Sf. Apostoli Petru şi Pavel

Pe 29 iunie, credincioşii prăznuiesc Sf. Apostoli Petru şi Pavel. Această dată este consemnată drept martirajul celor doi Sfinţi, Petru fiind răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel tăindu-i-se capul.Moaştele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, potrivit Sinaxarului, au fost puse împreună.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt consideraţi stâlpii de bază ai Bisericii lui Hristos. În iconografie, Petru apare bătrân şi cu barbă rotundă, iar Pavel, pleşuv, cu barba cenuşie.

Sfântul Petru află că Iisus este Mesia de la fratele său, Andrei, şi devine ucenicul Său, renunţând la tot ce avea, după o noapte petrecută fără spor la pescuit. Sfântul Petru îşi va umple corabia cu peşti, însă numai după ce aruncă mrejele la îndemnul Mântuitorului. De atunci a decis să îl urmează pe Hristos şi să devină „pescar de oameni”.

De la Sfântul Apostol Petru avem, potrivit crestinortodox.ro, opt cuvântări păstrate în Faptele Apostolilor şi două epistole care îi poartă numele. Prima epistolă a fost scrisă din Babilon (anul 63-64), iar a doua, de la Roma în anul 67.

Petru mărturiseşte dumnezeirea lui Hristos în Cezareea lui Filip: „Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Cel viu”, atunci când Mântuitorul i-a întrebat pe ucenici cine crede că este El. Cu toate că este lăudat de Hristos pentru acest răspuns: „Fericit eşti, Simone, fiul lui Iona, că nu trup şi sânge ţi-a descoperit ţie această, ci Tatăl meu cel din ceruri. Şi eu îţi spun ţie, că tu eşti Petru, şi pe această piatră voi zidi biserica mea şi porţile iadului nu o vor birui pe dansa. Şi-ţi voi da ţie cheile împărăţiei cerurilor, şi orice vei lega pe pământ, va fi legat şi în ceruri şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat şi în ceruri” (Matei 16, 13-19), se leapădă de El de trei ori în timpul Patimilor. Primeşte iertarea pentru această lepădare, după Învierea Mântuitorului din morţi, când îl întreabă dacă Îl iubeşte. Datorită pocăinţei sale, se învredniceşte de atâta putere dumnezeiască, încât bolnavii se vindecau şi atunci când se aşezau în umbră lui.

Sfântul Pavel, cel din urmă apostol chemat la îndeplinirea slujbei dumnezeieşti, a avut de răscumpărat rătăcirea sa şi prigoana creştinilor, având, în acelaşi timp, cea mai înaltă cultură dintre aceştia.

După ce, iniţial, s-a alăturat celor care îi persecutau pe creştini, Pavel ajunge să devină unul dintre cei mai aprigi apărători ai legii mozaice.

Pe drumul spre Damasc, de unde urma să-i aducă pe creştinii de acolo la Ierusalim spre a fi judecaţi, Hristos i s-a arată, fiind învăluit într-o lumină strălucitoare: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti?” Iar el a zis: „Cine eşti, Doamne?” Şi Domnul a zis: „Eu sunt Iisus, pe Care tu îl prigoneşti. Greu îţi este să izbeşti cu piciorul în ţepuşă”.

Şi el, tremurând şi înspăimântat fiind, a zis: „Doamne, ce voieşti să fac?” Iar Domnul i-a zis: „Ridică-te, intră în cetate şi ţi se va spune ce trebuie să faci”. Iar bărbaţii, care erau cu el pe cale, stăteau înmărmuriţi, auzind glasul, dar nevăzând pe nimeni. Şi s-a ridicat Saul de la pământ, dar, deşi avea ochii deschişi, nu vedea nimic. Şi, luându-l de mână, l-au dus la Damasc. Şi trei zile a fost fără vedere; şi n-a mâncat şi nici n-a băut.

Şi era în Damasc un ucenic, anume Anania, şi Domnul i-a zis în vedenie: „Anania!” Iar el a zis: „Iată-mă, Doamne!” Şi Domnul a zis către el: „Sculându-te, mergi pe uliţă care se cheamă Uliţa Dreapta şi caută în casa lui Iuda pe un om din Tars cu numele Saul; că, iată, se roagă(…).

Şi a mers Anania şi a intrat în casă şi, punându-şi mâinile pe el, a zis: „Frate Saul, Domnul Iisus, Cel ce ţi s-a arătat pe calea pe care tu veneai, m-a trimis ca să vezi iarăşi şi să te umpli de Duh Sfânt”.

Şi îndată au căzut de pe ochii lui ca nişte solzi; şi a văzut iarăşi şi, sculându-se, a fost botezat. Şi, luând mâncare, s-a întărit. Şi a stat cu ucenicii din Damasc câteva zile. Apoi propovăduid în sinagogi pe Iisus, că Acesta este Fiul lui Dumnezeu.

După acest moment, Pavel devine din persecutor mărturisitor al creştinismului. Este botezat de Anania, episcopul Damascului, schimbându-i-se numele din Saul în Pavel.

De la Sfântul Apostol Pavel ne-au rămas 14 Epistole: Epistola întâi către Tesaloniceni (Corint, în anul 52); Epistola a doua către Tesaloniceni (Corint, 52); Epistola către Gălăţeni (Efes, 54); Epistola întâi către Corinteni (Efes, 56); Epistola a doua către Corinteni (Macedonia, 57); Epistola către Romani (Corint, 58); Epistola către Efeseni (Roma, 62-63); Epistola către Filipeni (Roma, 62-63); Epistola către Coloseni (Roma, 62-63); Epistola către Filimon (Roma, 62-63); Epistola către Evrei (Roma, 63); Epistola întâi către Timotei (Macedonia, 63); Epistola către Tit (Macedonia, 65); Epistola a doua către Timotei (Roma, 66), considerată ca fiind „testamentul spiritual” al Sf. Apostol Pavel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.