Separatiștii amenință cu noi lupte

Separatiștii proruși au amenințat joi, în așteptarea alegerilor legislative ce se vor desfășura duminică în Ucraina, că vor recupera prin forță zonele pierdute din regiunea Donețk și au acuzat guvernul de la Kiev că încalcă armistițiul, acuzații similare fiind formulate la adresa lor de autoritățile ucrainene, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Orașele „Kramatorsk, Mariupol și Slaviansk vor fi ale noastre. Dorim să le cucerim, să le recuperăm. Deci nu sunt excluse acțiuni militare sângeroase”, a declarat liderul autoproclamatei republici populare Donețk, Alexandr Zaharcenko, în timp unei vizite la un spital. Acesta a susținut că doar combatanții săi respectă armistițiul convenit pe 5 septembrie cu autoritățile de la Kiev și a adăugat că s-au mai desfășurat lupte marți, dar miercuri și joi situația a fost calmă.

Într-o altă declarație, dată luni, Zaharcenko a afirmat că trupele ucrainene au atacat cu armament greu orașul Donețk și a amenințat că nu va mai dialoga cu guvernul de la Kiev.

În schimb, armata ucraineană a acuzat separatiștii de un nou asalt asupra aeroportului din Donețk, un important punct strategic pe care separatiștii încearcă să-l preia sub control.

Potrivit insurgenților, situația este tensionată mai ales în orașul Gorlovka, unul dintre principalele bastioane ale acestora.

În ce privește alegerile legislative de duminică, separatiștii au declarat că în zonele pe care le controlează ei scrutinul va fi boicotat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.