Sfîrîite bombe PSD

Multe prostii, multe idei cretine, multe surprinse mai ceva ca un baubau pe la miezul nopții, mi-a fost dat să văd. Unele – idei din căpățîni dogite, altele – din minți așa-zise colective sau din gîndiri politice eșuate. Cam din categoria asta fac parte ultimele idei ale PSD. Mă refer la comisia de anchetă a basmelor lui Dan Andronic, comisie care se zice că va fi condusă de Liviu Dragnea, și la introducerea din 2018 a impozitului pe gospodărie. Ambele sunt la fel de interesante, de amețitoare și de misterioase. Și de ambele PSD-ul s-a prins ca prostul de ultimul vagon al trenului.

Să ne înțelegem. Și eu sunt convins că mișmașuri s-au făcut la alegerea lui Traian Băsescu. Sfori s-au tras din greu și la alegerea lui Klaus Iohannis. Alegerea celui din urmă nu este prea tentantă. Probabil încă se tem să n-o ia peste degete.

Oricum, să anunți o comisie pe spusele lui Dan Andronic și ale lui Gușă mi se pare și aventură și amatorism. Cică Gușă Cozmin, care pe atunci era „strateg“ (nu se făceau decît golănii), știe el că Victor Ponta și Ion Iliescu (cel care refuză să-i dea și bună ziua și căruia președintele judo-ului de la Realitatea TV îi poartă un resentiment fără odihnă) au turnat la Băsescu. Și asta, în perioada de vîrf a campaniei electorale din 2009. Nu știu cîți în afară de Gușă îl văd pe Ion Iliescu turnînd la Băsescu. Eu, unul, nu cred într-o asemenea enormitate nici să mă tai. Nu pot spune că nu-i adevărat. Dar nu cred și gata!

Dar să cercetăm turnătoriile lui Liviu Dragnea la Băsescu, cele insinuate de Gușulică al nostru. Gușă e fantezist din naștere și are mii de victime cu poveștile lui. Dar ele nu sunt probe. Sunt poveștile lui Gușă! La ce concluzie ar putea ajunge Dragnea și PSD-ul cercetînd poveștile lui Gușă și Andronic? La altă poveste cu Cocoșul roșu! La un grad de ridicol nesfîrșit.

Dar cea mai groasă farsă tip PSD, tot din aceste zile, vine de la anunțul Liei Olguța Vasilescu. Madam ne-a anunțat impozitul pe familie de parcă ne-ar fi dat o palmă peste gură și ne-ar fi spus: „Vă ia mama dracului!“.
Nu aștept nimic de la echipa aceasta din fruntea PSD. Pe zi ce trece, se dovedește a fi mai găunoasă, mai închipuită și mai tare în vînoasă în materie de obrăznicie. Dar mă așteptam la un pic de cap. O fi fost acest tip de taxă în programul de guvernare. Dar programul de guvernare nu este rugăciune pentru a fi cunoscut de toată lumea. Și dacă toți ar fi ținut minte că ne așteaptă o asemenea taxă, nefiind marțieni sau maimuțe prin copaci, ar fi trebuit să fim pregătiți, anunțați, ar fi fost necesare o simulare sau un studiu. Nu să vii în sîmbăta Paștilor și să ne anunți că o să ne fie mai bine din momentul în care vom alerga ca disperații după bonuri și facturi.

Nu sunt priceput în materie de taxe. Abia le înțeleg pe unele care funcționează acum. Dar să mă trezesc cu o schimbare de optică, fără o pregătire prealabilă, fără un strop de organizare, mi se pare maximum de prostie în materie de comunicare. Cetățeanului îi transmiți un avertisment chiar și atunci cînd vrei să-l dezbraci sau să-i bagi degetele în ochi. Nu anunți o schimbare în vreme ce el vorbește despre altceva sau se ceartă cu vecinii sau cînd îi arde casa. Nu de alta, dar s-ar putea să te alegi cu mai multe înjurături de ce nu-ți place.
De ce n-a explicat prim-ministrul ce vrea Guvernul său să introducă de la 1 ianuarie 2018? Pentru că fie nu are habar, fie au uitat să-l anunțe. Fie nici lui nu-i pasă. Crede că, dacă e premier, poate semna ca primarul orice soi de hotărîre care ne schimbă viața.

Personal, nu cred că, după toate cele întîmplate (și încasate), PSD-ul, cu ai săi capi, s-a trezit din aroganța tradițională. Toți se cred vedete, toți sunt mari și spun povești la Antena 3 și la RTV și tot ei se miră că se aleg cu huiduieli, cu dispreț și cu scăderi în sondaje. Părerea mea este că Dragnea și Olguța Vasilescu, inclusiv Ponta (care a rămas pe afară) și Viorel Ștefan, cred că în politică nu există reguli. Sau că regulile sunt ce le trece lor prin cap și ce hotărăsc ei devine obligatoriu. Asta mai înseamnă că actuala echipă a PSD-ului este crudă, obraznică, necoaptă la abilitate și heirupistă în materie de guvernare.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.