×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 07:09
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Tehnologia îi face pe oameni inutili
Sensul vieții într-o lume fără joburi

Experții estimează că multe dintre locurile de muncă existente în zilele noastre vor dispărea în câteva zeci de ani, notează The Guardian. Inteligența artificială începe să se implice din ce în ce mai mult în profesiile oamenilor.

Pe de altă parte, datorită implicării factorului artificial în sfera profesională, multe alte ocupații vor apărea în viitor. Designerii lumii virtuale, spre exemplu. Asemenea profesii vor necesita multă creativitate și flexibilitate și este puțin probabil că foști șoferi de taxi sau agenți de asigurări de peste 40 de ani vor fi capabili să se reorienteze în carieră și să devină web designeri.

În viitor, problema crucială va fi crearea unor joburi în care oamenii să presteze mai bine decât algoritmii. În consecință, până în 2050 se va contura o nouă clasă socială – cea a inutilității: oameni care nu vor fi doar șomeri, ci și imposibil de angajat. Aceeași tehnologie care îi face pe oameni inutili ar putea, de asemenea, să facă fezabilă alimentarea și susținerea masei șomerilor printr-o schemă de venit universală. Apoi, chestiunea de rezolvat ar fi aceea de a-i menține ocupați pe șomeri. Oamenii au nevoie de activități zilnice, altfel pot aluneca ușor spre nebunie.

Dacă aveți acasă un fiu adolescent căruia îi plac jocurile pe calculator, puteți efectua propriul experiment. Puneți-i la dispoziție un pahar de Cola și o pizza, apoi eliminați toate treburile casnice și renunțați la supraveghere. Rezultatul cel mai probabil: va rămâne în camera lui timp de câteva zile, lipit cu ochii de ecran. Nu va face nicio temă sau vreo treabă prin gospodărie, va renunța să se mai ducă la școală, să vină la masă sau chiar să facă duș. Cu toate acestea, este puțin probabil să sufere de plictiseală și nici nu va simți că își pierde scopul în viață.

În Israel, un procentaj semnificativ de bărbați evrei ortodocși, ultraconservatori, nu au lucrat în viața lor. Ei își petrec timpul studiind scripturile și săvârșind ritualuri religioase. Ei și familiile lor nu suferă de lipsa hranei, în mare parte pentru că soțiile lor lucrează și pentru că guvernul le oferă subvenții generoase. Trăiesc în condiții de austeritate, dar sprijinul guvernamental le asigură necesitățile de bază.

Deși sunt săraci și nu au lucrat niciodată, potrivit sondajelor, acești bărbați evrei ortodocși însumează niveluri mai ridicate referitoare la calitatea vieții decât orice altă secțiune a societății israeliene. În studiile globale privind satisfacția vieții, Israelul este aproape de fiecare dată pe prima poziție datorită acestor oameni care au fost toată viața lor șomeri.

În orice caz, lipsa joburilor nu înseamnă neapărat pierderea sensului vieții, deoarece acesta din urmă este generat mai degrabă de imaginație decât de muncă. Munca este esențială pentru scop doar în funcție de anumite ideologii și stiluri de viață. Copiii din statul englez din secolul al XVIII-lea, evreii ortodocși de astăzi și copiii din toate culturile și epocile au găsit mult interes și scop în viață chiar și fără să lucreze. Oamenii din 2050 vor putea să joace jocuri mai profunde și să construiască lumi virtuale mai complexe decât în orice timp anume din istorie.

Cu toate astea, ne dorim într-adevăr să trăim într-o lume în care miliarde de oameni sunt scufundați în fanteziile lor, urmărind scopuri de binefacere și respectând legile imaginare? Se pare că asta este lumea în care trăim deja de mii de ani.

Alina ChiriţăPublicat Duminică, 09 iulie 2017
1126
 | 4
 | 5
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Bubulina
+5
Calculatorul face ce-i spui sa faca, nu ce vrei sa faca. Inteligenta umana nu poate fi inlocuita. Mai mult, robotizarea va impune specializarea unui numar suficient de oameni, care sa conceapa si sa proiecteze masinile. In toate marile firme de cercetare si poiectare ingineria se face, inca, pe planseta, de catre specialisti cu multa minte si scoala. Softurile evoluate sunt folosite de personalul cu pregatire medie, pentru detaliere. O lume condusa de roboti este inca de domeniul SF.
Publicat Duminică, 09 iulie 2017
+Răspunde
nicu cohen
+4
Jobul , slujba , sclavia sau liberul proces comercial de schimb , energie fizica sau inteligenta contra unui mijloc de plata , nu ti-l da nimeni , ti-l faci singur , te auto pregatesti , ti-l tranzactionezi pe monede de schimb pe care le impui dupa interesul tau . Cine nu-si revendica capacitatea individuala de a negocia si tranzactiona liber , cine nu-si diversifica posibilitatile naturale de existenta si se bazeaza numai pe ce ofera actualul regim , e ca un robot utilizat de sistem intr-un anumit scop pina la epuizare
Publicat Duminică, 09 iulie 2017
+Răspunde
nicu cohen
+3
Jobul , slujba , sclavia sau liberul proces comercial de schimb , energie fizica sau inteligenta contra unui mijloc de plata , nu ti-l da nimeni , ti-l faci singur , te auto pregatesti , ti-l tranzactionezi pe monede de schimb pe care le impui dupa interesul tau . Cine nu-si revendica capacitatea individuala de a negocia si tranzactiona liber , cine nu-si diversifica posibilitatile naturale de existenta si se bazeaza numai pe ce ofera actualul regim , e ca un robot utilizat de sistem intr-un anumit scop pina la epuizare .
Publicat Duminică, 09 iulie 2017
+Răspunde
florinakis
+1
sunt destul de curios sa aflu cat ii va lua unui sofer de taxi obisnuit sa faca o pagina de web ... ca autorului postarii i se pare treaba simpla ... faci eventual niste cursuri si gata ...
Publicat Duminică, 09 iulie 2017
+Răspunde
no name
+5
Automatizarea nu inseamna "web design" . Uneori chiar si organismul biologic - "masina suprema" nu se poate "repara" singur si are nevoie de mentenata externa. Pana cand nu vor exista roboti capabil macar sa conduca/repare o masina/aparat real pe soselele sau in conditile reale din lumea reala, vor exista joburi .
Publicat Duminică, 09 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Simona Halep, meci dramatic cu  Konta
Publicat acum 22 ore şi 56 minute
Vinul și riscul mai mic de diabet II
Publicat acum 16 ore şi 57 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017