Și producătorul de căldură al Capitalei își va cere insolvența

Producătorul de energie termică al Capitalei, Elcen, va cere intrarea în insolvență, ca urmare a deciziei similare a regiei de termoficare Radet.

Compania, aflată în proprietatea Ministerului Energiei, este nevoită să recurgă la această măsură pentru că Radet, controlată de Primăria Capitalei, va scăpa de poprirea de pe conturi, în condițiile insolvenței, și nu va mai fi obligată să plătească cu predilecție gigacaloria primită de la Elcen. Asta înseamnă faliment pentru Elcen.

Radet are în acest moment datorii către Electrocentrale Bucureşti în valoare de peste 3,4 miliarde lei. Regia Capitalei va cere intrarea în insolvenţă, solicitarea regăsindu-se în proiectul de hotărâre privind mandatarea Consiliului de Administraţie Radet de a lua măsurile necesare pentru continuitatea activităţii, document aprobat miercuri de CGMB.

”Intrarea în insolvenţă a Radet înseamnă că regia va plăti facturile la zi către Elcen, plăți care nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru ca populaţia să primească apă caldă şi căldură. Ţin să precizez că susţinem orice formă de protecţie juridică, atât timp cât societatea se reclădeşte pe principii solide şi nu periclitează bunăstarea cetăţenilor. Insolvenţă înseamnă, în primul rând, plata facturilor la zi”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, citat într-un comunicat al ministerului. Acesta a adăugat că, în ceea ce priveşte situaţia Elcen, în acest moment Consiliul de Administraţie analizează cele mai bune soluţii pentru a continua, în termeni corecți, relația comercială cu Radet şi de a se proteja, la rândul ei, de efectele insolvenţei Radet. „Măsurile de restructurare nu sunt o scuză pentru neplată şi mă bucur că am agreat în săptămânile anterioare, împreună cu Primarul General al Capitalei, necesitatea plăţii facturilor curente. Această responsabilitate revine autorităţilor locale şi mă aştept s-o îndeplinească. Sper că acest lucru este bine înţeles de toată lumea. Plăţile către Elcen nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru a plăti furnizorii la timp şi pentru a produce apă caldă şi căldură pentru populaţie”, a mai spus Grigorescu.

Datoria istorică de peste 3,4 miliarde de lei pe care Radet a început să o adune către Elcen datează încă din 1996, când regia de termoficare a încheiat anul fiscal cu o datorie de 8,7 milioane de lei vechi. Din acel an și până azi, Radet nu a mai reușit să dea înapoi toată obligația și, dimpotrivă, a acumulat obligații și penalități tot mai mari.

În București mai sunt acum în jur de 566.000 de apartamente branșate și de sistemul centralizat de încălzire beneficiază aproape 1,23 milioane de locuitori. În felul acesta, meciul Radet-Elcen are o audiență ridicată în rândul locuitorilor Capitalei. La rândul său, Elcen are o datorie de 1,74 către furnizorii de combustibili, bugetul de stat și către bănci. Compania susține că nu le poate plăti pentru că nu a încasat banii de la regia de termoficare pentru căldura primită. (540 de milioane sunt către furnizorii de combustibili, 822 de milioane către stat și 383 milioane sunt credite de rambursat). În 2008 s-a încheiat un protocol de eșalonare a plăților. Primarul Capitalei de atunci, Sorin Oprescu, a semnat un document prin care Primăria se angaja să achite parte din datoriile până la acel moment, de 743,4 milioane de lei.

Un an mai târziu, după ce a achitat, conform graficului de eșalonare, suma de 484,4 milioane de lei, Primăria a refuzat să onoreze restul sumei. În 2013, la propunerea Primăriei, Guvernul României aprobă un memorandum de fuziune Radet-Elcen. Cheia acestui act era uniunea celor două entități din care ar fi rezultat o societate nouă aflată în subordinea Primăriei Capitalei, iar principalul scop ar fi fost stingerea datoriilor istorice ale Radet către Elcen. În momentul de față, această soluție este înghețată, memorandumul nemaiproducând niciun fel de efecte. Cauza blocării se regăsește în precedentul de neconstituționalitate din cazul transferului de acțiuni de la Portul Constanța către administrația locală din Constanța. Concret. Hotărârea de Guvern prin care ar fi trebuit să se transfere acțiunile Elcen în proprietatea Primăriei Capitalei nu a primit avizul Ministerului Justiției. În 2015, Elcen a propus Radet încheierea unui protocol de eșalonare a datoriilor pe o perioadă de zece ani, cu condiția ca până la finele lui 2015, Radet să achite 250 de milioane de lei, sumă necesară producătorului de energie termică pentru plata furnizorilor de gaze, în special Romgaz. Acest protocol nu a fost agreat de Radet.

Tot în acel an, Elcen a înaintat către Radet o nouă propunere de eșalonare a plăților pe o perioadă de zece ani, cu posibilitatea de negociere a perioadei, însă Radet a refuzat și de această dată. Ratele de eșalonare de la Radet ar fi permis Elcen, la rândul său, să negocieze eșalonări de plată către furnizorii de gaze. În perioada 2008-2014 au fost inițiate și derulate de Elcen 11 acțiuni în justiție, având ca obiect principal recuperarea penalitățolor contractual datorate de Radet. Suma recuperată a fost de 1,044 miliarde de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.