Sevil Shhaideh, propunerea de PREMIER a PSD

După aproape două săptămâni de suspans, Liviu Dragnea a anunțat pe cine își dorește PSD premier.

Update 11.27: Sevil Shhaideh este propunerea PSD-ALDE pentru funcția de premier, a făcut anunțul Dragnea după consultările de la Cotroceni.

Shhaideh a lucrat cu Dragnea când acesta era ministru al Dezvoltării. A fost ea însăși ministru al Dezvoltării în Guvernul Ponta, după ce Dragnea s-a retras din Guvern ca urmare a condamnării în dosarul „Referendumul”. Astfel, în 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de secretar de stat la acelaşi minister, iar ulterior a devenit ministru. Este „fina spirituală” a liderului PSD, Dragnea fiind martor la căsătoria acesteia. Sevil Shhaideh a lucrat de asemenea, vreme de două decenii, la Consiliul Judeţean Constanţa.

„(…)A lucrat cu mine nu numai în Ministerul Dezvoltării, dar din poziția mea de viceprim-ministru am lucrat împreună la toate dosarele guvernamentale și cunoaște activitatea din toată ministerele. Este un om în care eu am încredere totală, iar prin această propunere din partea mea, este și un mesaj puternic că-mi asum întreaga responsabilitate pentru activitatea guvernamentală și pentru punerea în aplicare a acestui program de guvernare. Așteptăm desemnarea din partea președintelui. Este o persoană pe care și președintele o cunoaște, cu care a lucrat împreună la mai multe proiecte și sperăm că această desemnare să vină cât mai repede”, a declarat Liviu Dragnea, după consultările cu Iohannis.

Dragnea: Nu vom mai face altă propunere

Liviu Dragnea a susținut totodată că dacă va fi refuzată această propunere de către Klaus Iohannis, atunci PSD nu va mai face o alta. „Dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte”, a declarat liderul PSD.

Liviu Dragnea a mai ținut să precizeze după consultări că „deocamdată” nu poate solicita această funcție pentru sine.

„O condamnare nedreaptă și o lege profund neconstituțională nu mi-au dat posibilitatea să solicit această demnitate pentru mine deocamdată”, și-a început Dragnea discursul după discuțiile cu Iohannis.

Sevil Shhaideh a absolvit în 1987 Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution.

Vezi CV-ul lui Sevil Shhaideh

La capitolul avere, Sevil Shhaideh a declarat că deține un apartament de 47 mp în Constanța, iar soțul acesteia deține trei în Siria.

La momentul depunerii declarației, Shhaideh Sevil a mai precizat că deține ea și soțul său în conturi aproape 600.000 de lei.

Vezi Declarația de avere a lui Sevil Shhaideh

Update ora 11.00: Au început consultările la Cotroceni pe tema desemnării premierului. Liderul PSD Liviu Dragnea și copreședinții ALDE Călin Popescu Tăriceanu au intrat la consultările cu președintele Klaus Iohannis, urmând ca Dragnea să anunțe numele propus de PSD.

Numele premierului propus de PSD a fost ținut la secret atât pe timpul campaniei electorale, cât și după câștigarea alegerilor. Nici măcar pesediștilor din Comitetul Executiv întrunit miercuri nu le-a fost adusă la cunoștință propunerea, Dragnea primind de la aceștia un mandat în alb pentru consultările de la Cotroceni.

Liderii PSD s-au reunit miercuri dimineață în Comitetul Executiv Naţional pe tema propunerii de premier cu care Liviu Dragnea și aliații săi de la ALDE merg la consultările de la Cotroceni. ”Am avut o şedinţă scurtă a Comitetului Executiv Naţional al PSD, am primit mandat de la colegii mei să fac o propunere președintelui României pentru un candidat de prim-ministru din partea PSD, susținut și de ALDE, întreaga coaliție de guvernare, propunere pe care o voi face direct președintelui României și pe care o voi anunța la conferința de presă de după consultări”, a spus Liviu Dragnea, la finalul şedinţei.

Întrebat dacă cel propus premier va fi membru PSD, acesta a spus: “Categoric”.

Chestionat totodată dacă le-a spus membrilor CExN numele premierului, liderul PSD a răspuns negativ.

Informațiile inițiale arătau deja că este posibil ca Dragnea să nu dezvăluie nici măcar la această ședință numele propunerii de premier, ci să primească un mandat în alb.

„O să încerc să îmi exercit autoritatea şi să cer mandat din partea colegilor mei şi sper să am acest vot”, a spus preşedintele PSD anterior.

Imediat după câștigarea alegerilor, Dragnea a fost propus de membri importanți ai partidului pentru a ocupa fotoliul de premier, dar a dat semne de retragere, blocat fiind de legea care interzice unor persoane condamnate să facă parte din Executiv.

În lipsa unor informații certe, presa i-a vehiculat ca favoriți în toată această perioadă la funcția de premier PSD pe senatorul Mihai Fifor, președintele Consiliului Județean Timiș Sorin Grindeanu, fostul ministru al Fondurilor Europene Marius Nica și prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.