Separatiştii proruşi resping acordul de la Geneva

Separatiştii din „republica Doneţk” au afirmat că nu se simt legaţi de acordul încheiat joi la Geneva, care „nu a fost semnat în numele” lor, şi îşi menţin intenţia de a organiza un referendum privind autonomia, a anunţat joi unul dintre liderii acestora.

Separatiştii acceptă să evacueze clădirile pe care le ocupă, aşa cum prevede acordul, cu condiția ca autorităţile proeuropene de la Kiev „mai întâi, să părăsească clădirile pe care le ocupă ilegal după lovitura de stat”, a declarat pentru presă, la Doneţk, Denis Puşilin, unul dintre „miniştrii” Guvenului acestei „republici” autoproclamate.

Aleksandr Gnezdilov, purtătorul de cuvânt al separatiştilor, care au proclamat „Republica Populară Doneţk” în estul Ucrainei, a declarat că guvernul de la Kiev este „ilegitim”, iar militanţii vor evacua instituţiile ocupate când Executivul ucrainean va demisiona, relatează BBC News online, potrivit Mediafax.

Situaţia a rămas tensionată vineri în estul Ucrainei, unde au fost semnalate schimburi de focuri. Potrivit agenţiei Interfax-Ucraina, paraşutiştii ucraineni au deschis focul împotriva unor protestatari, care au ridicat baricade la Serheevka, în regiunea Doneţk.

Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană şi SUA au ajuns, joi, la Geneva, la un acord privind măsuri „în etape” pentru detensionarea crizei din Ucraina, măsuri care să includă abţinerea de la violenţe. Participanții la reuniune au stabilit de comun acord să facă apel la dezarmarea grupurilor ilegale înarmate și la evacuarea clădirilor ocupate.

UPDATE 18:00 Kievul promite autonomie pentru regiunile proruse şi statut special pentru limba rusă

Guvernul de la Kiev promite o amplă descentralizare şi un „statut special” pentru limba rusă, în scopul detensionării situaţiei din estul Ucrainei, informează AFP.

„Guvernul ucrainean este pregătit să adopte o reformă constituţională de anvergură care va conferi largi prerogative regiunilor. (…) Vom acorda un statut special limbii ruse şi vom garanta protejarea acestei limbi”, a declarat premierul Arseni Iaţeniuk.

Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a declarat vineri că autoritățile de la Kiev nu au „așteptări prea mari” de la acordul semnat cu o zi în urmă la Geneva de Ucraina, Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană pentru dezamorsarea crizei din țara sa, transmite EFE.

„Nu avem așteptări prea mari de la această declarație”, a spus șeful executivului de la Kiev în fața Parlamentului ucrainean. El a reamintit că Rusia și-a pus semnătura pe solicitarea ce prevede dezarmarea grupărilor armate ce acționează în estul Ucrainei și continuă să ocupe mai multe clădiri ale administrației.

„Rusia s-a văzut obligată să semneze declarația și să condamne extremismul… Semnând declarația, Rusia a cerut „manifestanților pașnici”, dotați cu pistoale-mitralieră Kalașnikov și cu rachete antiaeriene portabile, să se dezarmeze și să predea armele”, a spus premierul ucrainean.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.