Sfântul Ierarh Nectarie

Pe 9 noiembrie, Biserica ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul.

Acest sfânt al zilelor noastre este cunoscut ca vindecător de cancer şi alte boli grave. De asemenea, este ajutător femeilor la naştere, dar şi al celor care nu pot să rămână însărcinate.

Sfântul Nectarie a trăit între 1846 şi 1920, trecând la cele veșnice după ce a îndurat un an și jumătate din pricina cancerului. După moartea sa, s-a descoperit că din trupul său izvorau picături de mir şi a fost canonizat în 1961, de Sinodul Bisericii din Grecia.

Între 1904 şi 1907 a ridicat o mănăstire de maici în Insula Eghina din apropierea Atenei, unde s-a şi retras. Mănăstirea este, de altfel, şi cel mai iubit loc de pelerinaj din Grecia.

Apreciat şi în ţara noastră, o părticică din moaştele sale se află la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, devenită cel mai cunoscut loc de pelerinaj dedicat Sfântului.

Racla cu moaştele Sfântului Nectarie a fost scoasă din Mănăstire sâmbătă şi purtată în procesiune de preoţi şi aşezată pe un baldachin, lângă biserică, pentru închinători. Alături sunt depuse şi moaştele Sfântului Efrem cel Nou.

Moaştele Sfântului Nectarie se mai află şi la Patriarhia Română, la Biserica cu hramul Sfinţii Constantin şi Elena din Cartierul Colentina, în Paraclisul Parhon, la biserica „Sfinţii Doctori Cosma şi Damian” din cadrul Spitalului Fundeni. Biserici în care sunt părticele din moaştele Sfântului Nectarie sunt şi la Iaşi, Braşov, Sibiu, Galaţi, Timişoara, Slobozia, Urziceni.

Sfântul Nectarie s-a născut în 1846, în Silivria Traciei (lângă Constantinopol). A studiat teologia la Constantinopol, a fost învăţător în Insula Hios, a fost mitropolit de Pentapole, o veche eparhie ortodoxă din Libia superioară. La Atena a fost predicator, profesor şi director al unei şcoli teologice, până în anul 1894.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.