Serviciile secrete refuză să vină în fața Comisiei Roşia Montană

SRI şi SIE au transmis că ei nu pot să vină la Comisia Roşia Montană, deoarece ei pot fi audiati, conform legii, doar de comisiile specializate ale Parlamentului, transmite Antena3.

Ca atare, șefii comisiilor SIE și SRI au spus că pot veni ei în fața Comisiei parlamentare de control a activității SIE, respectiv în fața comisiei parlamentare de control a activității SRI, pentru a transmite punctele de vedere ale serviciilor. Reprezentantii serviciilor secrete nu pot fi audiati decat de detinatori ai certificatelor ORNISS.

Membrii Comisiei au decis să-i invite pe reprezentanţii SRI şi SIE, săptămâna viitoare, la dezbateri în Comisia parlamentară specială care discută despre proiectul Roşia Montană.

Preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov, a declarat, luni, că motivul pentru care reprezentanţii SRI şi SIE au fost invitaţi la audieri este dorinţa parlamentarilor membri de a afla informaţii despre bonitatea Roșia Montană Gold Corporation sau despre existenţa unei influenţe la nivelul unor decidenţi. „Vrem să vedem dacă acele suspiciuni care au apărut şi în presă legate de bonitatea firmei, legate de posibila influenţă a unor factori decidenţi, sunt reale sau nu. Cred că mai bine decât SRI şi SIE nimeni nu ştie”, a spus Vâlcov.

„Săptămâna viitoare vom invita Ministerul Marilor Proiecte, SC Minvest SA, ministerul Economiei, RMCG, Institutul Geologic al României, Ministerul Finanţelor, Ministerul Bugetului, Ministerul Pădurilor şi Apelor, SRI şi SIE”, a spus preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov, potrivit Mediafax.

El a adăugat că, de asemenea, la dezbateri va fi invitat şi Ministerul Dezvoltării Regionale.

Vâlcov a spus că vor mai fi invitaţi la comisie membri ai Academiei Române, precum reprezentanţi ai BOR, Bisericii Greco-Catolice, Bisericii Reformate, Bisericii Romano-Catolice şi Bisericii Unitariene.

„Vom solicita puncte de vedere de la BNR, ASE, Uniunea Arhitecţilor din România”, a spus Vâlcov.

Update 1: Meleşcanu: Sunt multe sesizări ostile în ceea ce priveşte „Roşia Montană”

Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a venit în Parlament, unde a fost solicitat la Comisia de control a activităţii SIE. Meleşcanu a declarat că SIE a transmis în 2013 zeci de informări beneficiarilor (preşedinte, prim-ministru, miniştri economici) legate de proiectul Roşia Montană. „Sunt multe sesizări ostile în ceea ce priveşte proiectul, dar şi unele favorabiole”, a precizat Meleşcanu într-o declaraţie dată presei, cele ostile vizând în special bonitatea.

Update 2: Se insistă ca şefii SRI şi SIE să vină la comisia specială

Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei speciale „Roşia Montană”, a precizat în faţa ziariştilor că se insistă ca directorii SRI şi SIE să fie prezenţi. „Nu au nimic de ascuns, nu este o comisie de anchetă”, a menţionat Vâlcov. Se are în vedere şi o soluţie de compromis, concret, în comisia specială să fie prezenţi parlamentarii din comisiile „SIE” şi „SRI”, iar cei din comisia specială au demarat procedurile pentru obţinerea certificatelor de securitate ORNISS, pentru a putea fi de faţă la audieri. De altfel, Theodor Meleşcanu a menţionat că el va veni la Parlament „oriunde” este chemat.

Update 3: Sunt bani din trafic de droguri la Roşia Montana?

După audierea de la Comisia SRI, Teodor Meleşcanu a fost rugat de ziarişti să lămurească problemele legate de bonitatea companiei canadiene, el referindu-se anterior la faptul că sesizările negative au vizat „bonitatea”.

Teodor Meleşcanu a explicat că problemele legate direct de bonitate ţin de informările ataşaţilor economici din ţările în care investesc în România. Directorul SIE a precizat că pe linia serviciului pe care îl conduce se verifică – legat indirect de bonitate – dacă banii investitorilor străini în România nu provind din trafic de droguri sau din acţiuni de spălare de bani. Întrebat de ziarişti dacă SIE a depistat eventuale sume provenite din respectivele acţiuni ilicite, Teodor Meleşcanu nici nu a infirmat, nici nu a confirmat, susţinând că informaţiile pe fond sunt clasificate, dar cine i-a urmărit mina a putut observa o tresărire şi o ridicare din sprâncene.

Update 4: Meleşcanu: Sunt personalităţi şi publicaţii din străinătate care au făcut lobby

Directorul SIE a declarat că a informat parlamentarii din Comisia de control al activităţii SIE că au existat personalităţi şi oficiali precum şi publicaţii din străinătate care au făcut lobby fie pro, fie contra proiectului de la Roşia Montană. Meleşcanu a mai menţionat că informările privindu-i pe toţi cei care au făcut lobby într-un sens sau altul au fost transmise autorităţilor care primesc raportări de la SIE. Meleşcanu nu a dat nume de oficiali sau publicaţii, dar a menţionat că împotriva proiectului s-au pronunţat pe linie ecologică oficiali din ţările vecine României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.