Și medicii mai tineri fac minuni

Un studiu recent relevă că mai mulți pacienți în vârstă care au murit au fost tratați de medici seniori, comparativ cu numărul celor tratați de doctori mai tineri, potrivit Reuters. Cu medici sub 40 de ani, aproximativ 11% din pacienți au murit la 30 de zile de la internare, a confirmat studiul. Rata mortalității a crescut odată cu vârsta medicilor, cu peste 12% în rândul pacienților tratați de doctori peste 60 de ani.

Medicul Yusuke Tsugawa, cel care a condus studiul, de la Facultatea de Medicină de la Harvard, spune că descoperirile „sugerează că impactul cunoștințelor proaspăt acumulate și al abilităților asupra afecțiunilor pacienților poate fi mai important decât experiența acumulată de medicii mai în vârstă.“

Statistici

Pentru studiu, cercetătorii au examinat datele medicale a 737.000 de adulți de 65 de ani sau mai bătrâni tratați de medici de medicină generală, care i-au preluat încă de la internare. Toți pacienții din studiu au fost asigurați prin programul național de asigurări de sănătate din SUA și au fost spitalizați între 2011 și 2014. Cei 18.854 de medici care au luat parte la studiu au avut, în medie, 43 de ani. Medicii din cel mai tânăr grup, sub 40 de ani, terminaseră de cinci ani rezidențiatul. Printre medicii din grupul celor mai în vârstă, 60 sau peste, trecuseră, în medie, cam trei decenii de la terminarea rezidențiatului. Pentru medicii care au tratat un număr mic sau mediu de pacienți, fiecare 10 ani adăugați la vârsta lor au fost asociați cu 19% șanse mai mari ca pacienții să moară în 30 de zile de la internare.

Medici mai tineri – avantaje?

Studiul nu a fost făcut pentru a demonstra că vârsta medicilor este direct responsabilă de diferențele dintre ratele de supraviețuire. Unul dintre scopuri a fost ca studiul să arate ce alți factori, în afară de vârsta medicilor, pot influența rata de mortalitate, spun autorii. De exemplu, dacă pacienții cu un risc de deces mare erau tratați de medici în vârstă, exista riscul ca rezultatele studiului să se amestece și să fie neconcludente. De asemenea, studiul nu arată cum poate varia rata mortalității pe parcursul carierei unui medic, spune unul dintre autorii studiului, dr. Anupam Jena de la Harvard. Pacienții nu ar trebui să aleagă un doctor bazându-se numai pe vârsta acestuia, spune Linda Aiken, director al Centrului pentru Cercetare în domeniul Sănătății de la Universitatea din Pennsylvania. „Medicii mai tineri au studii mai recente, dar cei mai în vârstă au cunoștințe mai bogate, iar acestea pot varia la fiecare individ în parte, în funcție de starea de sănătate“, explică Aiken. „Dacă ai o boală serioasă care îți amenință starea de sănătate și care implică internare, trebuie luat în considerare consultul unui specialist și un spital bun“, adaugă Aiken. „Poate că pacienții nu pot alege ce medic să îi trateze, dar cu siguranță pot alege spitalul“, conchide aceasta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.