Şerbănescu, despre Roșia Montană: O diversiune ascunde practica colonialistă a redevențelor

Sistemul de redevențe este o invenție colonialistă și e făcută de țările colonialiste pentru cei slabi și colonii, a declarat, joi, analistul economic Ilie Șerbănescu, referindu-se la proiectul minier Roșia Montană, în cadrul Comisiei speciale care analizează oportunitatea acestei exploatări, transmite AGERPRES.

„Eu, personal, nu am nimic cu proiectul Roșia Montană, eu am cu grila în care se exploatează resursele minerale ale acestei țări. După părerea mea, indiferent că e vorba de petrol, de aur, de argint, metale rare, gaze, nu merită pentru o țară cu resurse să le exploateze, pur și simplu pentru că nu se alege cu mai nimic sau, pentru a fi mai precis, se alege doar cu mărunțiș. Tehnologia sau procedura asta cu redevențe este o invenție colonialistă și e făcută de țările colonialiste pentru cei slabi și colonii. Din această metodă, modalitate, posesorii de resurse nu se aleg cu nimic. Despre asta este vorba. În cazul Roșia Montană, după părerea mea, există o diversiune în ideea de a opune economicul ecologicului”, a spus Șerbănescu.

El a argumentat că, în cazul unor astfel de proiecte, câștigătorul este cel care exploatează zăcămintele, nu statul.

„S-a creat în mod diversionist, cu dibăcie politică, această idee că, dacă reușim să dovedim că cianurile nu sunt foarte rele, îi dăm drumul proiectului. Păi, cu ce ne alegem, domnule, din acest proiect? În măsura în care produsul final de acolo aparține celui care-l exploatează și nu celui care este deținătorul resurselor, adică poporul român, nu faci altceva decât să pierzi și să te alegi maximum cu mărunțiș. Credeți poveștile alea, balivernele alea cu care au venit ăștia de la Roșia Montană, cu împărțirea celor 10 miliarde (dolari — n.r.), din care ei se aleg numai cu 1,5 miliarde (dolari n.r.) în 20 de ani? Pentru asta traversează ei oceanul? Păi, asta este o rușine domnule, cine poate să se bazeze pe așa ceva. Cum o să poți să crezi așa ceva?”, a spus analistul economic Ilie Șerbănescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.