Şi totuşi, „minunea Liberec” s-a produs

FCSB a avut un adversar în zi neagră, dar nu a putu să profite. Două mari erori de antrenor. Slovan Liberec şi Dinamo Minsk au jucat pentru România.

În afara Europei

FCSB şi Astra Giurgiu au ratat (previzibil) calificarea în grupele Ligii Europa. FCSB a învins cu 1-0 la Rosemborg, dar evident scorul a fost insuficient pentru calificare. Şi totuşi, bucureştenii au avut toate condiţiile pentru a recupera acel 0-3 de pe Naţional Arena. A avut în faţă o modestă echipă norvegiană care a jucat groaznic de slab în prima repriză (şi FC Voluntari ar fi taxat-o cu siguranţă) şi a avut parte şi de un arbitraj îngăduitor. Dar fosta Steaua nu a strălucit în prima repriză, deşi şi-a dominat adversarul. Conducerea tehnică a comis o gafă inexplicabilă. Nu l-a trimis în teren pe Tade. Într-un meci jucat pe o ploaie torenţială, un pivot cum este Tade ar fi contat foarte mult în atac. S-a început cu Iancu, acesta făcând figuraţie timp de 45 de minute. După pauză a fost introdus Tade, intrarea lui în joc s-a simţit, dar bucureştenii au cam terminat benzina după minutul 65. O altă eroare, tot la pauză a fost introdus Papp în locul lui Alcenat. O schimbare de neînţeles. Haiteanul nu a jucat rău de loc şi l-a ajutat în mai multe rânduri pe extremă pe Adi Popa, care a făcut un meci modest, chiar dacă a înscris golul victoriei. Papp a intrat pe teren, pe partea lui de fundaş dreapta norvegienii s-au simţit ca acasă, şi nu putem spune pe ce post a jucat nou intratul. Papp practic a înnotat pe undeva pe la mijlocul terenului fiind complet inutil echipei. FCSB, chiar dacă a jucat modest, ar fi putut câştiga la scor în faţa unei echipe afltă în zi neagră. În ceea ce priveşte pe Astra, la prima vedere faptul că nu a rezistat la nesfărşit în faţa echipei care s-a clasat pe loczl 3 în campionatul Olandei, nu trebuie să mire. Totuşi, AZ Alkmaar nu mai este echipa de anul trecut, 5 sau 6 titulari fiind vânduţi. Dar şi în aceste condiţii, nu poţi emite pretenţii într-un meci în care raportul de şuturi a fost de 21 la 8, pe spaţiul porţii, 11 la 2.

Cât de jos am ajuns

Pentru prima oară din sezonul 2003/2004, România nu are vreo reprezentantă în grupele cupelor europene, fiind singura ţară în această situaţie din primele 28 din top-ul coeficienţilor UEFA la nivel de ţări. Sunt în acest sezon peste România, Albania – calificare în premieră în grupe, Azerbaijan – pentru prima oară cu 2 echipe în grupe, Belarus – pentru a doua oară cu 2 echipe în grupe şi Kazahstan – pentru prima oară cu echipă în Liga Campionilor şi pentru a doua oară prezentă în „toamna” fotbalistică.

Minunea Liberec”

S-a invocat aproape zilnic în ultima săptămână „minunea Liberec”, legată de meciul Rosenborg – FCSB. Cei mai fanatici suporteri ai bucureştenilor şi nu numai ei, sperau să se repete rezultatul dublei din toamna anului 2009: Dinamo – Slovan Liberec 0-3 (WO); Slovan Liberec – Dinamo 0-3 (8-9 la penaltyuri). Această „minune” nu a avut loc acum în Norvegia. Dar am avut parte de o altă „minune Liberec” şi care s-a înregistrat la Split. Concret, Slovan Liberec, venită la Split cu un fragil 1-0, a reuşit să învingă pe Hajduk şi în deplasare (scor tot 1-0) scoţând echipa croată din Europa. Dacă Hajduk Split se califica, atunci România risca să piardă locul 15 în clasamentul coeficienţilor UEFA, caz în care în sezonul 2017/2018 pierdea una din cele două echipe din preliminarile Ligii Campionilor. Dinamo Zagreb în grupele Ligii Campionilor şi Hajduk Split în grupele Ligii Europa aveau nevoie împreună doar de 4 victorii sau de 3 victorii şi 2 egaluri (dintr-un total sigur de 12 meciuri) pentru ca Croaţia să treacă pe locul 15 în locul României. În situaţia dată însă, Nu o vedem pe Dinamo Zagreb, într-o grupă cu Bayern Munchen, Arsenal Londra şi Olympiakos Pireu să obţină 4 victorii şi 1 egal, cât i-ar trebui Croaţiei ca să ne întreacă. (la calcularea coeficienţilor UEFA, o victorie este cotată la 2 puncte, iar egalul la un punct. Coeficientul UEFA se calculează astfel: se adună toate punctele cumulate de echipele unei ţări şi totalul se împarte la numărul de echipe care au intrat în competiţii).

Minunea „Dinamo Minsk”

Joi noaptea, România a mai avut parte de o minune. Ea s-a numit Dinamo Minsk. O a doua ţară care ameninţa serios locul 15 deţinut de România în ierarhia coeficienţilor era Austria, care avea deja pe Rapid Viena calificată în grupele Ligii Europa. Dinamo Minsk a venit la Slazburg cu un 2-0 realizat acasă, după 90 de minute însă, cei de la Red Bull au egalat situaţia. Cum şi după 120 de minute tabela arăta tot 2-0, s-a trecut la departajarea prin lovituri de pedeapsă. După primele 2 serii, Red Bull Salzburg conducea cu 2-1. Următoarele 3 lovituri au fost ratate de către gazde, în timp ce dinamoviştii au înscris de de două ori şi s-au calificat. Pentru ca Austria să întreacă România, Rapid Viena trebuie să obţină 5 victorii şi 1 meci egal. Rapid Viena se află în urna a 3-a valorică la tragere la sorţi şi ne este greu să credem că va avea parte de o grupă lejeră. Astăzi vom vedea adversarele autriecilor şi vom putea face mai multe calcule, dar repetăm, nu-i vedem pe cei de la Rapid să termine grupa neînvinşi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.