Sfinţii 40 de Mucenici

În fiecare an, pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Sfinţii 40 de Mucenici. Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradiţional şi a generat o sărbătoare tradiţională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În credinţa populară, în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, lăsând loc zilelor moşilor.

În unele zone, există până astăzi credinţa că aceşti sfinţi au fost 44, însă tradiţia creştină afirmă că au fost 40 de mucenici.

Sfinţii 40 de Mucenici erau soldaţi creştini şi au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), prigonitor al creştinilor, potrivit crestinortodox.ro. Pentru că nu au vrut să se închine idolilor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a întemniţat timp de opt zile, i-a bătut cu pietre, apoi i-a condamnat la moarte prin îngheţare, în lacul Sevastiei.

Unul dintre cei 40 de mucenici a ieşit din apă şi a alergat spre baia caldă, pusă de cei care slujeau idolilor, însă a murit. Cei rămaşi să îndure gerul s-au rugat lui Dumnezeu să îi ajute : „(…)alină iuţimea văzduhului, că spre Tine nădăjduim, ca să nu ne ruşinăm şi să cunoască toţi că ne-am mântuit strigând către Ţine”. Apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. Văzând minunea, uimit, unul dintre soldaţii de pază s-a aruncat în apă, mărturisind că şi el este creştin.

Pentru că au fost scoşi vii din lac, comandanţii au decis să îi supună unui alt supliciu şi au poruncit să li se zdrobească picioarele cu ciocanele. Trupurile lor au fost apoi puse într-un car, duse spre ardere şi aruncate în lac. Numai Meliton, un tânăr soldat, a supravieţuit torturii şi pentru că mai respira, ostaşii nu l-au pus în car. Mama sa, ştiind că cei 39 de confraţi în suferinţă aveau pregătită împărăţia cerurilor, şi-a luat fiul în braţe şi a mers cu el să-l pună în car. Meliton a murit pe drum, în braţele mamei sale.

În Bucureşti, părticele din moaştele Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia se află la Mănăstirea Antim, la Schitul Darvari, la Biserica Icoanei, la Biserica Mihai Vodă, la Biserica Dichiu de pe Strada Icoanei şi la Biserica „Sfântul Alexie” de pe Calea Şerban Vodă.

Testamentul Sfinţilor 40 de Mucenici (dictat de aceştia atunci când erau în lac Sfântului Meletie, episcopul Antiohiei)

„Aşadar, să vă depărtaţi de orice poftă şi rătăcire lumească. Căci mărirea lumii este înşelătoare şi neputincioasă, înfloreşte pentru puţin şi îndată se veştejeşte ca iarba grădinii. Primind sfârşitul mai repede ca începutul. Mergeţi mai degrabă la iubitorul de oameni Dumnezeu, care dăruieşte bogăţie neîmpuţinată celor ce aleargă la El şi dă ca răsplată viaţă veşnică celor ce cred în El. Timpul acesta este folositor celor ce voiesc să se mântuiască, oferind prilejul potrivit pentru pocăinţă, pentru practicarea adevăratei vieţuiri celor ce nu amână nimic pentru viitor. Căci schimbarea vieţii este neprevăzută. Şi chiar de ai cunoaşte-o, vezi ceea ce este de folos şi arată în modul acesta curăţia credinţei, pentru că prin aceasta să ştergi urma păcatelor făptuite mai Înainte. Căci în starea în care te voi găsi, zice Domnul, în aceea te voi şi judecă. Sârguiţi-vă, deci, să fiţi fără greşeală în poruncile lui Hristos, ca să scăpaţi de focul cel nestins şi veşnic. Căci glasul cel dumnezeiesc strigă: Timpul s-a scurtat. Mai presus de toate, cinstiţi iubirea, căci numai ea singură respectă datoria iubirii frăţeşti şi se supune legii lui Dumnezeu. Căci prin fratele cel văzut se cinsteşte Dumnezeu Cel nevăzut.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.