirea lui Michael McFaul ca ambasador la Moscova, cu excepţia senatorului republican Mark Kirk. Acesta consideră că Rusia va primi informaţii foarte delicate despre programul de apărare antirachetă al SUA, în cazul în care McFaul va fi numit ambasador, scrie The Examiner.

Punctele tari ale lui Michael McFaul ţin de specializarea sa în limbi slave şi studii politice în spaţiul ex-sovietic, în calitate de profesor la Stanford University. El este strategul politicii administraţiei Obama faţă de Rusia. Punctul slab-ar fi primul ambasador american la Moscova în ultimii 30 de ani care nu este diplomat de carieră.

Preşedintele Barack Obama poate trece peste opoziţia Senatului şi îl poate numi pe McFaul în postul de la Moscova, însă această perspectivă este neclară, scrie Vocea Rusiei. La fel de neclar este dacă Congresul SUA va abroga amendamentul Jackson-Vanik, care, începând din 1974, limitează comerţul dintre SUA şi URSS, iar apoi cu Federaţia Rusa. Un vot în acest sens este aşteptat abia la jumătatea anului 2012, însă rezultatul depinde tot de opoziţia republicană.

Senatorul republican acţionează însă în virtutea unei strategii a partidului său menită să oblige administraţia Obama să adopte o poziţie mai fermă faţă de Rusia. Republicanii insistă că tratatul START de neproliferarare a armelor nucleare nu face decât să pună SUA în inferioritate, prin reducerea cu 25% a arsenalului nuclear. Republicanii reclamă că Rusia continuă să vândă avioane de ultimă generaţie în Orientul Mijlociu, construieşte reactoare nucleare în Iran, vinde armament Suiriei şi nu permite accesul trusturilor de presă occidentale pe teritoriul său.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.