Serviciile de informaţii, implicate direct în bătălia din CSM

Judecătorul Adrian Neacşu, membru în CSM, a dat un interviu incendiar agenţiei Mediafax. Este primul interviu din ultimele luni când se spune lucrurilor pe nume fără nicio reţinere.

Neacşu: „La originea dosarului stau serviciile de informaţii”

Judecătorul Adrian Neacşu, cel care intempestiv a devenit ţinta procurorilor DNA, este unul dintre magistraţii din CSM care au cerut în mod expres revocarea din funcţie a procurorului Oana Schmidt Hăineală. În interviu, Neacşu arată în ce moment i s-a deschis dosarul la DNA şi aduce mai multe acuzaţii fostei şi actualei conduceri a CSM. Neacşu spune, cu subiect şi predicat, că serviciile de informaţii au fost implicate în urmărirea sa, cu alte cuvinte, mai pe înţelesul tuturor, suntem în faţa unei situaţii care seamănă izbitor cu o acţiune de poliţie politică. De tip nou.

În mod oficial, aşa cum mi s-a comunicat, la originea dosarului stau serviciile de informaţii (…). Dosarul este deschis în ianuarie 2013, chiar în toiul scandalului din CSM legat de alegerea unui anume preşedinte procuror şi de revocarile a doi colegi. Culmea coincidenţei, data celor două procese-verbale ale serviciilor specializate care stau la baza începerii urmăririi penale este aceeaşi cu data desfaşurării a două şedinţe de Plen CSM în care am pus în discuţie revocarea doamnei procuror Oana Schmidt Hăineală din funcţia de preşedinte”, spune, printre altele, Adrian Neacşu în interviu. Numai şi numai afirmaţiile de mai sus sunt arhisuficiente pentru a ne face o imagine privind implicarea „serviciilor” în activităţi similare poliţiei politice. Interviul integral poate fi citit aici.

Pentru ce îl urmăreşte penal DNA pe Neacşu

Conform comunicatului DNA care anunţa începerea urmăririi penale pentru Adrian Neacşu, acesta este cercetat pentru „infracţiunile de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice prev. de art 132din Legea 78/2000, fals intelectual şi uz de fals, toate în formă continuată”.

În primul rând, ca şi în cazul altor persoane incomode, DNA începe urmărirea penală la „momentul potrivit” (adică atunci când subiectul este implicat într-un eveniment deosebit), deşi presupusele fapte datează de multă vreme, şi DNA ar fi putut începe urmărirea penală din 2012.

Mai mult, se pare că problemele pe care le are Neacşu nu sunt de competenţa DNA. Iată ce scria recent site-ul de specialitate luju.ro: „Dosarul deschis intempestiv de DNA judecatorului Adrian Toni Neacsu din CSM nu e de competenta acestui parchet. Asta nu inseamna ca Neacsu e vreun ingeras, dar abuzul in serviciu si falsul care i se imputa in legatura cu niste deconturi nu reprezinta nici macar fapte conexe infractiunilor de coruptie, intrucat nu poate exista abuz in serviciu atunci cand umfli un decont, pentru ca o atare operatiune nu intra in sarcinile de serviciu. Si nici nu putem vorbi de un prejudiciu mai mare de 1 milion de euro, in speta fiind vorba de unul de doar 50.000 lei. Ca atare, spun si specialistii in drept, competenta materiala tine de Sectia de urmarire penala din PICCJ! Dar asa se intampla cand te dai la Alina Ghica si ai probleme la trecut, ca imediat ti se activeaza. In rest, DNA poate face ce vrea, au trimis ei in judecata nevinovati, au dat jos abuziv ministrii din functii si nimeni nu a patit nimic. Cine o sa se mai sinchiseasca peste niste ani de o banala lipsa de competenta?!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.