Senzaţional: Voltaj nu mai e pe locul 15 Eurovision

Conform unui comunicat al oficialilor EBU, dat publicităţii la două ore după terminarea finalei Eurovision, punctele acordate de Macedonia şi Muntenegru sunt anulate. Motivul în constituie acodarea neregulamentară a punctelor. În cele două ţări, punctele anunţate au reprezentat 100% rezultatele de la televot, ori regulamentul prevede (s-a admis o singuiră excepţie, San Marino) punctajul anunţat trebuie să parvină 50% de la televot şi 50% de la juriul de specialitate. Oficialii EBU ştiau despre ce este vorba, dar nu au anunţat nimic, până după încheierea votării şi după ce s-au asigurat că prin anularea punctelor nu se schimbă ordinea de pe podium.

Modificările din clasamentul iniţial

S.au înregistrat însă modificări substanţiale în partea a doua a clasamentului. Serbia, Albania şi Sloveni au căzut mai multe locuri în clasament. Primele două au pierdut prin anulare câte 22 de puncte, iar Slovenia, 12 puncte. Au profitat 6 ţări care au urcat câte un loc sau două în clasament. România a sărit de pe locul 15 pe locul 13, prin căderea Serbiei şi Sloveniei. Este de mirare că românii aflaţi la Viena nu au aflat de această modificare. Oricum, faptul că România a avansat 2 locuri, nu schimbă datele problemei, în ceea ce priveşte produsul celor de la Voltaj.

13. România – 35 de puncte (ex loc 15)

14. Serbia – 31 de puncte (ex loc 10 – a pierdut 22 de puncte)

15. Armenia – 31 de puncte (ex loc 16 – pierde 3 puncte)

16. Lituania – 30 de puncte (ex loc 18)

17. Slovenia – 27 puncte (ex loc 14 – pierde 12 puncte)

18. Grecia – 23 puncte (ex loc 19)

19. Ungaria – 19 puncte (ex loc 20)

20. Spania – 13 puncte (ex loc 21 – pierde 2 puncte)

21. Albania – 12 puncte (ex loc 17 –pierde 22 puncte)

De ce doar televot?

Oficialii EBU au anunţat că în cursul lunii iunie va fi analizată excluderea în Macedonia şi Muntenegru a juriilor profesioniste. În semifinala 1, În Macedonia s-a votat regulamentar, 50% juriu de specialitate, 50% televot. În Muntenegru însă, în semifinala 2, s-a votat numai de către juriul de specialitate. Evident, până la clarificarea oficială a situaţiei, nu putem face decât speculaţii. Bănuim care este cauza în Macedonia. Se ştie, în această ţară au avut loc ciocniri armate între para-miliţii albaneze şi poliţia macedoniană. Macedonia stă pe un cazan încins la ora actuală. În semifinala 1, la televot, pe locul 1 a ieşit, aşa cum era de aşteptat, piesa Albaniei. Au votat masiv etnicii albanezi din Macedonia. Juriul Macedonian a plasat piesa Albaniei pe locul 4. Bănuim că pentru a nu da prilej de revoltă etnicilor albanezi, s-a decis suprimarea în finală a juriului de specialitate. În finală, la televot, evident locul 1 a revenit piesei Albaniei şi asta s-a raportat. Este mai greu de desluşit ce s-a întâmplat în Muntenegru. Şi aici trăieşte o foarte mare comunitate de etnici albanezi. Probabil, autorităţile din Muntenegru au urmat exemplul Macedoniei. La televotul din finală, piesa Serbiei s-a clasat pe primul loc, iar piesa Albaniei pe locul 2. Interesantă, este atitudinea televotanţilor din Muntenegru faţă de România. În 2014, în finală, la televot, piesa României a ieşit pe locul 3. Acum, în 2015, a ieşit pe locul 20. Este adevărat, în finala din 2014, Albania şi Serbia nu erau calificate, dar totuşi, de la locul 3 la locul 20 este o distanţă foarte mare, chiar dacă acum s-a votat în special piesele Serbiei şi Albaniei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.