Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți

Cunoscut şi iubit sfint al Bisericii lui Hristos, Sfântul Pantelimon este pomenit pe data de 27 iulie.Adesea numit „doctor fără de arginţi”, Sfântul Pantelimon s-a mulţumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui şi nu a cerut de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute. Considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor şi creştin următor lui Hristos.

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon a trăit în vremea împăratului Maximian Galeriu şi era originar din cetatea Nicomidiei. El a văzut lumina zilei în anul 284, dintr-un tată pagan, senator la curtea împăratului, şi o mama creştină.

Primul sau nume a fost „Pantoleon”, adică „cel în toate puternic că un leu”. Mama lui Pantoleon, Evula, îl iubea pe Hristos în taină, numindu-se creştină. Ea îi vorbea despre împlinirea sufletului şi despre tainele credinţei în nemurire.

Atras de învăţătura creştină, ca urmare a influenţei dragostei mamei sale, acesta va înceta a mai cerceta căile sfinte o dată cu moartea acesteia. A terminat cu succes Şcoala de Medicină la Nicomidia, apoi a fost încredinţat, spre ucenicie, medicului Eufrosin. Dobândind multe cunoştinţe şi o înţelepciune aleasă a practicării medicinei, el a fost remarcat de împărat, care l-a şi ales drept medic al sau.
Dumnezeu va apărea din nou în inima tânărului doctor, făcându-l să-şi dorească cu ardoare Botezul în Hristos.

Schimbarea cea mai mare din viaţă lui Pantelimon a avut loc în momentul întâlnirii acestuia cu bătrânul creştin Ermolae, care l-a învățat că numai Hristos este singurul doctor adevărat, al sufletelor şi al trupurilor. Vizitele la acesta au urmat pentru mai mult timp. Într-o zi, pe când se întorcea de la Eufrosin, Pantoleon găsi pe drum un copil mort, muşcat de o năpârcă. Vrând să probeze adevărul cuvintelor lui Ermolae, el chema în ajutor numele lui Hristos şi îndată copilul se ridică, iar năpârcă muri. Această a dus la botezarea tânărului Pantelimon. Va primi numele de Pantelimon care înseamnă „cel cu totul milostiv”.

După primirea Sfântului Botez, mai multe vindecări făcea Pantelimon, boli incurabile şi neputinţe nespuse pierind în faţă iubirii şi credinţei sale. Marele Pantelimon face minuni atât prin harul primit, cât şi prin tratamentele pe care le da celor bolnavi. Drept urmare a milosteniei sale, el şi-a împărţit toată averea săracilor, iar celor pe care îi vindecă de boli şi neputinţe, nu le cerea nimic drept plata. De aici i se trage şi numele „doctor fără de arginţi”.

Pentru că era căutat de mulţi bolnavi, ceilalţi medici din Nicomidia deveniseră invidioşi pe el şi, fiindcă îngrijise un creştin tocmai chinuit din ordinul împăratului, ei profitară de ocazie pentru a-l denunţă pe Pantoleon la împărat. Împăratul Maximian a poruncit ca acesta să fie supus unor chinuri groaznice, după care a decis să-i fie tăiat capul (…).

Moaştele Sfântului Pantelimon sunt împrăştiate în toată lumea creştină, mulţimi de credincioşi găsind mângâiere şi tămăduire la acestea, spre care Dumnezeu se milostiveşte că spre un lucru drag, că spre „prietenul” Sau, doctorul Pantelimon. Multe lăcaşe de cult, biserici şi mănăstiri, cabinete şi asociaţii medicale, sunt puse sub ocrotirea Sfântului Pantelimon. Atât în afara ţării, cât şi la noi, moaştele Sfântului Pantelimon aduc neîncetate bucurii şi tămăduiri.

Sursa: crestinortodox.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.