Sensul vieții într-o lume fără joburi

Experții estimează că multe dintre locurile de muncă existente în zilele noastre vor dispărea în câteva zeci de ani, notează The Guardian. Inteligența artificială începe să se implice din ce în ce mai mult în profesiile oamenilor.

Pe de altă parte, datorită implicării factorului artificial în sfera profesională, multe alte ocupații vor apărea în viitor. Designerii lumii virtuale, spre exemplu. Asemenea profesii vor necesita multă creativitate și flexibilitate și este puțin probabil că foști șoferi de taxi sau agenți de asigurări de peste 40 de ani vor fi capabili să se reorienteze în carieră și să devină web designeri.

În viitor, problema crucială va fi crearea unor joburi în care oamenii să presteze mai bine decât algoritmii. În consecință, până în 2050 se va contura o nouă clasă socială – cea a inutilității: oameni care nu vor fi doar șomeri, ci și imposibil de angajat. Aceeași tehnologie care îi face pe oameni inutili ar putea, de asemenea, să facă fezabilă alimentarea și susținerea masei șomerilor printr-o schemă de venit universală. Apoi, chestiunea de rezolvat ar fi aceea de a-i menține ocupați pe șomeri. Oamenii au nevoie de activități zilnice, altfel pot aluneca ușor spre nebunie.

Dacă aveți acasă un fiu adolescent căruia îi plac jocurile pe calculator, puteți efectua propriul experiment. Puneți-i la dispoziție un pahar de Cola și o pizza, apoi eliminați toate treburile casnice și renunțați la supraveghere. Rezultatul cel mai probabil: va rămâne în camera lui timp de câteva zile, lipit cu ochii de ecran. Nu va face nicio temă sau vreo treabă prin gospodărie, va renunța să se mai ducă la școală, să vină la masă sau chiar să facă duș. Cu toate acestea, este puțin probabil să sufere de plictiseală și nici nu va simți că își pierde scopul în viață.

În Israel, un procentaj semnificativ de bărbați evrei ortodocși, ultraconservatori, nu au lucrat în viața lor. Ei își petrec timpul studiind scripturile și săvârșind ritualuri religioase. Ei și familiile lor nu suferă de lipsa hranei, în mare parte pentru că soțiile lor lucrează și pentru că guvernul le oferă subvenții generoase. Trăiesc în condiții de austeritate, dar sprijinul guvernamental le asigură necesitățile de bază.

Deși sunt săraci și nu au lucrat niciodată, potrivit sondajelor, acești bărbați evrei ortodocși însumează niveluri mai ridicate referitoare la calitatea vieții decât orice altă secțiune a societății israeliene. În studiile globale privind satisfacția vieții, Israelul este aproape de fiecare dată pe prima poziție datorită acestor oameni care au fost toată viața lor șomeri.

În orice caz, lipsa joburilor nu înseamnă neapărat pierderea sensului vieții, deoarece acesta din urmă este generat mai degrabă de imaginație decât de muncă. Munca este esențială pentru scop doar în funcție de anumite ideologii și stiluri de viață. Copiii din statul englez din secolul al XVIII-lea, evreii ortodocși de astăzi și copiii din toate culturile și epocile au găsit mult interes și scop în viață chiar și fără să lucreze. Oamenii din 2050 vor putea să joace jocuri mai profunde și să construiască lumi virtuale mai complexe decât în orice timp anume din istorie.

Cu toate astea, ne dorim într-adevăr să trăim într-o lume în care miliarde de oameni sunt scufundați în fanteziile lor, urmărind scopuri de binefacere și respectând legile imaginare? Se pare că asta este lumea în care trăim deja de mii de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.