Și Germania are personajele lui Caragiale!

Nu vreau să ajung la un tribunal internațional și nici la Judecata de Apoi cu nici un sas sau german, necum cu un sas artistic-supărat. El acuză presa din România de cîteva enormități. Din respect pentru germani și pentru toți prietenii mei de acolo, sunt obligat să fac aceste cîteva precizări.

Din rațiuni care îmi scapă, presa română n-a acordat mare atenție recuperării bunurilor aparținînd minorităților etnice din România. Poate din considerație, poate din simpatie pentru Klaus Iohannis. Dar de publicat, au apărut cîteva materiale despre felul discutabil în care Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) a recuperat proprietățile confiscate de statul român de la Grupul Etnic German. Confiscarea a fost rezultatul Convenției de Armistițiu din 1944, iar retrocedarea, o operațiune complicată, după noi, discutabilă din punct de vedere legal, rezolvată în baza unei înțelegeri PSD – FDGR și Adrian Năstase – Klaus Iohannis. Nu ne privește pe noi că Adrian Năstase a fost trădat apoi de Klaus Iohannis, iar acum președintele României este dușmanul de moarte al partidului care l-a ajutat să repare, mai pe românește, o poveste din cel de-al Doilea Război Mondial. Noi, în Cotidianul, n-am spus niciodată că germanii din Germania sau sașii din România ar fi fasciști sau naziști reabilitați. Prostiile astea au fluturat doar în mintea lui Bernd Fabritius. Noi am susținut și (spre dezamăgirea deputatului german) mai susținem că bunurile confiscate de statul român în baza Convenției de Armistițiu din 1944 au fost recuperate într-un mod discutabil. Este vorba despre niște „bunuri naziste“. Adică prin încălcarea legilor românești și internaționale. Tratatele la care țara noastră este parte au prioritate față de legile românești. Iar convențiile de încheiere a războiului n-au fost încă revizuite. Cel puțin în cazul confiscării bunurilor GEG, confiscare produsă prin Decret Regal în același an 1944. Reproducem respectivul Decret Regal, împreună cu stupida și discutabila sentință de la Sibiu din anul 2007. Prin aceasta, aproape inexplicabil, FDGR se constituie ca succesor al Grupului Etnic German, organizație fascistă interzisă. Că operațiunea s-a desfășurat la Sibiu, între Klaus Iohannis (președinte FDGR) și Klaus Iohannis (primar), fără nici o probațiune și fără nici o contestație, ține mai degrabă de justiția din România aplicată la Sibiu, decît de o judecată adevărată.

Ce și-a dorit morțiș să înțeleagă Bernd Fabritius din toate acestea? Pentru ce a dat el fuga la DW, la presa germană și a telefonat prietenilor săi de la televiziunea de casă a președintelui Iohannis, transmițînd în direct, în plină noapte, din biroul său parlamentar din Berlin?

Discutarea retrocedării bunurilor germane confiscate în 1944 este „o calomnie la adresa unei întregi națiuni“, zice domnul Fabritius, de parcă s-ar fi născut direct din paginile unei comedii de I.L. Caragiale. Noi zicem că a fost doar o jonglerie politico-juridică! Și un tîrg PSD – FDGR, de care suntem tentați să rîdem și acum. Adică sașii au luat casele, iar PSD a pierdut alegerile și a rămas cu buza umflată.

Klaus Iohannis, câştigător şi beneficiar. Adrian Năstase, trădat de toţi

Discuțiile nu au fost despre fascism și nici despre Bernd Fabritius. În aceste discuții publice, televizate sau tipărite, a apărut o greșeală regretabilă. Că Fabritius, personajul funest din 1940, ar fi fost bunicul domnului Fabritius, cizmarul din Agnita. Eroarea este regretabilă. Autorul ei, Radu Golban, din Elveția, a cerut scuze pe mai multe medii din România. Cît privește numărul proprietăților recuperate, domnul Fabritius face tărăboi fără rost. Nimeni nu știe cifra adevărată.

Luînd situația după ureche, domnul deputat din Bundestag a sărit în scenă ca orice alt politician român. Și ce luptă trage omul nostru pentru aleșii săi! În realitate, discuția era nu doar despre bunurile retrocedate FDGR, ci și despre cele recuperate de Biserica Evanghelică. Știe domnul Fabritius cîte școli, muzee și alte clădiri publice din toată România au fost recuperate în Banat și Transilvania, chiar și în București?

Nu ne referim la cele confiscate de comuniști.

Nu noi am făcut legătura între GEG (organizație interzisă) și FDGR. Domnul Iohannis și ceilalți din organizația sa se consideră succesorii respectivei organizații.

Domnul Fabritius are talent de politician și de comediant. Dar, din păcate, nu-l putem considera un interlocutor pentru un subiect care îl deranjează. Și pe el, și pe prietenul său Klaus Iohannis!

Interzicerea prin Decret regal a Grupului Etnic German (GEG)

Sentinţa cu judecător în concediu de odihnă, prin care FDGR a devenit succesorul GEG

Din gândirea lui Bernd Fabritius:

„Pe postul de televiziune B1 TV au fost difuzate emisiuni în care s-au adus calomnii la adresa unei întregi etnii din România. Comunitatea Etnică Germană a fost prezentată drept hitleriști reabilitați, a fost prezentată cancelara germană Angela Merkel, care ar fi decernat președintelui României, Klaus Iohannis, o decorație nazistă, Crucea de Fier, s-au prezentat minciuni în legătură cu numărul de dosare aprobate pentru retrocedarea proprietăților confiscate în mod abuziv de la minoritatea etnică germană în Forumul German, s-a vorbit de 88 de mii de case retrocedate, neținând cont că această cifră este cu totul inventată. Ar fi un oraș întreg. În realitate, știm că s-a rezolvat exact un număr de 11 cereri în mod favorabil. Ei, toate aceste declarații au avut în mod evident un sigur scop, acela de a diviza societatea, de a instiga ură față de Comunitatea Etnică Germană. Din acest motiv, eu am sesizat CNA, Consiliul Național al Audiovizualului, pentru ca această instituție afiliată Parlamentului României să întreprindă toate măsurile pentru a preveni apariţia unor asemenea calomnii publice care nu au nici un sens pozitiv, ci dăunează societății.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.