×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 03:48
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Serviciile împotriva statului de drept
Ioan Vieru
Ioan Vieru

Serviciile secrete de astăzi nu mai au nicio legătură cu acelea din comunism. Oare? Nu cumva lipsa de transparență, bugetele incontrolabile și activitatea excesiv de secretă mențin activitatea acestora strict în folosul unor grupuri de influență, deseori numite mafiote? În România nimic nu se mai întâmplă doar la ordin și, în general, lucruri rele, nepotrivite.

Judecătorii sunt la nivelul instanțelor primare niște rotițe ale mecanismului infracțional, încât ar putea fi înlocuiți direct cu purtătorii de genți, și vorba unui cunoscut de-al meu, activist civic de excepție, sau trimiși în agricultură. Poziția funcționarilor din ministere, care ar trebui să fie una eminamente profesională, de expertiză, depinde de atât de nefericitul context politic. Avem ministere peste ministere, oameni peste oameni, o adevărată piramidă infracțională. Sistemul în sine a ajuns atât de ridicol, periculos și dereglat, încât creează probleme acolo unde este solicitat să le rezolve. Zilele trecute, citind un opus de legislație de acum câțiva zeci de ani, pe chestiuni civile, m-a uimit frumusețea și umanismul din acele texte legislative, armătura lor filosofică veritabilă, în comparație cu noul concept care ar trebui să fie realmente superior. Nici vorbă. Situația are tâlcul ei, cu totul altul decât acela al unei comparații poate inoportune. Însă involuția intelectuală și morală a sistemului este apoteotică. M-am uitat de zeci de ori la coperta cărții cu pricina, fiindu-mi imposibil să accept anul apariției, respectiv ‘60, chiar înaintea dezghețului politic. Căderea de după comunism trebuie afirmată cu fiecare ocazie, chiar a ajuns obligatorie în contextul de acum. Problema așezării societății devine una extrem de importantă, în condițiile în care amploaiații de toate felurile, mari și mici, au ajuns deasupra legii mai ceva decât fosta Securitate. Frica de servicii, de mai ieri, le-a situat pe acelea de acum direct în facerea și desfacerea lucrurilor, fapt imposibil de acceptat, dacă vrem să mai putem respira altfel decât la ordin. Ajung contractele IT-istului cu epoleți Ghiță pentru a face bilanțul virtual al dezastrului. Fosta Securitate care a dominat cu mijloacele terorii absolute se regăsește astăzi în Parlament vorbind despre democrație prin copii, nepoți, rude apropiate. Noile servicii, care nu au legătură cu acelea din trecut, desigur, conform declarațiilor oficialilor, pot fi contrazise destul de ușor asupra arborelui genealogic. Punctul lor vulnerabil este același cu al celor de ieri, e o chestiune genetică.

Și atunci, și acum, serviciile au fost împotriva interesului general, slujind clasa politică, spre bunăstarea personală. Oameni în toată firea, unii cu pretenții justificate, au ajuns gărzi de corp, nimic altceva. Nu vorbim de milițieni sau agenți de la circulație. Ne-am fi așteptat la prognoze, indicii asupra pericolelor reale, nu imaginare, implicări în cazuri de amenințare a siguranței, probleme ale viitorului apropiat etc. Cine să le facă? Specialiștii își pierd vremea cu tranzacții epuizând orice șansă de șlefuire reală din sfera morală și practică, ajungând rapid niște inși care nu mai coboară din limuzine de lux, de parcă ar fi proprietarii cu sentințe de fondatori ai orașelor și comunelor țării, acelea care legalizează o instituție sau o firmă.

Nu vreau să intru în problemele specifice ale serviciilor, pe care nici acestea probabil nu le știu prea bine. Însă scandalurile din ultima vreme arată că serviciile ar trebui să monitorizeze instituțiile publice aducându-le cu eroism la nivelul cetățeanului, inclusiv pe acelea din propria-i circumscripție. Nu este nimic grav, ci o normalitate, ca serviciile să lucreze la instaurarea democrației, subordonându-se interesului public. După ce fosta Securitate a fracturat România, transformarea celei de acum în instituție de lux pare o soluție bizară. Instituțiile democratice, indiferent de regimul lor de reglementare, trebuie aduse la masa comună, acolo de unde ar trebui să primească o parte semnificativă a agendei curente. Nimic nu ar trebui să mai funcționeze ocult, producând un regim al dublului standard.

Siguranța națională este un concept care se regăsește peste tot unde există mecanismul public, nefiind asimilat desigur delațiunii. De la atâtea dezastre din administrație, politică sau viața comunităților până la agresiunile dirijate asupra persoanelor, serviciile au obligația să își arate rolul lor protectiv. Până acolo este o cale lungă, care ar fi corect să înceapă de mâine. Umbra nefastă a fostei Securități trebuie să dispară tocmai prin prezența comunitară a serviciilor în reglarea statului actual ajuns sat fără câini împotriva propriilor cetățeni.

