Sfântul Dumitru, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi

Cinstit pe 26 octombrie, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), potrivit crestinortodox.ro. După moartea tatălui sau, prefect al Tesalonicului, a fost numit guvernator al oraşului.

În vremea aceea, creştinii erau întemniţaţi şi trimişi la moarte sigură fiind obligaţi să lupte cu gladiatorii.
Potrivit tradiţiei, tânărul creştin Nestor cere binecuvântarea Sfântului Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Dimitrie îl va însemna cu semnul sfintei cruci pe frunte şi îi va spune: „Du-te şi pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi”.

Nestor reuşeşte să-l străpungă cu lancea pe Lie, iar împăratul Maximian porunceşte ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu suliţele. Din trupul lui Dimitrie nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium, în Serbia, iar moaştele sale au fost aduse în Tesalonic pe 26 octombrie 413.
Biserica actuală în care se află moaştele Sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puţin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1493 şi redată cultului creştin în 1912.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi, nu doar în Grecia, ci şi în întreaga lume ortodoxă.
Sfântul Dimitrie este cunoscut în întrega lume ortodoxă drept „Ocrotitorul Tesalonicului”, pe care l-a salvat în repetate rânduri de la invazia barbarilor, după cum arată cronicile timpului.

Peste 300.000 de persoane îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Dumitru. Majoritatea sunt bărbaţi şi poartă numele Dumitru, Mitică, Dimitrie, Dumitrache. Femeile care se sărbătoresc se numesc Dumitra sau Dumitriţa, Mitra, Dumitrica, Demetra sau Dumitrana.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.