Sfârșitul și începuturile Europei în dans

Săptămâna viitoare vine la București spectacolul „Europium“ al companiei RootlessRoot, o investigație a sensurilor pe care le au astăzi expresiile „cultură europeană“ ori „cultură occidentală“.

Prezentat de artiști ca „rezultatul unor reflecții pe marginea ideii de Europa și a culturii europene“, evenimentul „reflectă situația unei Europe aflate azi în căutarea unei identități“. Diversitatea este conceptul de bază în spectacol, al cărui titlu artiștii greci și slovaci din RotlessRoot spun că a fost inspirat de EU63-Europium, „un element chimic fără un rol biologic semnificativ, care este instabil și se descompune cu ușurință. Iar aceste trăsături ale lui sunt grăitoare pentru situația din Europa zilelor noastre“.

Foto Mike Rafail

Expresie corporală

RootlessRoot este o platformă prin intermediul căreia Linda Kapetanea și Jozef Frucek, creatorii ei, își exprimă viziunea, urmărind să dezvolte un limbaj artistic accesibil, primordial, creativ și jucăuș, punând accentul pe emoția umană și pe expresia culturală, se arată într-un comunicat de presă. Linda Kapetanea și Jozef Frucek, coregrafi și interpreți, au înființat împreună compania, în 2016, și au pus bazele programului de cercetare Fighting Μonkey, care este o metodologie aplicată a artelor marțiale în educarea dansatorilor și actorilor. Folosindu-se de situații și restricții, ca să dezvolte creativitatea în atelierele lor, Fighting Monkey se joacă cu psihologia și imaginația participanților: „Schimbăm rolurile. Schimbăm partenerii. Studiem, observăm, ne luptăm, ne imaginăm, ieșim din zona de confort și vedem ce se întâmplă“, spun aceștia.

Criză și identitate

„Într-o Europă aflată în criză, nimic nu mai este sigur: nici valorile create, nici cultura. RootlessRoot ne pregătesc însă pentru un singur lucru: sfârșitul, oricare ar fi el, va fi cu siguranță unul mai bun. Ca un nou început, ca o promisiune proaspăt făcută pentru viitorul nostru și al Europei, cu noi istorii încă și mai fascinante, în care arta și cultura vor juca rolul principal“, afirma jurnalistul Yorgos Mitropoulos, în analiza „Europium: Europa viitorului”. Așa cum afirmă și Jozef Fruček, unul dintre întemeietorii companiei, alături de Linda Kapetanea, „un element important al reprezentației noastre este faptul că uneori trebuie să ucidem trecutul, să lăsăm deoparte marile idei de odinioară, fiindcă nu mai sunt funcționale și ne trag după ele în mocirlă. Trebuie să le înlocuim cu altele noi, mai bune. Altminteri nu putem merge mai departe“.

Spectacolul de la București este recomandat de Festivalul LIKE CNDB 2017. Semnificația colaborării este subliniată de Vava Ștefănescu, coregraf și manager al CNDB: „În festivalul LIKE avem o tradiție de a colabora cu parteneri cu care construim legături: între arte, între țări, dar mai ales între oameni. În 2017, schimbăm idei și, împreună cu Fundația Culturală Greacă și Centrul Ceh, vă invităm la Odeon, la un spectacol grăitor pentru multitudinea de valori, inclusiv europene, pe care le promovăm în dialogul cu publicul din România“.

Foto Mike Rafail

Peisaje emoționale

Evenimentul este organizat de Fundația Culturală Greacă și Centrul Ceh, în parteneriat cu Teatrul Odeon, Centrul Național al Dansului și Ambasada Republicii Cehe. „Suntem practicanți ai mișcării interesați în mod esențial de emoția umană și de expresia culturală. E vorba despre o structură prin care fundamentăm filosofia noastră practică pentru a extinde mai departe descoperirea capacităților și dorințelor noastre artistice de a sonda peisajele emoționale ale ființei umane“, spune regizorul spectacolului. Subtitlul montării este „Anul acesta, sfârșitul va fi mai bun“. Atelierele lor de dans au loc în cadrul festivalurilor internaționale sau al facultăților de profil din întreaga lume. La București, atelierul pe care îl pregătesc va avea loc pe 14 martie, la ora 19.00, în cadrul Festivalului LIKE CNDB, și este destinat unui număr restrâns de profesioniști.

Spectacolul deschis pentru publicul larg va avea loc a doua zi, miercuri, 15 martie, de la ora 19.00, la Sala Majestic a Teatrului Odeon, „pentru a ne reaminti că sfârșitul poate fi, totodată, o deschidere spre un nou început“, arată textul conceput de organizatori. Biletele sunt disponibile la casa de bilete și pe site-ul teatrului, la prețurile de 21,20 și 12,72 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.