Sfânta şi marea zi de Joi

În Sfânta şi Marea zi de Joi, Mântuitorul și ucenicii Săi au prăznuit Cina cea de Taină, serbând întâi Paştele cel vechi al iudeilor, evocând eliberarea poporului evreu din robia Egiptului, şi instituind totodată Paştele cel nou.

De asemenea, alte trei evenimente importante legate de pătimirile Mântuitorului Hristos sunt pomenite: spălarea picioarelor ucenicilor Săi, trădarea şi vânzarea lui Hristos de către Iuda şi rugăciunea Mântuitorului din Grădina Ghetsimani.

Dar cu rugăciunea din Ghetsimani și cu prinderea Domnului intrăm deja în Vinerea cea Mare a Sfintelor Patimi.

În Joia Mare, în toate bisericile ortodoxe se citesc cele 12 Evanghelii şi se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericii.

Cina cea de Taină a avut loc după spălarea picioarelor ucenicilor, pildă de smerenie şi dăruire pentru ceilalţi. Mântuitorul Se dăruieşte pe Sine la această Cină, sub chipul pâinii şi al vinului, ca împlinire a Mielului
preînchipuit în Legea Veche.

Astfel, prin jertfa Sa devine Paştele nostru cel nou, împăcându-ne cu Dumnezeu Tatăl: “Luaţi, mâncaţi, Acesta este Trupul Meu…” şi „Beţi dintru acesta toţi, Acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care se varsă pentru mulţi spre iertarea păcatelor”.

Tot atunci, Iuda, care plănuise deja vânzarea lui Iisus pe 30 de arginţi s-a ridicat de la cină şi a plecat să-L predea pe Iisus mai marilor poporului.

După Cină, Hristos merge împreună cu ucenicii Săi în grădina Ghetsimani, unde Se roagă înainte de Patimile Sale, rugându-L pe Dumnezeu să treacă de la El paharul pătimirilor şi al durerii, dar exprimând în acelaşi timp hotărârea de a rămâne în ascultare faţă de Tatăl şi de a supune voinţa Sa omenească celei dumnezeieşti: „Nu precum vreau Eu, Părinte, ci precum voieşti Tu, facă-se voia Ta”.

De asemenea, s-a rugat atunci şi pentru ucenicii săi, cerând Tatălui să-i aibă în pază: „Părinte, a venit ceasul! Preaslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul să Te preaslăvească, precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viaţa veşnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui… Părinte Sfinte, păzeşte-i în numele Tău, în care Mi i-ai dat ca să fie una precum suntem şi Noi… Dar nu numai pentru ei Mă rog, ci şi pentru cei ce prin cuvântul lor vor crede în Mine, ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu intru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis”.

Iisus le spune apoi ucenicilor că a venit vremea să fie dat în mâinile celor fără de lege, iar în grădină sosesc în miezul nopţii ostaşii, având făclii şi arme. Îl vor recunoaşte pe Hristos după ce Iuda îi sărută chiar în acest scop.

Dus în faţa arhiereilor Ana şi Caiafa, iar spre dimineaţă în faţa lui Pilat şi a lui Irod, Iisus va fi condamnat la moarte prin răstignire.

Mântuitorul va parcurge Drumul Crucii, sub povara crucii din lemn, până sus pe Golgota, unde Sfintele Sale Pătimiri au atins punctul culminant.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.