Șerban Nicolae, despre sesizarea CCR

Președintele Comisiei juridice a Senatului, Șerban Nicolae, a declarat luni că nu s-a urmărit blocarea unei anchete sau situarea unor persoane deasupra legii prin sesizarea CCR privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public pe tema anchetei referitoare la elaborarea OUG de modificare a Codurilor penale.

„Această sesizare nu a avut ca scop blocarea unei anchete sau situarea unor persoane deasupra legii, ci doar o clarificare a ceea ce înseamnă separația și echilibrul puterilor în stat, așa cum sunt definite de Constituție. Orice anchetă penală este la latitudinea organului de urmărire penală. Există controlul ierarhic al actelor de urmărire penală, există posibilitatea cenzurii în fața judecătorului și nu asta a făcut obiectul acestei sesizări. Remediul (…) indicat de CCR privește strict raportul dintre autoritățile publice, sfera de competență și delimitările dintre acestea”, a spus Șerban Nicolae, potrivit Agerpres.

El a precizat că sesizarea CCR nu face referire la distrugerea de documente, fapte reținute de procurori.

„Conflictul juridic de natură constituțională nu presupune o anchetă a unei anchete penale. Pe de altă parte, nu există nicăieri în procedura de legiferare ipoteza distrugerii unor documente. Distrugerea unor documente nu este parte a procesului de legiferare și nu se legiferează prin distrugere de documente, de aceea nu face obiectul nici acestei sesizări, concret, faptele care se rețin în ancheta penală și nu anticipăm noi ce vor face organele de anchetă”, a arătat Nicolae.

Decizia CCR nu trebuie să facă referire la „ceea ce are de făcut fiecare în continuare, ci ceea ce nu are de făcut în continuare o autoritate”, a mai spus Nicolae.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.