Ioan VieruPublicat Joi, 11 mai 2017
4269
 | 51
 | 12
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
ileana
+3
serviciile sunt peste tot. nu misca nimic fara ele, promovari, recrutari, numiri, destituiri, scandaluri, certuri, diversiuni, acoperiti, informatori, jurnalism, politichie
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
judex
+1
istoria nu face pasi inapoi.
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
??????
+1
Remarcați totuși că un politician de profesie jurnalist ar fi la conducerea SRI? Ce ziceți că s-ar putea "zice" despre o asemenea "chestiune" ?
Publicat Vineri, 12 mai 2017
+Răspunde
QX
+3
In perioadele de stagnare (chiar involutie) a tarii, (iar dupa 1989 nu se poate spune ca Romania a m tinut pasul cu tarile dezvoltate, distanta marindu-se ca un hau de netrecut), toate institutiile statului sunt vinovate, iar serviciile sunt cele mai vinovate - fiind centru fluxurilor de informatii, de au facut-o din prostie sa dispara ca prosti, iar de comis-o din aroganta, ori cu rea credinta sa fie condamnate fara a beneficia de vreo prezumtie favorabila. Cam asta ar fi jocul cinstit, insa la nivelul decidentilor gastilor cu sigla, e corect cum e.
Publicat Vineri, 12 mai 2017
+Răspunde
c.g.
+1
Pt.Lunetistu. Imi place cum puneti problema in comentariul dumneavoastra. As spune si eu: ca zona asta a serviciilor secrete este afectata si ea de inlocuirea tovarasiei cu democratia originala in sos slinos de capitalism de cumetrie de batranul edecar Ion si Iliescu in cardasie cu dusmanul de neam si tata Petre Roman !Mai clar asa '' STATUL MAFIOT '' care se manifesta si azi a fost pus in scena si cu ajutorul unora din serviciile secrete autohtone, fiind sustinut si de unii cu ochii albastrii ai -rusilor, '' colegilor americani '', '' poporului ales '', mercantililor Europei: francezii, englezii, azi si germanii ! Poate si mai clar: sper ca din serviciile secrete ale ROMANIEI sa avem un reviniment patriotic, as intrazni sa spun, sa nu fim faramati ca stat national unitar de dusmanii nostrii, nu putini, care vor sa ne transforme in cnezate si voievodate pana in data de 1.DEC.2018 cand aniversam 100 de ani de la CTITORIREA REGATULUI ROMANIA MARE- EVERESTUL NOSTRU CA TARA SI NATIE SUB SCEPTRUL M.S. REGELE FEDINAND I ! Dumnezeu sa ne aiba in Paza Sa ! O zi cu bine !
Publicat Vineri, 12 mai 2017
+Răspunde
Golan
+3
Mare porcarie cu ideea asta ca ''seviciile sa monitorizeze institutiile publice''.Tocmai ca le ''monitorizeaza'' adica le sant stapani absoluti si ordona orice functie,inclusiv cea de presedinte,in folosul lor exclusiv,utilizandu-le in orice domeniu prin protocoalele de subordonare sau impunand prin sectia lor penala cu catusele DNA-ul,indeplinirea dispozitiilor lor.Adica asta e ''eroism'' si stat de drept?!
Publicat Vineri, 12 mai 2017
+Răspunde
LAYE CHIORUL
-6
cred ca noi,ca simpli cetateni nu putem vorbi despre servicii decat in subiecte de roman,de imaginatie. Am citit ,frunzarIt,holbat la sute de filme americane unde cia este raul absolut al planetei,belzebut scaraotchi, tot IADUL in persoana. In realitate cia este o institutie profesionista care se bucura de increderea a 90% din americani. LA NOI SERVICIILE se bucura de increderea a 90%din romani.asta spune destul.
Publicat Joi, 11 mai 2017
+Răspunde
nortrop @ LAYE CHIORUL
0
:)...... :))........:)))))))))))))
Publicat Vineri, 12 mai 2017
+Răspunde
Sa Nu Ne Hipnotizam
0
O metoda pentru hipnotizare este sa privesti intr-un punct fix. Daca vrem sa nu ne hipnotizam este necesar sa privim democratia si statul de drept in timp , adica incepand cu democraratia sclavagista din antichitate , dar si in spatiu , adica sa vedem democratia actuala si statul de drept actual si in alte tari sau macar in tarile reprezentative. Ce drepturi aveau sclavii ? Legile sunt facute de indivizi care depind direct sau indirect de grupul celor bogati . Iisus Hristos a fost tradat pentru o punga de arginti . Reiese ca cei bogati pot cumpara suflete si constiinte : din presa , servicii secrete , invatamant , justitie , armata ,sanatate... Asa s-a intamplat si se intapla mereu si peste tot.
Publicat Joi, 11 mai 2017
+Răspunde
Ion B
+4
Corect, și care ar fi soluția? Sau ne chemăm Miorița și ne tăiem venele? Tocmai ziariștii ar trebui să propună soluțiile, dacă nu sunt pe alte state de plată și scriu articole deznădăjduite, care să ne dezarmeze chiar în fața celor care doresc acest lucru! Ori poate doar nu au idei, așa că mai bifează un articol, mai duc un ban acasă .... că au familie+”cei dragi”!
Publicat Joi, 11 mai 2017
+Răspunde
lunetistu
+5
Ioane , esti un analist sclipitor , dar te rog rupe-te de antipatii si fi impartial si mai ales priveste realitatea trecuta si actuala fara partinire asa cum este vazuta ea prin ochii si mintea celor 2 clase sociale care sint azi in Romania si fara ranchiuna care intuneca judecatile drepte .Subiectiv pot fi eu , fraerul de cititor , dar tu , nu . DEONTOLOGIA ( scris cu majuscule , dar de care au uitat aproape toti presarii , marea majoritate angajati pe bani grei ) te obliga , daca mai ti la satisfactia lucrului bine facut .Nici in articolul asta nu esti impartial , ranchiuna te face sa vesi faptele distorsionat . Daca-s ramasite de frustrari , arunca-le , au trecut 27 de ani , daca-i interes , esti in rind cu majoritatea presarilor , angajat la aia care dau mai mult
Publicat Joi, 11 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Băluţă se înfurie şi mai ia un chioşc
Publicat acum 14 ore şi 3 minute
UNJR şi AMR cer  CSM-ului să intervină
Publicat acum 15 ore şi 25 minute
Câte mandate de ascultare au fost emise în 12 ani
Publicat acum 11 ore şi 15 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 8 ore şi 5 minute