Serviciile sau corupția

Un fapt este cert, unanim de foarte mult timp. Serviciile se află în centrul corupției, și nu ca factor de reformă sau încredere. Întreaga mentalitate a celor din instituțiile publice este marcată de o fractură în relația cu societatea și treburile zilei.

De la reclamațiile adresate autorităților de către cetățeni, care primesc invariabile răspunsuri de refuz a soluțiilor logice, la sfidarea, în consecință, a celor care blochează structuri și chiar legislația. Cea mai bună dovadă că lupta anticorupție are aspecte limitate, de un relativism alarmant, este lipsa reformei legislative. Mecanismul instituțional este, în continuare, blocat în ceea ce ar trebui să fie ca minimă justificare a cheltuirii banilor publici.

Amestecul de ideologie totalitară și aroganță, atmosfera României actuale, nu se putea constitui decât cu implicarea decisivă a serviciilor secrete. Activarea absolută a serviciilor pentru o corupție sub forma emancipării lor totale, sub lozincile anticorupției, s-a petrecut sub regimul lui T. Băsescu. Căderea acelui regim se produce încă extrem de greu, implicațiile fiind foarte mari. Statul român este blocat și expune societatea la cele mai grave abuzuri și deformări ale politicilor publice.

Punctul central al ieșirii din actualul impas generalizat constă tocmai în decuplarea serviciilor din însuși miezul corupției. Decimarea vârfurilor clasei politice poate fi eficientă doar prin extinderea eliminării tuturor rețelelor infracționale și a mentalității de înfricoșare și teroare pe care s-au constituit. Statul român democratic trebuie să se regăsească în deciziile justiției, promptitudinea proiectelor publice și a drepturilor fundamentale de neatins. Atât de mult a fost implicată oculta serviciilor, în linia fostei Securități, încât este nevoie de o descărcare importantă de acest bagaj istoric nefast. Puterea și banii pot fi un amestec nefast când se află în mâinile infracțiunii, cu atât mai mult când acestea au sub control Statul.

Prin urmare. Un punct esențial al luptei anticorupție va trebui constituit din devoalarea implicării serviciilor în degradarea accentuată a țării din ultimele decenii. Oameni, fapte, rețele, modalitățile lor de acțiune, degradarea instituțională, și răsplata justiției. Totul la vedere. Pentru că, nu mai este nici un dubiu, serviciile au nevoie de o reformă prin care să fie separate de fenomenul politico-infracțional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.