Sfânta Treime

Biserica Ortodoxă prăznuieşte Sfânta Treime, prilej de laudă şi cântări duhovniceşti, căci întrega sa lucrare liturgică se săvârşeşte în numele şi spre slava Preasfintei Treimi – Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.

Revelaţia finală cu privire la Sfânta Treime ni s-a dăruit cu o zi înainte, în Duminica Cincizecimii, ziua Pogorârii Sfântului Duh.

Legat, prin tradiţie, de sărbătoarea Cincizecimii, praznicul Preasfintei Treimi este, aşa cum arată Penticostarul (carte litugică), praznicul Preasfântului Duh:

„Întru această zi, prăznuim pe însuşi Preasfântul şi de viaţă făcătorul şi întru tot puternicul Duh, Care este unul din Treime Dumnezeu”.

Credinţa în Preasfânta Treime este învăţătura principală a Bisericii Ortodoxe şi a fost descoperită în Sfânta Scriptură, atât în Vechiul Testament, cât şi în Noul Testament, unde se vorbeşte despre Dumnezeu, Unul în Fiinţă şi întreit în Persoane: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Crezul pe care îl rostim reprezintă mărturisirea credinţei despre Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt.

Duminică, la 50 de zile de la Învierea Mântuitorului şi zece de la Înălţare, creştinii ortodocşi au sărbătorit Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută şi sub denumirea de Rusalii. În această zi Sfântul Duh S-a pogorât sub forma unor limbi de foc peste Apostoli.

Duminica Rusaliilor şi luni, a doua zi de Rusalii, de Sfânta Treime, sunt, legal, zile libere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.